in

Consilierul Gheorghe Raica a fondat UDMR-ul românilor din Italia

Gheorghe Raica, 40 de ani, a câştigat de două ori un loc de consilier local la Alessandria (Piemont), ultima dată la alegerile din luna mai 2012. Atunci a obţinut 318 voturi pe lista Popolo della Libertà, fiind al treilea ca număr de voturi din listă.

Este o performanţă neegalată până acum de vreun român intrat în politică în Italia, fiind primul român reales într-o astfel de funcţie. Anul trecut a înfiinţat Uniunea Democratică a Românilor în Italia, asociaţie politică care doreşte să-i reunească pe românii care doresc să facă politică în Italia. Denumirea este clar inspirată din cea a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Obiectivele, se vor vedea.

Basme electorale

Gheorghe Raica, ce rol are un consilier român, ales intr-un consiliu local italian, pentru comunitatea sa?

«Un român ales în consiliul local este important şi are multiple instrumente pentru a-şi ajuta conaţionalii, întrucât acolo se iau deciziile cu privire la bunul mers al administraţiei locale. Acolo se decide plata taxelor şi impozitelor, acolo se decide planul regulator general, de acolo se obţine orice act cu privire la regularizarea şederii, etc.»

Un român ales într-un consiliu local poate îmbunătăţii imaginea comunităţii? Povestiţi-ne din activitatea dumneavoastră.

«Consilierul local poate da o linie politică şi are drept de control în cadrul administraţiei locale, are instrumentele necesare pentru a supraveghea procesul administrativ şi pentru a apăra drepturile obiective ale cetăţenilor.

Ca român ales într-un consiliu local consider că toţi concetăţenii mei sunt persoane oneste, care muncesc, plătesc taxe şi impozite şi contribuie în acest fel la menţinerea, dezvoltarea şi creşterea economiei acestui stat. Consider că românii au şi drepturi, nu doar obligaţii.

Rolul consilierului rezultă din propunerile pe care le face cu privire la simplificarea birocraţiei, micşorarea taxelor şi impozitelor locale, ordinea de zi cu privire la simplificarea obţineri dreptului de vot pentru cetăţenii comunitari români sau străini. Apoi, acordând consultanţă administrativă şi juridic, asistenţă pentru serviciile consulare, asistenţă socială şi asistenţă cu privire la apărerea drepturilor muncii cetăţenilor, toate acestea gratuit.

Aceste lucruri pot duce nu doar la îmbunătăţirea imaginii comunităţii românesti, ci şi a nivelului de trăi a tuturor cetăţenilor într-un determinat teritoriu. Cu siguranţă acolo unde sunt consilieri români, cetăţenii români sunt informaţi în timp util despre drepturile şi obligaţiile pe care le au şi drepturile lor obiective sunt garantate. »

Gheorghe Raica, ales a doua oară consilier la Alessandria

Ce părere aveţi despre politica românească din Italia? Mă refer la filiale ale partidelor din România, partide româneşti înfiinţate în Italia, consilieri locali deja aleşi.

«Personal consider că partidele din România fac campanie electorală doar în preajma alegerilor electorale şi atunci când au nevoie de votul românilor de peste hotare. Cred că se pot face mai multe pentru noi în străinătate, de exemplu: micşorarea taxelor consulare, alegerea senatorilor şi deputaţilor pentru românii din străinătate din rândurile noastre, reorganizarea şi raţionalizarea cheltuielilor pentru Diaspora şi nu în ultimul rând repatrierea decedaţilor în ţara de origine.

Sugestia mea este ca preşedinţii filialelor partidelor din Romània şi ai asociaţiilor politice din Italia să facă politică în Italia, aici să participe la alegerile locale, pentru că aici muncim, trăim şi ne programăm viitorul.»

Aţi înfiinţat anul trecut Uniunea Democratică a Românilor în Italia. Cum se raportează faţă de celelalte formaţiuni politice româneşti?

«Uniunea Democraticà a Romànilor în Italia are ca obiectiv apărarea drepturilor fundamentale, a libertăţilor şi valorilor europene a cetăţenilor români în Italia.

Uniunea Democratică a Românilor în Italia sprijină şi susţine candidaţii români în Italia la alegerile locale, oricare ar fi opinia lor politică şi necondiţionat de aderarea la un partid sau altul întrucât interesele noastre sunt comune. Consider că este unicul mod de a obţine puterea legislativă şi de a reprezenta în mod democratic interesele cetăţenilor români şi italieni.

În spiritul acestei idei, a participării active la viaţa politică din Italia, am fondat Uniunea Democratică a Românilor pentru ca fiecare dintre noi să beneficieze de o autonomie teritorială, găsind locul unui dialog civil şi legal, prin colaborare şi respectul reciproc cuvenit. Ca lider acord toată încrederea unui om nou, unei echipe, fără ezitare. În aşa fel generez în oameni comportamentul pe care îl aştept. Pentru mine a fost un lucru minunat, m-a ajutat să lupt cu propriile experienţe şi să mă poziţionez cu asteptări pozitive faţă de oameni.»

Există vreo problemă dacă un român ar candida pe listele Lega Nord sau un alt partid care nu are ochi buni pentru străini?

«Confirm faptul că şi eu am candidat şi am fost ales în primul mandat pe lista Lega Nord şi deşi am împărtăşit aspectul legalităţii şi al federalismului fiscal, nu cred că va putea pe termen mediu-lung, un român, să facă proiecte comune de viitor în cadrul acestui partid. Părerea mea este ca românii să facă parte din partide moderate, în cadrul cărora pot creşte, dezvolta şi obţine rezultate eficiente.»

Ce-i lipseşte comunităţii româneşti din Italia?

«Acesta este subiectul cel mai frumos de abordat. Comunitatea de români din Italia este o comunitate minunată din mai multe motive, dar îi lipseşte unitatea. Vreau să fac cu această ocazie un apel la unitate.

Profit de această ocazie pentru a invita toţi cetăţenii români, rezidenţi în Italia, să participe la alegerile administrative locale şi pentru Parlamentul European. Aceştia pot participa înscriindu-se pe listele electorale suplimentare în cadrul primăriilor până la data de 15 aprilie 2014, astfel putând obţine dreptul de vot activ şi pasiv. Acest drept este o obligaţie civică şi participarea noastră ar duce la îmbunătăţirea situaţiei generale acolo unde locuim.»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

“Interzis accesul ţiganilor”, afiş rasist la brutărie

Un nou protest la Milano, împotriva gazelor de șist. Reporterului GR i s-a refuzat accesul la discuțiile de la Consulat