in

Cătălin Urdoi, un rădăuţean stabilit la Roma, pasionat de fotografie: ”Fur o fracţiune din timpul care zboară”

Imediat după ce a avut loc manifestaţia de solidaritate a românilor din Roma, faţă de victimele din clubul Colectiv, am primit la redacţie câteva foto extrem de bine realizate şi foarte sugestive. Autorul, Cătălin Urdoi, 31 de ani, originar din Rădăuţi, judeţul Suceava, rezident la Roma din motive legate de transferul de la locul de muncă.

Căutând profilul pe facebook, am descoperit o persoană pasionată de fotografie, cu postări fotografice deosebite. După ce am luat legătura cu el, am descoperit că pasiunea lui e reală şi nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că inclusiv superprofesioniştii de la National Geographic i-au publicat o fotografie, semn de mare talent.

Cătălin Urdoi, spune-ne câte ceva despre tine. De unde eşti originar, de cât timp te-ai stabilit în Italia?

«Sunt un bucovinean din Rădăuţi, de acolo de unde se atârnă harta în cui. E prea mult spus că m-am stabilit în Italia, mereu mi-a plăcut să zic că doar job-ul mă ţine aici …locurile de acasă vor fi mereu meleagurile româneşti, Bucovina mea frumoasă, cea pe care o redau în cadrele pe care le fac şi care au ca menire un singur scop: acela de a promova ce a mai rămas dintr-o Românie minunat de pitorească.»

Cu ce te ocupi?

«Aici, în Peninsulă, lucrez în cadrul unei companii de transport persoane, companie care are mai multe sedii, eu fiind repartizat la sediul din Roma.»

Am rămas profund impresionat de fotografiile tale. Tu ai fost cel care ne-a trimis câteva imagini de la manifestul românilor de la Roma, foarte frumoase.

«Dacă ţi-aş spune că dorinţa pentru fotografie s-a făcut resimţită brusc şi fără nici o pregătire nu ai să mă crezi, dar exact aşa a fost. M-am trezit într-o dimineaţă cu ideea fixată de a-mi achiziţiona un prim aparat foto…de aici a pornit nebunia…o nebunie frumoasă, care mi-a facilitat printre multe altele o ocazie extraordinară, aceea de a mă reîndrăgosti de România, de a cunoaşte locuri noi şi oameni faini, dar în acelaşi timp mi-a acordat premiza de a mă regăsi pe mine însumi…şi da, m-am regăsit prin prisma fotografiei.»

Ce înseamnă fotografia pentru tine? Te consideri un fotograf profesionist?

«Privilegiu de a reda bucurie este un dar de la Dumnezeu, iar eu asta încerc să fac cu fiecare declanşare a aparatului foto. E prea mult spus fotograf … dar îmi place să mă auto-intitulez hoţ de timp…pentru că efectiv asta fac…fur o fracţiune din timpul care zboară cu atâta repeziciune pe lângă noi, şi ţin să-i mulţumesc lui Cristian Tonolla, el fiind primul care m-a transformat în hoţ şi am preluat mai departe această descriere care de altfel…mă caracterizează, şi în general tind să cred că îi caracterizează pe toţi cei care cochetează cu fotografia. »

«Sunt un autodidact încăpăţânat când vine vorba de limitele pe care vreau să le ating şi cred că m-a ajutat mult în tot ce ţine de tehnică fotografică. Ţin să îi mulţumesc mentorului meu în fotografie , Sorin Onişor, care mi-a indus setea de frumos, setea de cunoaştere, setea de Românie minunată şi de la care am învăţat foarte multe, dar cel mai important e că am învăţat să mă bucur de simplitatea naturii, de frumuseţea ei şi de tot ce ne oferă în fiecare moment, atâta timp cât suntem dispuşi să ne dedicăm ei spre a o observa.»

Au apărut şi satisfacţii de pe urma pasiunii tale?

«Rezultate au fost, sunt şi sper că vor mai veni. Mereu am mers pe premiza că în momentul în care una dintre persoanele care îmi privesc fotografia reuşeşte să se regăsească în ea…cadrul respectiv a ajuns acasă, misiune îndeplinită.»

Realizări concrete?

«Ca realizări fotografice aş menţiona faptul că una din fotografiile mele a fost desemnată cîştigatoarea unei teme pe Naţional Geographic, reuşind să obţină două premii mari pentru mine. Primul premiu constând în faptul că a fost desemnată câştigătoare a temei, alături de încă 19 fotografii din aproximativ 12.000 înscrise, fiind publicată în ediţia tipărită a revistei National Geographic, iar al doilea premiu luat anul ăsta, pe aceeaşi fotografie, constând în faptul că mi-a fost publicată (varianta tipărită ) în anuarul Naţional Geographic „Getting youre shot, stunning photos, how-to tips, and endless inspiration from the pros” , anuar care la o zi distanţă după plecare mea în Italia, mi-a ajuns acasă …eu nerasfoindu-l încă.»

Bănuiesc că ai şi ceva proiecte serioase pe viitor, legate de pasiunea ta…

«Alături de nişte oameni frumoşi împreună cu care s-au pus bazele mai multor proiecte de promovare a Bucovinei şi în general a României, va ieşi cât de curând un album foto intitulat „Aproape de Bucovina”, un album minunat şi profit pe această cale să îi mulţumesc amicului meu Mihai Cotos pentru toată implicarea şi ideea acestui proiect. Avem o ţară atât de frumoasă şi locuri atât de pitoreşti, e mare păcat să nu le promovăm, să nu ne bucurăm şi să nu ne mândrim cu ele. Planuri sunt multe, sper să îmi permită şi timpul, am zile când simt că nu îmi ajung 24 de ore. Observ în ultima perioada un curent legat de arta fotografică şi nu pot decât să mă bucur. Încurajez copiii, tinerii, oamenii indiferent de vârstă, să pună mâna pe un aparat foto şi să iasă în natură. Vor rămâne cu multe amintiri frumoase şi de ce nu, cucadre recunoscute mondial. »

Sunt foarte mulţi români pasionaţi de fotografie în Italia…nu te-ai gândit să ânfiinţezi un club, o asociaţie?

«Ideea unui club foto o am, dar nu pentru viitorul foarte apropiat…mai am de învăţat…mai am de hoinărit.»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dați o șansă Cristinei Bucureștean: ”Vreau să duc tricolorul în tundra arctică”

Italia, mii de manifeste cu o femeie însărcinată, împotriva ius soli.”Italieni sunt fiii de italieni”