Menu
in

”Un colț din România” la Ambasadă – descoperit în Campania ”Cu România în inimă”

Nu s-a mai întâmplat până acum ca adolescenții români din comunitățile ortodoxe din regiunea Lazio să fie invitați personal la Ambasada României din Roma chiar de șeful misiunii – în acest caz Gabriela Dancău. În general părinții sau bunicii lor sunt cei care ajung la Ambasadă sau la Consulat pentru anumite motive – fie evenimente, fie pentru a schimba sau procura anumite documente românești.

În cadrul Campaniei ”Cu România în inimă”, 60 de adolescenți și tineri români – mare parte dintre ei născuți în Peninsulă – au pășit emoționați pentru prima dată în clădirea misiunii diplomatice din capitala italiană.

”La această întâlnire în interiorul Ambasadei țării noastre am descoperit cu plăcere un colț din România. Doamna ambasadoare ne-a dezvăluit programul și îndatoririle unui diplomat, dar și compromisurile și sacrificiile făcute. Totodată ne-a explicat că raportul cu persoanele și empatia față de alții este foarte importantă în acest rol. Întâlnirea aceasta a fost interesantă și pentru descoperirea oportunităților de muncă în cadrul diplomației” a comentat Ana Hugianu, în vârstă de 23 ani, completând că ”Ambasada împreună cu biserica reprezintă un loc primitor unde românii din Roma se pot întâlni și pot sta împreună”.
>>> A început la Roma campania ”Cu România în inimă”: „Aceasta este bogăția identității”

A munci cu pasiune pentru a ajunge unde îți dorești

”Ne-am bucurat foarte mult de disponibilitatea doamnei ambasador pentru că a fost foarte – foarte draguță cu noi, ne-a primit și ne-a prezentat locația și ne-a îndrumat spre cariera de diplomat și în același timp ne-a fascinat prin pasiunea și iubirea ei pentru România. Ne-am bucurat foarte mult pentru felul în care a reușit să ne atragă prin experiențele ei personale, dar și prin simpla ei vorbire despre România, adică cum trăiește dânsa iubirea de România zi de zi în altă țară sau în cele multe țări pe care a spus că le-a vizitat și în care a lucrat” – a comentat președintele Asociației Nepsis Italia, Mihaela Potoc.

”Eu chiar cred că doamna ambasador ar putea fi un exemplu pentru noi chiar pentru faptul că glumea despre visul american cum că ea ar fi un vis american pentru că a pornit de jos și a ajuns foarte sus și chiar este o mare motivare pentru noi, pentru fete, dar și pentru băieți pentru a urma exemplu ei, adică chiar și în cariera diplomației, dar în orice alt domeniu. Important este să muncești ca să ajungi unde îți dorești și – cum spunea și dumneaei – dacă faci lucrurile cu pasiune și cu iubire nici nu simți că ești nevoit să renunți la anumite lucruri uneori ca să-ți îndeplinești dorințele și visele” a mai comentat Mihaela Potoc.

>>> Îndemnul unui italian pentru români: “Fiți mândri de apartenența la Biserica Ortodoxă”

Gândul la România îi duce pe tineri la ia tradițională care reprezintă pentru ei și mândria poporului

Majoritatea adolescenților și tinerilor s-au îmbrăcat pentru această vizită cu câte o ie tradițională. ”Noi ne-am gândit că venind acasă mergem cum am fi acasă adică ne îmbrăcăm în ceea ce ne reprezintă cel mai mult și ceea ce ne încălzește cel mai mult sufletele gândindu-ne acasă. Dacă mă gândesc la România primul lucru care îmi vine în minte este ia. Ia înseamnă și lumină, reprezintă Învierea, reprezintă și mândria poporului ca să spun așa” a explicat președintele Asociației Nepsis Italia.

În Ambasadă ”se transmite, se respiră aerul din România”

Pentru Mihaela a fost prima oară când a intrat în Ambasada și recunoaște că a rămas încântată și de felul în care este amenajată clădirea, a admirat tablourile expuse pe pereți ale unor artiști români despre care a aflat cu această ocazie. ”Îmi place foarte mult că se transmite, se respiră aerul din România și pentru delicatețea, finețea locației, dar și pentru steagurile, stema României și pentru tot ceea ce ne poate trezi la realitate” a mai recunoscut Mihaela Potoc, care s-a născut în România și a venit în Italia la vârsta de 5 ani.

>>> Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a decorat o tânără româncă pentru „angajamentul social și munca de voluntariat”

La Ambasadă – ca ”acasă” și pentru adolescemții români născuți în Italia

Printre adolescenții care se aflau pentru prima dată la Ambasadă se afla și Giorgia Alessia Pricope, 19 ani, născută în Italia, care a recunoscut că i-a plăcut foarte mult această experiență. Întâlnirea cu ambasadoarea Gabriela Dancău a fost pentru ea foarte emoționantă, însă prin calmul dânsei și felul în care le-a vorbit au făcut-o pe Giorgia să se simtă ca acasă, în România.

Și Ana Maria Crâșmăriu, în vârstă de 12 ani, care a venit îmbrăcată la Ambasadă în costum tradițional, deoarece consideră ”că așa trebuie să se meargă într-un loc frumos și interesant” a fost foarte încântată să o cunoască pe doamna ambasador. Mai mult de atât fetița a fost curioasă și a întrebat-o pe Gabriela Dancău dacă și dânsei îi este dor de țară.

Emoții și de partea ambasadorului român la Roma

Dacă toți adolescenții și tinerii aflați în vizită erau emoționați și încântați de primirea avută din partea șefului misiunii diplomatice, și de partea cealaltă a gazdelor s-a observat o foarte mare deschidere și mulțumire cu atât mai mult cu cât vizita a durat aproape patru ore.

