Maria Brîndușa, de 23 de ani (foto 1) a fost expulzată din Italia, urcată de poliție în avion, dar s-a întors în numai 24 de ore. Italia este plină de cazuri asemănătoare și forțele de ordine și autoritățile civile au posibilități limitate de manevră. „Acest episod este una dintre nenumăratele confirmări a ceea ce am denunțat recent”, atacă primarul din Vicenza, Achille Variati (foto2), care a declanșat o cruciadă în orașul său contra cerșetorilor români.
„Normativa națională este ineficace și nu permite nici măcar îndepărtarea persoanelor comunitare care au încălcat de mai multe ori legile și regulamentele”.
Tânăra româncă a fost expulzată din motive de ordine publică: nu avea și nu are un loc de muncă regulamentar, a acumulat câteva antecedente penale și 53 de amenzi pentru încălcarea ordonanței privind prostituția pe stradă, bineînțeles niciodată plătite.”
3.080 de români expulzați din Italia
”Imediat ce a revenit în Italia a fost prinsă de poliție și a fost denunțată, dar în stare de libertate, așa cum prevede legea. Astfel că, câteva zile mai târziu, se întorsese deja la „muncă” pe viale San Lazzaro, la Vicenza. „Forțele de ordine aplică legile care există – continuă primarul – o problemă de norme și sancțiuni. Dacă o sancțiune nu produce teamă e ca și cum nu ar fi: este necesar pumnul de fier. Parlamentul trebuie să modifice legile, însă avem un Parlament blocat de ani de zile”.
Variati e dur: „Ce face legiuitorul privind marile probleme ale țării? Noi primarii suntem constrânși să ne descurcăm singuri, să încercăm să convingem fiecare persoană că aici nu este America și că este mai bine pentru ele să caute un viitor în țara lor: însă așa nu este de ajuns”.
A început expulzarea românilor fără loc de muncă
Maria Brîndușa, de 23 de ani, a sosit în Italia de șase ani. În numai câțiva ani a acumulat două arestări, câteva denunțuri și, de când a intrat în vigoare ordonanța care interzice prostituția în „zona roșie” 53 de amenzi dintre care, bineînțeles, niciuna nu a fost vreodată plătită.
În ultimele luni a fost dusă la chestură și i-au fost luate semnalmentele de 16 ori.
Pe numele ei a fost emis și un ordin de interzicere a rezidenței, niciodată respectat. De asemenea, pe numele ei a fost emis și un decret care îi interzicea întoarcerea în Italia până în 2018 și a fost însoțită la aeroport: 160 de euro a costat biletul pentru a pleca din Italia. Expulzată din Italia luni, 22 iulie, semnalată din nou la Vicenza marți 23, denunțată miercuri 24.
Camera Deputaţilor a aprobat decretul privind expulzarea comunitarilor
O așteaptă un proces în care va fi judecată în stare de libertate. „M-am întors din dragoste, soțul meu este în închisoare și eu trebuie să-l ajut, are nevoie de mine. În țara mea nu pot sta, e numai sărăcie. Trebuie să stau aici”, a declarat tânăra la Il Giornale di Vicenza, în timp ce aștepta clienți pe viale San Lazzaro.
„Au venit să mă ia și m-au dus la aeroport fără măcar să-mi lase timp să-mi iau celularul și hainele – a explicat -. Eu plângeam, le ceream să aștepte.
Dar nu este adevărat că m-am întors imediat, am fost puțin pe la mama mea. Dacă vor să mă trimită din Italia măcar să-mi dea timp să pun deoparte ceva bani, să mă organizez”.
„Sunt aici de șase ani. Da, mă duc cu bărbați. Este evident că aș vrea să lucrez altceva, dar ce pot face? Eu am numai patru clase.
Am fugit din țara mea pentru că e sărăcie. Nu mă pot întoarce în România. Tatăl meu este șomer, mama este casnică și am doi frați mici: unul are șapte ani, celălalt are unsprezece. Dacă stau aici măcar îi pot ajuta cu banii clienților”.
În trecut, ea și partenerul ei închis pe care-l numește „soț”, Narcis Toporoc, 28 de ani (foto 3), jefuiau clienții în complicitate. Ea ducea clienții în cameră, unde sub pat se afla complicele, care le lua banii clienților.