De câteva zile s-a deschis la San Martino in Pensilis prima parohie românească din provincia Campobasso. Este vorba de un loc care va permite familiilor din Basso Molise (peste o mie de rezidenți români) să își profeseze propria credință și să participe la diferite inițiative pastorale, scrie publicația primonumero.it.
Sâmbătă 19 septembrie, la ora 16.00 a fost programată inaugurarea centrului pastoral, în prezența episcopului diocezan Mons. Gianfranco de Luca și a Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Noua parohie va funcționa în palatul familiei Fusco, in via Pendio, 9 la San Martino in Pensilis.
Părintele Voicu Petru Bogdan, de 32 de ani, se va ocupa de îngrijirea pastorală a ortodocșilor români din toată provincia Campobasso. În Basso Molise trăiesc peste o mie de români. Cel puțin cinci sute la Termoli și ceilalți rezidenți în localitățile limitrofe: Guglionesi, Montenero di Bisaccia, Campomarino. Mulți alții în localitățile din zonele interioare, până la Campobasso unde există o comunitate consistentă. În multe cazuri este vorba de familii și, deseori, există fii născuți în Italia care încă nu au cunoscut țara de origine a părinților. În Molise au găsit de lucru și și-au construit o viață în mod demn lăsând deoparte barierele și prejudecățile, scrie primonumero.it.
Însă viața în Italia nu este făcută numai din muncă sau distracție și pentru multe familii a crescut în timp necesitatea unui loc de întâlnire cu caracter religios. Religia principală a românilor este cea creștin-ortodoxă și pe întreg teritoriul lipsea un punct de referință de acest tip. De câteva zile această necesitate devine realitate și va oferi familiilor o oportunitate semnificativă pentru rugăciune, slujbă, împărtășanii și întâlnire cu alte culturi sub semnul celei mai autentice integrări într-o perioadă în care primirea ”adevărată” riscă să ia alte forme.
Nota oficială a fost transmisă de Dieceza din Termoli-Larino care «a salutat această experiență și este bucuroasă să primească această prezență, semn de comuniune și fraternitate».
Astfel a început activitatea pastorală a Parohiei Ortodoxe Române Sfântul Apostol Timotei.
«Sunt foarte mulțumit – a afirmat din Nicola Mattia – privim cu entuziasm această inițiativă într-o țară dintotdeauna deschisă primirii. Va fi o schimbare și ne pregătim cu bucurie să primim această nouă experiență».
Preotul ortodox, părintele Petru, deja este stabilit la San Martino, unde trăiește cu familia sa, „întrucât în religia ortodoxă sunt și preoți căsătoriți”, precizează primonumero.it.
I-a mulțumit imediat părintelui Nicola și tuturor celor care au permis această oportunitate în localitate. «Suntem foarte fericiți pentru toate acestea – a afirmat părintele Petru, anterior preot la Messina. Acest loc va fi punctul de referință pentru toți românii din provincie care doresc să-și profeseze credința și să împărtășească momentele de rugăciune și reflectare».
Un spațiu deschis dialogului, întâlnirii, în care va fi spațiu și pentru lecții de geografie «pentru acei copii care s-au născut aici și nu își cunosc țara de origine». Potrivit preotului român, integrarea este foarte importantă, «înseamnă respectarea legilor și respectarea italienilor dar și să conviețuim, să mergem la școală, să împărtășim spații pentru socializare, și să propunem schimburi culturale».
În concluzie, o experiență care de la San Martino – ieșind din orice închidere și depășind obstacolele inițiale – poate deveni un model de conviețuire socială.
500 de români în insula Malta. Preotul slujește într-o biserică construită în 1592