in

Emil Cioran, evocat de asociaţia Latinità la Florenţa

La inceputul lunii martie, la Florenţa, asociaţia socio-culturală „Latinità” a organizat un eveniment cultural care a reunit români şi italieni, într-o seară din care nu au lipsit filmul, poezia, cântecul popular românesc şi surprizele dedicate mărţişorului. Mariana Manea (foto), preşedinta asociaţiei ne-a descris activitatea formaţiunii pe care o conduce de mai bine de şase ani.

Manifestarea organizată de asociaţia „Latinità” a avut loc şi cu sprijinul Consulatului Onorific Român de la Florenţa, a fundaţiei „Your Life” şi primăriei din Florenţa. Oaspeţii au fost invitaţi să vizioneze un film de scurt metraj, să participe la o expoziţie foto, să asculte muzică populară românească şi au primit din partea organizatorilor, mărţişoare. La eveniment a fost prezent profesorul Gianfranco Greco, care l-a cunoscut personal pe marele scriitor şi filosof Emil Cioran.

Mariana Manea, preşedinta asociaţiei „Latinità” spune că evenimentul a fost un mare succes: „Ne-am bucurat foarte mult de faptul că au fost prezente foarte multe persoane, nu doar români, ci şi foarte mulţi italieni. Am avut parte de prezenţa profesorului Gianfranco Greco, cred că singura sau printre puţinele persoane în viaţă care au avut şansa să îl cunoască şi să vorbească cu scriitorul şi filosoful Emil Cioran. Momentul a fost deosebit pentru că dumnealui a avut plăcerea să ne povestească despre intâlnirile şi discuţiile pe care le-au purtat.

A fost deasemenea proiectat un film despre revoluţia română din 89, film inspirat după un roman de Ingrid Beatrice Coman. Oaspeţii au avut ocazia să participe şi la o expoziţie foto a doamnei Maria Găinuţă, cu imagini din România, în special despre tradiţii româneşti dar şi peisaje, locuri şi oameni din ţara noastră.

A urmat un minirecital al tinerei cântăreţe de muzică populară, Gabriela Băncilă, o voce despre care sunt convinsă că se va mai auzi. Seara s-a încheiat cu o surpriză, şi anume oferirea din partea noastră, tuturor celor prezenţi, de mărţişoare şi produse tipice româneşti. Aş dori să mulţumesc doamnelor Irina Suliman şi Maria Pop, care au avut o contribuţie foarte importantă la organizarea evenimentului.”

7 ani de activitate

Mariana Manea ne-a descris câteva dintre activităţile asociaţiei: „Asociaţia noastră a luat fiinţă în anul 2004 şi de atunci am organizat foarte multe activităţi. Nu am scăpat în niciun an ocazia de a sărbători Ziua Naţională, momente care au avut invitaţi de seamă din ţară şi din Italia. Am scos în evidenţă mereu frumuseţea tradiţiilor a obiceiurilor, a portului şi cântecului popular.

Totul a fost făcut în limita posibilităţilor şi prin bunăvoinţa mai ales a membrilor. Am pus mereu bani din buzunar, nu am avut parte de sponsorizări sau fonduri speciale. Ni s-au pus la dispoziţie câteodată sedii fără să plătim. Este un deziderat al nostru, să putem avea un sediu al nostru permanent, în care să putem derula acţiunile noastre. Pentru că idei avem, slavă Domnului!”

Activitatea asociaţiei nu s-a oprit doar la manifestări culturale. „Eu împreună cu câteva prietene am tradus din limba italiană un ghid legislativ, cu cele mai importante chestiuni pe care trebuie să le cunoască un român în Italia. A fost o muncă destul de laborioasă, dar a meritat. Din fondurile proprii am editat acest ghid în România, în număr de aproximativ 2000 de exemplare şi l-am distribuit printre conaţionali. Ca proiect de viitor avem stabilirea unor legături cu sindicatul românilor şi să dăm celor aflaţi în dificultate, sfaturi şi să intervenim legal în ajutorul lor.”

A.R.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma/ Concert de excepţie cu cvartetul „Enescu”

Adrian Chifu, sfaturi pentru candidaţii români din Italia