in

Cartea deceniului în relațiile româno-italiene: „COME FRATELLI” – prima carte despre minoritatea românească din Italia

«Italienii sunt frații noștri, s-a spus mereu în România. Și într-adevăr, comunitatea românească din străinătate cea mai numeroasă din toată Uniunea Europeană este cea de adopție italiană. Un adevărat fenomen. Limba, istoria și stilul de viață sunt atât de similare încât uimesc pe orice italian îndeauns de curajos să pătrundă în teritoriul lui Dracula. Al treilea mileniu a început așa, pentru italieni și români: cu o nouă fraternitate demografică, economică și culturală. Un fenomen unic pentru națiunile europene. (…) 2017 este o aniversare importantă pentru România: se împlinesc zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, iar prezența minorității române în Italia reprezintă o legătură solidă a fraternității popoarelor europene. De aceea, nu exagerăm când spunem că suntem frați! Dar este vorba de o fraternitate meritată cu sacrificii și susținută de credința creștină dincolo de istorie, dincolo de timp. Fraternitatea italo-română este un fenomen special care constituie un argument puternic pentru construcția europeană, atât de visată de vizionari. Și întocmai ca între frați, nu au lipsit momentele dificile, dar complexiv, vorbim de un fenomen pozitiv.»

Am citat din introducerea la cartea pe drept cuvânt a deceniului în reațiile româno-italiene.

În luna octombrie 2017, Editura Unicopli din Milano va publica şi va distribui în toata Italia cartea scrisă de Marian Mocanu şi Irina Niculescu, intitulată „Come fratelli – La fratellanza italo-romena a dieci anni dall’adesione all’Unione Europea” (Ca frații – fraternitatea italo-română la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană).

Cartea este scrisă în limba italiană şi este prima care are ca subiect fenomenul complex al migraţiei românilor în Italia după 1989 şi integrarea lor în societatea italiană. Volumul de 227 de pagini are şase capitole şi conţine 30 de interviuri exclusive realizate de autori unor personalităţi italiene şi române, printre care: comisarii europeni Corina Creţu si Leonard Orban, Franco Frattini, Gianni Alemanno, Sergio Chiamparino, Flavio Tosi sau Mario Moretti Polegato.

Prezenţa românilor în Italia este cel mai mare fenomen migrator de succes din istoria italiană. Autorii scriu despre o minoritate etnică de peste un milion de persoane, care constituie cea mai mare comunitate străina din Italia. „Come fratelli” este o carte dedicată tuturor românilor care muncesc, studiază şi contribuie la economia şi la societatea italiană. De asemenea, Come Fratelli se adresează acelor persoane din publicul italian care doresc să cunoască îndeaproape comunitatea românească. Editura Unicopli din Milano va publica în luna octombrie acest volum aniversar, despre frăţia româno-italiană după 10 ani de aderare la Uniunea Europeana şi la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.

Punctele de forţă ale volumului sunt cele 30 de interviuri exclusive realizate de autori diferitelor personalităţi italiene şi române, dar şi unor români de succes care trăiesc în Italia. Intervievaţii descriu experienţa lor în legatură cu fenomenul migrator al românilor spre Italia, înainte şi după aderarea României la Uniunea Europeană.

Iată alte nume conţinute în această carte: Maurizio Molinari (directorul cotidianului “La Stampa”), Andrea Fabiano (directorul Rai Uno), Ileana Popovici (binecunoscuta actriţă şi persoană de cultură), Mons. Anton Lucaci (responsabil Radio Vaticana), Andrea Orlandini (fondator şi preşedinte Extrabanca), Silvia Saini Damato (Fondazione Bambini in Emergenza Onlus), Presfinţitul Siluan (Episcopul Ortodocşilor Români din Italia), Massimo Pollio (Consul Onorific al României la Genova), Sorina Soare (Profesoară la Universitea din Firenze), Giuseppe Fossati (Primăria oraşului Imperia), Sorin Cehan ( Directorul ziarului “Gazeta Românească”).

În interviurile exclusive din cartea „Come fratelli” se regăsesc aspecte din actualitatea naţionala italiana şi europeană, precum şi importante mărturii pozitive despre minoritatea românilor din Italia; mai jos câteva citate semnificative.

Gianni Alemanno – Politician italian care a ocupat funcţia de Primar al capitalei italiene Roma în perioada 2008-2013; un prieten al românilor, îngrijitoarea mamei sale este româncă – „În 1989, imediat după ce am aflat de căderea regimului comunist, am pornit spre Bucureşti împreună cu câţiva prieteni italieni, Îmi aduc aminte că am ciocnit un pahar de Anul Nou chiar într-un loc unde era un blocaj militar, apoi am plecat spre Bucureşti unde am văzut desfăşurarea evenimentelor în direct. În ziua următoare am fost la Timişoara unde am fost invitat pe o scenă să ţin un discurs în faţa cetăţenilor care sărbătoreau, astfel am mărturisit ca italian sprijinul pentru poporul român. A fost o experienţă foarte emoţionantă, după o perioadă ne-am întors în România şi am dus ajutoare umanitare.”

