Nu demult, am anunţat în Gazeta Românească prima candidatură a unui român din diaspora la alegerile parlamentare din toamnă: Pavel Croitoru, un român stabilit din 2004 în nordul Italiei, la Baveno (Verbania), la 30 de km de graniţa cu Elveţia. Pe atunci era vicepreşedinte la PNŢCD, singurul român din diaspora cu o funcţie în conducerea naţională a unui partid cu renume. S-a înscris în acest partid din 1992.
Între timp, şi-a dat demisia din partid, având în vedere rezultatele proaste obţinute de partid la alegerile locale. Dar la candidatura pentru postul de parlamentar al diasporei nu renunţă. A decis să candideze ca independent, cu o motivaţie foarte puternică: «Consider candidatura mea ecoul speranțelor neînfăptuite ale celor care încă mai speră.»
Pavel Croitoru, 42 de ani, originar din Iaşi, este din 2004 în Italia. S-a stabilit la Baveno (Verbania), la 30 de km de graniţa cu Elveţia. Este căsătorit, are o fetiţă, se defineşte un om simplu şi modest.
Pavel Croitoru, noi am anunţat că vei candida cu PNŢCD.
«Mi-am dat demisia din partid în 6 iunie, ca un gest de responsabilitate pentru eşecul PNŢCD la alegerile locale. Partidul a obţinut 0,5%, ruşinos pentru partidul lui Corneliu Coposu. Un alt motiv a fost ignorarea diasporei. Eu am cerut candidaţilor PNŢCD să aibă un mesaj pentru diaspora. Vă amintiţi declaraţia de la Torino, prin care se declară că părăsirea țării de către milioane de români este vina exclusivă a statului român iresponsabil și corupt, aşa încât toţi românii din diaspora trebuie să primească despăgubiri pentru suferinţele lor. Cred în continuare în necesitatea unei legi reparatorii pentru românii plecaţi, iar statul român să încurajeze întoarcerea românilor acasă, prin oferirea unui teren pentru casă, scutirea de impozite, orice gest este important. Nu numai că niciun candidat al PNŢCD la locale nu a vorbit despre diaspora, dar niciun partid politic nu a avut vreun mesaj către românii din stăinătate. După toată retorica referitoare la românii din străinătate, după toate angajamentele liderilor, de la stânga la dreapta. Aşa am decis să renunţ la militanţa într-un partid din România şi să candidez independent.
Eu fac parte dintr-un grup de miltanţi pentru drepturile românilor în Italia, Alianţa Românilor, m-am sfătuit cu colegii din Alianţă, toţi au spus să nu renunţăm la candidatură, pentru că nu este numai un proiect al meu personal, există un grup de oameni care cred în aceste idei, nu sunt singur.»
Este o candidatură din partea Alianţei Românilor?
«Nu este. Membrii Alianţei mă susţin, dar este o candidatură INDEPEDENTĂ. Fără partide. Declar război deschis tuturor partidelor care ne-au minţit şi ne mint în continuare. Noi trebuie să oprim acest mecanism. Dacă nu noi, atunci cine? Nu vor veni americanii să ne ajute. Vreau să contribui la schimbarea mentalității clasei politice oferind o alternativă independentă de interesele unui partid și doresc să reacționez la incapacitatea acestora de a pune în prim plan interesul societății și nu cel de partid. Consider candidatura mea ecoul speranțelor neînfăptuite ale celor care încă mai speră. »
De ce fără partide?
«Partidele în general, partidele româneşti cu atât mai mult, sunt rupte de realitate. Interesul de partid vine de multe ori în contradicţie cu interesul cetăţeanului. Se fură şi se corupe în grup în numele partidului, în codul penal s-ar numi grup infracţional. Partidele, aşa cum au existat până acum, sunt moarte. Din spate vin mişcările oamenilor. În Italia Movimento 5 Stelle este primul în sondaje, este o mişcare născută pe internet care a schimbat politica italiană. Roma are primar M5S, în curând vor da asaltul la guvernare. În Spania creşte Podemos, mişcarea cetăţenilor nemulţumiţi de corupţie. Nu este posibil să mai ascultăm aberaţiile unor Blaga, Tăriceanu, Dragnea, Gorghiu, nici nu înţelegem nimic din muţenia lui Iohannis. Partidele sunt moarte şi împăiate la fereastră, manipulate de personaje dubioase din spate. Viitorul lor este groapa de gunoi a istoriei.»
Sorin Cehan
[email protected]
Pavel Croitoru a declanşat campania de strângere de semnături, deja tabelele circulă în comunitate. Poate fi contactat pe pagina sa de Facebook (facebook.com/pavel.croitoru.37) şi pe email, la [email protected].
Întoarcerea acasă
«Am identificat o serie de neajunsuri ale românilor din străinătate. Avem români care doresc să se întoarcă acasă, în România și alții care s-au stabilit definitiv în străinătate, cu toate că … la bătrânețe vor în țara mamă. Vreau sa duc o „bătălie” pentru întoarcerea românilor acasă, aceasta fiind suferința cea mai mare. Cer adoptarea unei legislații pentru încurajarea investițiilor făcute de românii din străinătate. Scutiri de taxe și impozite pentru prima casă achiziționată în România la repatriere. Pe scurt, norme care să încurajeze repatrierea. Iar pentru cei care au decis sa rămână definitiv în străinătate, în primul rând reprezentativitate, organizare, servicii consulare de calitate.», ne-a declarat Pavel Croitoru.
Reprezentativitate
«Legea prevede norma de reprezentare pentru un deputat la 63.000 de locuitori și pentru un senator la 168.000 de locuitori. Consider ca numărul parlamentarilor de diasporă trebuie alocat în funcție de Registrul Electoral Permanent alocat pentru fiecare țară din Occident în parte. Așadar vom avea în sfârșit parlamentar din Italia, Spania, Germania sau UK. Propun ca delegații la Congresul Românilor de Pretutindeni să fie aleși prin vot odată la 4 ani. Alegerea acestora se poate face la cabina de vot simultan cu alegerea parlamentarilor de diasporă. Susţin necesitatea votului electronic. Votul prin corespondență este cea mai mare nereușită a parlamentarilor de diasporă!», a declarat Pavel Coitoru pentru Evenimentul Zilei.
Până la 30 iunie 2016, la trei luni de la debutul perioadei de înscriere în Registrul electoral, există doar 1806 cereri din partea cetăţenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate care doresc să voteze la alegeri parlamentare din luna noiembrie anul acesta.
Potrivit unui comunicat al MAE, doar 1300 dintre aceste cereri vizează votul prin corespondenţă, iar 506 vizează organizarea de secţii speciale în apropierea domiciliului/reşedinţei.
Citește și:
S-a înființat o nouă mișcare politică a românilor din Italia: ”Alianța Românilor”