Menu
in

Camelia Rădiu, candidată PD la Jesi, promite cursuri pentru badante

La Jesi, localitate în provincia Ancona (Marche), pe listele PD pentru alegerile locale se află Camelia Rădiu, o româncă rezidentă în Italia de doisprezece ani. Se simte norocoasă pentru faptul că are posibilitatea să candideze în cadrul celei mai puternice coaliţii politice locale. Nu promite locuri de muncă şi case populare, dar e sigură că va putea îmbunătăţii relaţia dintre administraţia locală şi străinii rezidenţi.

Românii reprezintă 10% din populaţie

Camelia Rădiu va împlini 37 de ani chiar în a doua zi a alegerior, adică 7 mai. „Ar fi un cadou frumos pentru mine, să pot avea posibilitatea de a ajuta comunitatea de români şi de străini în general. Relaţiile cu primăria din Jesi au fost aproape zero, nu s-a simţit niciodată o deschidere către străini. Chiar dacă există funcţia de consilier onorific, mari rezultate nu au fost, mai ales pentru comunitatea românească. Aici trebuie lucrat cât mai mult pe viitor indiferent de rezultatele electorale.”

Originară din Brăila, absolventă a facultăţii de Drept în ţară, Camelia Rădiu este rezidentă în Italia de 12 ani, ultimii trei la Jesi. Este titulara unui birou de servicii, legate mai ales de străini, cum ar fi transfer de bani, transporturi interne şi internaţionale, mesagerie, internet point, credite în Italia şi România, care i-a dat posibilitatea să intre în contact cu mulţi străini rezidenţi la Jesi şi împrejurimi.

„Nu locuiesc la Jesi, ci la Filottrano, o localitate învecinată, dar 12 ore pe zi stau la biroul de servicii pe care îl deţin la Jesi. În felul acesta am intrat în contact mereu cu problemele pe care le au românii şi străinii în general. De foarte multe ori m-am transformat în birou de informaţii, fie că era vorba de documente necesare de la ambasadă sau consulat, fie de la primăria din localitate. în felul acesta îţi dai seama de chestiunile de care românii se lovesc.”

Un partid de calitate

Candidatura unui român la Jesi este foarte necesară, în opinia româncei. „Jesi e o localitate care are peste 4.500 de străini rezidenţi, din care un sfert sunt români. Asta înseamnă 10% din populaţia oraşului. Cu toate acestea, oraşul nu are niciun fel de manifestare dedicată comunităţilor de străini, cursurile de calificare profesională sunt ca şi inexistente, proiectele dedicate străinilor aproape spre zero. Evenimente negative nu au existat, iar presa locală nu are prea multe de consemnat. Când se întâmplă câte ceva pozitiv, e ca şi cum nu ar exista ca eveniment. Tocmai de aceea trebuie să devenim mai activi, să fim luaţi în seamă. În momentul în care s-a anunţat candidatura mea, în presa locală am apărut ca o mare curiozitate, când ar fi trebuit să fie consemnat simplu şi să nu pară nimic ieşit din comun.”

Înainte de a decide să candideze alături de PD, a refuzat propunerile de la alte două formaţiuni, pentru că nu au avut niciun răspuns la întrebarea ce program au pregătit pentru străinii din Jesi. „Unii dintre ei m-au uimit cât de ignoranţi sunt în materie de politică comunitară, de legislaţie şi informaţie în general. Acest lucru mi s-a dovedit imediat, atunci când au avut candidaţi respinşi de către comisia electorală, tocmai din lipsa unor documente esenţiale. Putem avea încredere în astfel de partide să gestioneze un oraş? Iată un motiv în plus pentru a fi orgolioasă de faptul că pot candida pe lista unui partid de calitate.”

Promisiuni

Discuţiile cu membrii PD şi candidatul coaliţiei de centru-stânga, Augusto Malappioni au făcut-o să înţeleagă că în Jesi poate exista pe viitor o relaţie foarte bună între administraţie şi străini. „Ceilalţi doi reprezentanţi ai partidelor care mi-au făcut propunerea de a candida mi-au îndrugat verzi şi uscate, promiteau lucruri pe care sunt convins că le inventau atunci, pe loc. Nu am auzit vreo soluţie pentru o situaţie reală, concretă. La întâlnirea şi discuţiile pe care le-am avut cu candidatul PD Melappioni, situaţia s-a schimbat. Se ştia deja de necesitatea cursurilor profesionale pentru străini, se ştia despre lipsa evenimentelor şi proiectelor pentru străini şi s-a recunoscut rigiditatea vechii administraţii. Discuţiile se învârteau în jurul problemelor majore: locuri de muncă, proiecte culturale şi ajutoare sociale. Eu, dacă voi ajunge consilier, nu promit locuri de muncă sau case populare, dar promit că voi face tot posibilul să existe permanent cursuri de calificare profesională care să dea posibilitatea găsirii mai uşor a unui loc de muncă. E cazul badantelor care, multe dintre ele nu pot găsi un loc de muncă la o casă de bătrâni, de exemplu, pentru că nu au o diplomă de calificare.”

Este revoltată de faptul că există persoane care cer bani la găsirea unui post de „badante”. „Am detestat mereu persoanele care cer bani pentru a vinde un loc de muncă unei românce abia ajunsă în Italia. Şi agenţiile de muncă cer bani, dar angajatorului, nu celui care e plin de datorii, are frica necunoscutului şi nu ştie încă bine limba. Din păcate am cunoscut, chiar în jurul meu, asfel de persoane, care fără scrupule, cer bani femeilor necăjite. Şi-atunci, prima mea prioritate e să dau posibilitate acestora să înveţe limba repede, să se califice profesional şi să evite necazurile şi cheltuielile.”

Politică italiană

Camelia Rădiu e convinsă că cei care doresc să facă politică în Italia trebuie să îşi îndrepte atenţia către politica italiană, mai puţin cea românească. „Sunt ani şi ani, de când observ mişcările politice care sunt în cadrul comunităţii româneşti din Italia. Succes au doar cei care s-au orientat către politica italiană. E singura care te poate ajuta cu ceva, pe tine, român rezident în Peninsulă. Contactele directe cu administraţia locală pot naşte mereu proiecte de care să beneficieze cu adevărat românii. În opinia mea, statul român te poate ajuta doar cu un singur lucru: să-şi pună la punct relaţia cu misiunile diplomatice, să dispară haosul pe care uneori îl găseşti când ai nevoie de o informaţie sau document. Iar de taxe nu mai comentez nimic, sunt exagerat de mari.”



Este convinsă că indiferent de rezultatul ei la alegeri, va merge mai departe, în interiorul PD, şi că va constitui un grup care se va ocupa serios de chestiunile comunităţii.

„Nu enumăr acum ceea ce am organizat pentru români sau ceea ce am făcut ca să-i ajut individual. Cert este că indiferent de rezultat voi continua să militez în cadrul PD, acolo unde voi avea mereu câte ceva de adus în atenţia consilierilor. Nu mă opresc aici. S-au înscris aproape 200 de români pe listele suplimentare, cred sufucient pentru a câştiga dacă mă vor vota toţi. Vreau să mulţumesc pe această cale domnului George Teseleanu, consul onorific al româniei la Ancona şi Alinei Harja‚ asistenta deputatului PD Guido Melis, pentru intervenţiile pe care le-au avut în favoarea mea.”

S.C.

Camelia Rădiu este soţia lui Andi Rădiu, jurnalist la Gazeta Românească

Detalii despre campania electorală a Cameliei Rădiu, pe blogul

cameliaradiu.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version