Franco Frattini – promotor al României în Italia şi UE, a fost în Romania în calitate de Vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Justiţie (2004-2008) şi ca Ministru de Externe al Italiei (2008-2011) „România are un rol strategic şi geo-strategic foarte important. Graniţa de la Marea Neagră este o frontieră prin care pot trece crima organizată şi fluxurile de imigraţie ilegală, există chiar şi riscul terorismului. Deci, România va avea un rol tot mai important de protecţie a sud-estului european. Din aceste motive Uniunea Europeană trebuie să ajute mult România, înţelegând că acolo este o frontieră geografică de conservat cu atenţie. România va avea peste trei ani ocazia să preia preşedinţia UE timp de 6 luni. Aceea va fi o probă importantă pentru a demonstra forţa şi capabilitatea acestei ţări.”

Maurizio Molinari – directorul cotidianului La Stampa, a călătorit în România de mai multe ori ca ziarist şi a fost apropiat al premiului Nobel de origini române Elie Wiesel în perioada în care era corespodent la New York – „Astăzi românii sunt practic integraţi. Într-un oraş precum Torino ei constituie grupul cel mai numeros, cel mai bine organizat şi integrat. Aparţin ţesutului social al oraşului. Dar acesta este rezultatul unui drum lung. Nu a fost deloc un lucru simplu sau uşor.”

„Realitatea este că, în noile echilibre create, mai ales în perioada războaielor balcanice, pe care eu le-am urmărit în calitate de corespodent de război pentru Europa, Italia şi NATO, România a fost figura cea mai reprezentativă. În stabilitatea Balcanilor a recitat un rol de mare importanţă.”

 „Tot ce am spus demonstrează faptul că România este o ţară deosebită: un mare stat multicultural, foarte ospitalier şi tolerant. Este o ţară europeană din toate punctele de vedere. Şi este foarte bine că a intrat în Uniunea Europeană şi în NATO, unde va ramâne. Asta cred eu despre România.”

Corina CreţuComisar European pentru politici regionale – „Rezultatul obţinut de către statele care au anulat restricţiile pentru lucrătorii de cetăţenie română, demonstrează faptul că românii reuşesc să se integreze foarte rapid în societăţile respective. Românii sunt muncitori eficienţi şi reuşesc să participe şi la viaţa socială şi politică a comunităţilor unde trăiesc.”

Cele şase capitole descriu comunitatea româneasca printr-un portret multilateral: relaţiile istorice dintre cele două popoare, aspectele economice şi socio-culturale, viaţa religioasă a românilor, participarea la viaţa politică şi imaginea românilor din perspectiva mediatică italiană.

Alături de interviurile realizate unor personaje cunoscute din peisajul naţional si internaţional, Come Fratelli conţine multe mărturii de succes ale imigranţilor români care trăiesc în Italia. Autorii cărţii sunt şi ei de origine română, două persoane cunoscute în sânul minorităţii protagoniste. Volumul a fost scris cu colaborarea lui Marco Baratto, istoric italian specializat în relaţii bilaterale româno-italiene.

O carte deosebită care îndrumă cititorii să reflecteze asupra trecutului, a prezentului şi a viitorului comun al Italiei şi al României într-o Europă Unită.

Editura Unicopli a luat fiinţă la Milano la sfârşitul anilor 70, cu activitate editorială dedicată universităţilor. În deceniul anilor 80 a devenit o editură cu distribuţie naţională şi de atunci a diversificat foarte mult oferta editorială, astăzi tipăreşte peste 70 de volume anual.

Come fratelli” se poate comanda în toate librariile din Italia, iar online pe siturile Amazon, Libraria Universitaria şi altele.

Cartea poate fi comandată online la următorul link

https://www.libreriauniversitaria.it/fratelli-fratellanza-italo-romena-10/libro/9788840019598

VIAȚA ÎN DOUĂ VALIZE: cartea unei românce din Italia despre ”cei care sunt constrânși să-și abandoneze propriile meleaguri”

”Când eram rău”, carte despre infractorul român care și-a schimbat viața la Bergamo

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, viitor sumbru pentru generația tânără: tineri fără ocupație, Italia pe primul loc în UE

Viareggio, transportau cupru furat de 45.000 de euro, doi români denunțați