”A fost o zi emoționantă și pentru mine, ca diplomat de carieră, să fiu în dialog cu acești tineri minunați cărora am încercat să le deschid cumva apetitul pentru tainele diplomației, explicându-le despre activitatea diplomatică a României aici, în Italia. Am fost impresionată sa văd curiozitatea manifestată pe tot parcursul întâlnirii noastre, în special despre aspectele legate de viața unui diplomat, despre modul cum te acomodezi în perioada postului în străinătate. Adică niște întrebări firești, puse de acești copii care până astăzi nu au perceput îndeaproape ce înseamnă activitatea unui diplomat român aici în Italia. Mulțumesc pentru oportunitatea pe care am avut-o de a fi în contact cu ei” a comentat după întâlnire Gabriela Dancău. 

”Nu suntem la prima experiență de genul acesta. Am mai avut întâlniri cu studenții români din Italia care au fost în dialog cu noi și cu colegii mei din Ministerul Afacerilor Externe, într-o sesiune specială în care au fost informați despre oportunitățile de carieră în instituția noastră și mă bucur foarte tare să văd că din ce în ce mai mulți tineri din comunitate privesc ca în perspectivă să îmbrățișeze această profesie nobilă. Își doresc să facă parte din acest corp de elită al administrației românești și cumva, se proiectează peste niște ani ca adevărați reprezentanți ai țărilor de origine în străinătate, atat in zona bilaterală, cât și in cea multilaterală” a mai mărturisit șeful diplomației române de la Roma.

>>> Scriitor italian, impresionat de regina Maria a românilor: „A luptat din răsputeri pentru principiile în care credea”

”O stare de normalitate” și nu un privilegiu – a intra în sediul Ambasadei

Referitor la faptul că mulți dintre adolescenții care au vizitat Ambasada s-au simțit ca acasă, ambasadoarea Gabriela Dancău a recunoscut că ”aceasta este și ideea de la care am plecat. Îmi spunea mai devreme cineva că se simte priveligiat că a intrat în Ambasada propriei lui țări și l-am corectat și i-am spus că, din punctul meu de vedere nu este un privilegiu, ci o stare de normalitate pe care eu mi-o doresc pentru toți românii din comunitatea românească din Italia, o stare de apartenență la țară mamă. Este nevoie să lucrăm într-o echipă, o echipă care se numește România, aici în Italia, și împreună să putem să construim proiecte frumoase care, într-adevăr, să aducă beneficii acestei comunități pe care o avem aici în Italia și României, în general”. 

A nu pierde mândria de a fi român

Întrebată care ar fi mesajul pe care ar dori să îl transmită adolescenților români născuți în Italia, ambasadoarea Gabriela Dancău a declarat că: ”Așa cum le-am spus și în cadrul întâlnirii pe care am avut-o astăzi că este foarte important să nu-și piardă mândria de român aici, în Italia. Este fundamentală. De la ea pleacă practic totul și trebuie să fie conștienți de bagajul cultural, identitar, lingvistic pe care îl au suplimentar față de colegii și prietenii lor italieni și care mereu va constitui un atu în relaționarea cu ceilalți și poate, într-o proiecție profesională de viitor, o poate reprezenta de ce nu diplomația”.

O întâlnire care dă curaj și inspirație tinerilor

La întâlnirea de la Ambasada României la Roma a participat și părintele Ciprian Baltag de la Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” alături de preotesele Ionela Ivan și Marta Gabriela Popescu.  ”A fost un adevărat privilegiu să fim primiți de către doamna ambasador Gabriela Dancău la sediul Ambasadei României în Republica Italiană, împreună cu tineri din mai multe parohii ale Romei. De altfel, prin toată campania „Cu România în inimă” tinerii au avut ocazia să cunoască persoane speciale, care le-au împărtășit cu multă dragoste experiențele lor de viață.

Cred că și aceasta a fost o vizită folositoare tinerilor, o întâlnire care le-a dat curaj și inspirație spre a-și căuta drumul în viață, păstrându-și valorile și bunele învățături sădite de părinții lor. Și este de remarcat că întreprind această căutare personală prin întâlniri organizate prin intermediul Bisericii. Chiar una dintre întrebările adolescenților a fost astăzi: Poți fi în același timp și diplomat de carieră și credincios?

Iată, în acest fel se va ridica nivelul diasporei românești din Italia, prin tineri educați și credincioși, bine pregătiți, care sunt capabili să se deschidă spre ceilalți cu credință și iubire, în orice loc și-ar desfășura activitatea” a comentat părintele Ciprian Baltag, la fel de emoționat ca toți adolescenții de această vizită inedită.

”Am apreciat în mod deosebit atitudinea deschisă cu care au fost primiți tinerii, căldura și sinceritatea cu care doamna ambasador le-a răspuns, chiar și la întrebări destul de personale. Aceasta a pus, în opinia mea, încă o cărămidă la zidirea viitorului acestor tineri credincioși, care ne dau multă speranță în viitorul Bisericii și al Țării noastre” concluzionează părintele Ciprian Baltag de la Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma.

Informații suplimentare:

Campania „Cu România în inimă”, organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, are ca scop apropierea adolescenților români născuți sau crescuți în Peninsulă de conaționali deja realizați în anumite domenii, ca oameni de afaceri, medici, cercetători, ingineri, actori, profesori, scriitori sau stiliști români, dar și de instituțiile importante ale țării noastre pe teritoriul italian – ca Ambasada României la Roma, Accademia di Romania sau Institutul român de cultură și cercetare Umanistică de la Veneția.

>>> Doi tineri români i-au înmânat Papei Francisc un tablou: „Venim din grădina Maicii Domnului”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version