Mai mulţi români din Nordul Italiei au organizat o competiţie sportivă pentru a repara imaginea comunităţii, grav afectată de cazul Mailat şi celelalte similare care au urmat. Asociaţia "România" din Lombardia a organizat cupa cu acelaşi nume, "o manifestare unică în toată diaspora". Robert Răducescu, unul dintre organizatorii manifestaţiei, ne oferă mai multe detalii.
Robert Răducescu, când a debutat Cupa România?
«Cupa "România" a avut prima ediţie în anul 2010, când a fost cîştigată de echipa "Borsa" Cassano d'Adda. Aceasta cupă poartă numele asociaţiei "România" – Lombardia şi se organizează pentru aniversarea asociaţiei care a luat fiintă, oficial, în data de 13 septembrie 2009.»
Cum v-a venit ideea unei astfel de întreceri sportive?
«Trebuie să vă explic mai întâi de ce a luat fiinţă asociaţia şi care sunt obiectivele noastre. Este o manifestare unică în toată diaspora românească. Era în 2007, cazul Mailat; am înteles că dacă şi un intelectual precum Walter Veltroni se coboară în mocirla electorală, prin acuzaţiile grave şi fără fundament făcute la adresa românilor din Italia, pentru noi vor veni timpuri grele. Astfel cu un grup de prieteni decideam că ar fi cazul să ne tutelăm în orice fel naţionalitatea şi demnitatea noastră, mai ales că din partea statului roman nu puteam avea aşa ceva, ministrul de externe şi diplomaţii români întrecându-se în gafe la acea vreme.
Fără a înfiinţa o noua asociaţie, ne-am înscris în cea care deja exista la Bergamo. Au trecut doi ani în care nu s-a pus în practică mai nimic. Am înţeles că pentru unii asociaţionismul era văzut ca un fel de s.r.l. propriu, ca o oportunitate de a face cariera politică sau de a se căpătui cu vreo finanţare, de oriunde ar veni ea. Aşa am luat decizia de a constitui o nouă asociaţie, România – Lombardia, care să răspundă necesităţilor şi aspiraţiilor noastre. Ţelul nostru principal este realizarea unei comunităţi româneşti unite care să ne facă să ajungem la acea stare de normalitate în care să putem trăi în fără a ne simţi diferiţi, să ne dea posibilitatea de a merge pe stradă cu fruntea sus şi să ne simţim normali, să putem să vorbim româneste fără să speriem pe nimeni.
Am ales mijloace la îndemâna tuturor şi un limbaj divers. Sportul este o limbă universală şi un mijloc de agregare şi de integrare fantastic. Fotbalul este sportul care atrage atenţia şi pasiunea majorităţii. Până la organizarea acestor manifestări n-a mai fost decât un pas. Având deja o echipă de fotbal cu care reprezentasem România la două ediţii ale Bergamondo, mondialul de fotbal al emigranţilor din provincia Bergamo, am decis să o înscriem în campionatul CSI de amatori al provinciei Bergamo cu numele Union CarpatOrobie, în cinstea munţilor care au lăsat un semn în viaţa noastră.
Dacă la prima ediţie a Cupei "România" nu am avut prea mult şi mijloace să invităm mai multe echipe, anul acesta am reuşit să organizam cea mai mare competiţie de până acum, implicând patru echipe alcătuite din români aflaţi la muncă în Italia.»
«Provin din două regiuni, Lombardia şi Piemonte care împreună înglobează numărul cel mai mare de români din Peninsulă. Au fost reprezentate trei provincii: Milano, prin echipa Borşa Cassano d'Adda, cea mai veche echipă din Lombardia. Echipa condusă de Daniel Beltag şi Liviu Pistol a reprezentat România la turneul de fotbal MilanoMondo, calificându-se în semifinalele acestei competiţii. Daniel Beltag, preşedintele filialei România-Lombardia din Cassano d'Adda este din Borşa, la fel ca marea majoritate a componenţilor echipei iar ca o curiozitate, la alegerile locale din acest an, a fost a doua persoană ca numar de voturi avute, pe primul loc fiind primarul actual al orasului Cassano d'Adda. A doua provincie reprezentată este Bergamo prin Union CarpatOrobie. Este prima şi singura echipă de români participantă la un campionat de fotbal în regiunea Lombardia. La fel ca şi colegii lor din Cassano, au reprezentat România la turneul Bergamondo. A treia provincie, Torino, a fost reprezentată de Internaţional Bacău, formată din băcăuani rezidenţi în Torino, şi de o a doua echipă, A.S. Romania Torino, o echipă foarte valoroasă având în componenţa ei foşti jucători din ligile inferioare de fotbal din România. Componenta echipelor în două cazuri este din Borşa şi Bacău iar AS România şi Union CarpatOrobie fiind un amalgam de jucători din toate colţurile ţării. La Union găsim constănţeni, tulceni, maramureşeni, moldoveni din Bacău, Piatra Neamţ sau Galaţi, dar şi brăileni, braşoveni sau olteni din Vâlcea. O competitie la care într-un anumit fel a fost reprezentată toată România.»
Ce muncesc zi de zi în Italia aceşti români?
«Sunt zidari, şoferi, întreprinzători, montatori de gips-carton, zugravi… dar duminica se transformă în fotbalişti amatori care plătesc din buzunarul lor pentru a-şi putea satisface pasiunea pentru sport. Aş dori să mulţumesc soţilor Oana si Ciprian Ţuţuianu şi lui Costel Buliman, dar şi tuturor celorlaţi. Un succes al muncii în echipă, al prieteniei şi al forţei pe care ţi-o dă mândria de a fi român departe de casă. Cu ocazia Cupei am organizat şi un spectacol de muzică şi dansuri populare româneşti, oferit de membrii asociaţiei Maria Tănase, dintre care aş vrea să amintesc pe Cezar Buruiană, Mihaela Laza, Radu Cecilia, pe copiii care ne-au ajutat la tragerea la sorţi şi la ceremonia de deschidere cântând imnurile, au făcut ca această zi să rămână un moment de neuitat în sufletul tuturor. Financiar, am fost susţinuţi de membrii asociaţiilor, de Costel Buliman, de sponsorul Union CarpatOrobie, lanţul de magazine alimentare românesti "Le Delizie dell-Est " şi de Digi Mobil Italia.»
Cupa "România" din acest an a fost câştigată de A.S.România Torino, pe locul doi s-a clasat Union CarpatOrobie, pe trei Borşa Cassano d'Adda, iar pe patru Internaţional Bacău.
Georgiana Baciu