Menu
in

Colinde românești la Padova de 1 Decembrie

Vineri, 1 decembrie 2023, Ziua Națională a României, va avea loc un eveniment important în cadrul celebrării celor 90 de ani de predare neîntreruptă a limbii și literaturii române la Universitatea din Padova. Evenimentul este promovat de Departamentul de Studii Lingvistice și Literare al Universității din Padova, cu patronajul Primăriei din Padova și al Universității din Padova, și se va desfăşura în sediul Departamentului şi în cele trei principale lăcașuri sfinte din orașul Padova: Basilica del Santo, Basilica Santa Giustina și Duomo, care își vor deschide porțile pentru tradițiile populare românești.

Padova, vineri 1 decembrie 2023

  • Complesso Beato Pellegrino, între orele 17-19.
  • Catedrala din Padova 19.30-20
  • Basilica del Santo 20.30-21
  • Basilica Santa Giustina 21.30-22

Ceata tradițională de feciori din satul Cuzap comuna Popești, Bihor) va cântă propriul repertoriu de colinde, punând în scena o tradiție foarte veche, puțin cunoscută în Italia, dar adânc înrădăcinată și încă foarte simțită în rândul comunităților românești. Ceata colindătorilor a fost invitată la Padova datorită colaborării cu Prof. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea (România), Dorin Curtean, primarul comunei Popești, și Părintele Ioan Toma, parohul Bisericii Ortodoxe din Cuzap.

Începând cu ora 17.00 la Polo Beato Pellegrino (via Vendramini 13, Padova), după o introducere susținută de Dan Octavian Cepraga, Sorin Șipoș, Cosmin Patca și Nicola Perencin, grupul Feciorii Satului va cânta colindele tradiționale după ceremonialul tipic satului Cuzap din Bihor. Vor urma alte cântece și dansuri tradiționale românești.

În cele din urmă, pornind de la Polo Beato Pellegrino, colindătorii vor traversa centrul istoric al orașului Padova, oprindu-se pentru a cânta în cele mai importante biserici catolice din oraș: mai întâi la Catedrala din Padova, la ora 19.30; apoi în Basilica del Santo, la ora 20.30; în cele din urmă în Basilica di Santa Giustina, la ora 21.30.

Inițiativa își propune să ofere comunității românești (deosebit de numeroasă în oraș și în provincie) posibilitatea de a menține contactul cu propria identitat culturală. În același timp, publicul italian va putea să cunoască și să intre în contact direct cu cele mai autentice tradiții populare românești.

Inițiativă este gratuită.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 2]
Exit mobile version