În acest an, în Italia, vor avea loc alegerile administrative pentru 1.184 de primării din Italia, în care vor fi aleși 15.213 consilieri locali (date oficiale ANCI). În fiecare an mulți cetățeni români care trăiesc în Peninsulă încearcă prin alegerile administrative să intre în instituția primăriei din localitățile în care locuiesc dar foarte puțini reușesc în această competiție.
Am stat de vorbă cu Claudiu Stănășel, cel mai tânăr consilier local român, ales în Italia și singurul care a obținut funcția de vicepreședinte al consiliului local dintr-o localitate italiană, la Prato, în regiunea Toscana.
Claudiu Stănășel ne-a împărtășit din experiența sa din primul an de mandat.
“În primul an de mandat am învățat, prin propria mea experiență ceea ce înseamnă cu adevărat să reprezinți o instituție. Am reușit să obțin o funcție importantă precum cea de Vice Președinte al Consiliului Local al orașului în care am fost ales Consilier Local în urma alegerilor din anul 2019. Prato este un oraș mare cu peste 200.000 de locuitori (al treilea din Centrul Italiei), un oraș puternic industrializat care este renumit la nivel național și internațional. Cetățenii străini care au reședința în Prato sunt peste 40.000, asta înseamnă peste 20% din populația totală.”
Tânărul politician este de părere că prin participarea cât mai multor români la alegerile locale din Italia se poate demonstra ”adevărata valoare a comunității românești”.
”Comunitatea românească reprezintă 8% (peste 3.000 de cetățeni români) din totalul străinilor care au reședința în Prato. Este pentru mine o mândrie să fiu în această poziție dar în același timp este și o mare responsabilitate. Prin munca pe care am depus-o în acest an de mandat, am înțeles că din interiorul administrațiilor locale putem demonstra cu adevărat valoarea comunității românești din Italia. Pentru acest motiv îmi doresc cât mai mulți cetățeni români candidați la alegerile administrative din Septembrie 2020 și mai ales cât mai mulți consilieri români aleși în urma acestora.”
Sfatul lui Claudiu Stănășel este ca participarea din postura de candidați trebuie să fie pe listele marilor partide, cea de pe listele civice fiind mai complicată și cu mai puține șanse.
”În acest moment suntem din păcate prea puțini consilieri români în întreaga peninsulă și rareori reușim să obținem consilieri locali în localități mari unde competiția este mai complicată. În ultimii 5 ani am condus diferite campanii electorale pentru alegeri administrative în multe localități din Toscana și din tot Centrul Italiei și am reușit să învăț multe din aceste experiențe. De multe ori am câștigat alături de candidații pe care i-am susținut, dar am și pierdut, cum este normal în democrație. Am învățat multe lucruri și doresc să transmit tututor românilor care au voința de a începe un parcurs politic în zonele de locuință anumite sfaturi care au adus mulți colegi și prieteni să câștige și care inclusiv pe mine m-au ajutat acum un an când am obținut victoria mea personală aici la Prato, obținând cele mai multe voturi de pe lista partidului meu.”
”În primul rând am observat în ultimii ani că marea majoritate din cetățenii români care candidează la alegerile administrative o fac pe liste civice care rareori obțin consilieri pentru că este mult mai complicat pentru o listă civică să obțină voturile necesare pentru a trece pragul electoral si pentru a face un număr suficient de consilieri. Sfatul meu pentru cei care vor să înceapă acest parcurs este cel de a intra în partidele politice principale care au puterea și capacitatea de a susține un candidat și mai ales voturile necesare pentru ca lista repectivă să aibă mult mai multe șanse pentru a obține un rezultat mai bun și mai mulți consilieri aleși decât oricare lista civică.”
Stănășel este de părere că un consilier local român nu trebuie ales exclusiv doar pentru interesul românilor într-un oraș italian.
În plus, sunt convins că noi, ca cetățeni români, putem aduce un plus valoare tututor partidelor politice din Italia. În al doilea rând, așa cum am spus-o din prima zi după rezultatul alegerilor, eu reprezint vocea tuturor celor care m-au votat și români și italieni. Pe toți. Nu trebuie să facem diferența în acest sens pentru că noi românii trebuie să fim primii care dau dovada de exemplu de integrare. Nu există consilier local ales exclusiv doar al românilor într-un oraș italian, și asta trebuie să fie foarte clar din punctul meu de vedere.”
”În al treilea rând un lucru foarte important este cum alegem să facem campania electorală. Facebook-ul sau articolele pe ziare nu aduc voturi, ci munca de zi cu zi printre oameni, puține proiecte dar clare și fattibile și mai ales discuția făcută față în față cu oamenii. Canalele de socializare, aparițiile la televizor și articolele de ziar adaugă un plus valoare dar chiar și în ziua de azi diferența încă o face munca pe teren.“
Andi Rădiu
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