Românca și-a pierdut venitul de cetățenie și acum nu știe ce va face. Guvernul Meloni a decis să reducă drastic asistența socială și a tăiat venitul de cetățenie la sute de mii de oameni. Printre miile de persoane care au primit mesajul text de la INPS, cu anularea RdC se numără și Elena Rotaru, româncă în vârstă de 51 de ani, cu o fiică de doar 18 ani de îngrijit.
>>> „Locuiam la Londra, câștigam 2.400 euro pe lună, m-am întors în Italia și sunt șomeră” – VIDEO
Românca și-a pierdut venitul de cetățenie
Elena Rotaru a primit joi un SMS de la INPS, dar nu l-a înțeles foarte bine. A mers la Caf pentru a cere informații cu privire la reînnoirea contribuției datorate pentru fiica sa, aflată în grija ei exclusivă, i-au explicat că nu va mai avea venituri. „Se știa că urma să-l elimine – spune Elena Rotaru pentru Fanpage.it – dar nu credeam că l-ar fi scos de la o persoană într-o situație ca a mea. O am pe fiica mea care tocmai a împlinit 18 ani și trebuie să facă ultimul an de liceu, am chiria de plătit”.
Are 51 de ani și vine din România. A ajuns în Italia în urmă cu 23 de ani și de atunci locuiește în Catania, unde 9.000 de oameni au primit SMS-ul de suspendare a RdC. Aici s-a născut fiica sa, aici și-a construit toată viața. Aici, timp de 15 ani , până în 2022 , a lucrat ilegal într-un magazin de mobilă folosită. O sută de euro pe săptămână, pentru a lucra cinci zile pe săptămână, până la ora 13.30.
>>> Să-i plângem pe parlamentarii italieni: „Nu avem salarii de aur”, Fassino prezintă „busta paga” de 4.718 euro – VIDEO
„De fapt, la un moment dat, au avut nevoie de o facilitate și așa că m-au angajat… Timp de doi ani, apoi m-au pus înapoi la negru”, spune ea. A încercat să-și găsească un loc de muncă mai bun, mai bine plătit. Dar spune că nu a reușit. Are o diploma de tehnician dentar, obtinuta in Romania, pe care nu a putut-o folosi niciodata in Italia. „Nici nu știu dacă merită. Ce vreau să spun este că nu sunt ignorantă, am studiat… „.
„Am muncit ilegal”
De fapt în Sicilia munca la negru este foarte răspândită. Elena a muncit, atâta timp cât a avut ocazia. „Atâta timp cât am muncit, chiar dacă ilegal, nu mi-a trecut niciodată prin cap să cer Venitul de Cetăţenie. Am avut un venit, l-am transpirat, am făcut ce am putut cu acei câţiva bănuţi”.
Apoi, în februarie 2022, a fost trimisă acasă. „Hotărâseră să țină doar tinerii în magazin”. Din acel moment, o căutare zadarnică după alta. „Nici nu sper să-mi mai găsesc de lucru ca vânzător. Dar nici măcar în curățenie. Chiar și în curățenie este dificil. Și să fii îngrijitor în zilele noastre.” După pandemie , în vremuri de dificultate economică , „familiile încearcă să aibă grijă singure de bătrâni”, explică ea.
>>> În Italia se discută de mărirea salariilor pentru badante la 1.700 de euro pe lună
„Nu am avut niciodată ocazia să aplic pentru cetățenia italiană , pentru că trebuie să dovedești că ai un anumit venit. Și cum aș dovedi, fără să fiu în regulă?”. O dificultate suplimentară și în găsirea unui loc de muncă. Astfel, în octombrie 2022, forțată de necesitate, Rotaru cere și obține Venitul de Cetățenie. „Erau 668 de euro, pentru că era și contribuția pentru fiica mea, care era încă minoră”. Cu un contract de închiriere și o nouă liniște sufletească, continuă să își caute de lucru. „Dar nimeni nu a fost vreodată dispus să mă pună în regulă. Mi-au spus că trebuie să plătească taxe mai mult decât mi-ar da.”
„Nu mi-au oferit niciodată nimic”
În ultimele luni, în ciuda vizitelor repetate la Job Center, nu a existat niciodată o ofertă de muncă care să i se potrivească. „Nu mi-au oferit niciodată nimic”, spune ea. „Întotdeauna au spus că nu sunt potrivit pentru niciuna dintre pozițiile care erau acolo”.
Apoi cursurile de formare care nu au început și, acum, mesajul care te avertizează că nu mai ai dreptul la nimic. Nici măcar cardul social pe care guvernul Meloni l-a înființat pentru a ajuta familiile la cumpărături . „Trebuie să fie cel puțin trei, eu și fiica mea suntem doar doi. Ok, ne iei veniturile, dar mai întâi ajută-ne să ne găsim un loc de muncă. Acum fiecare va face ce poate, ma voi întoarce să accept munca ilegală, dacă o găsesc…”.
>>> Milano, locuiește cu alte 30 de persoane într-un depozit pentru 380 de euro pe lună: Carmen, îngrijitoarea plătită cu 2 euro pe oră
Va încerca să trăiască deocamdată cu ajutorul care vine de la mama ei, care a rămas în România. „Este și asta puțin ciudat, nu-i așa? De obicei trimiți banii de aici în țara ta. Mie, însă, mi se întâmplă invers”.
Nu i-a spus încă fiicei sale că a rămas fără Venitul de Cetățenie. „Sunt o persoană optimistă , sper mereu că lucrurile se vor schimba. Sper să găsesc ceva pentru mine… dar uneori e greu să sper ”. Și concluzionează: „Omul se simte… nu mă refer la umilit, dar da: se simte umilit, asta e”.