Menu
in

Bra, viceprimarul la hramul bisericii ortodoxe: ”Persoane cu frică de Dumnezeu şi dedicate muncii”

Duminică, 29 noiembrie, eveniment la biserica ortodoxă română din Bra, în provincia Cuneo. Parohia Sfânta Mare Muceniță Ecaterina din Alexandria şi-a sărbătorit hramul în noua biserică (Chiesa San Rocco, Via Cavour 40), la eveniment participând şi Gianni Fogliato, viceprimar din Bra. Sărbătoarea a fost descrisă pe larg de publicaţia locală, targatocn.it

Sub bolta naosului, păstrat în original, învăluitor şi împânzit cu stuc, părintele Vasile Doroftei îmbracă veşmintele albe ale solemnităţii şi strânge în mână o cruce masivă. „Cerem patroanei noastre Sfânta Ecaterina să se roage pentru noi, fiindcă ea a fost cea care ne-a ales. Trebuie să ne uităm la Sfinţi ca model de viaţă şi să le urmăm paşii. În orice moment, trebuie să fim gata pentru credinţă şi iubire pentru a ajunge la cerul la care cu toţii suntem chemaţi”.

Acestor cuvinte le este dat un deplin consimţământ de Gianni Fogliato, viceprimar din Bra care, după sincerul schimb de mulţumiri, afirmă: „Recunosc în această comunitate numai persoane cu frică de Dumnezeu şi dedicate muncii cotidiene pentru un exemplu de foarte frumoasă integrare în localitate. Este necesar să păstrăm vie flacăra binecuvântatei speranţe nu numai în funcţie de propria mântuire, ci şi pentru aceea a fraţilor”.

Duminică 29 noiembrie a fost sărbătoare încă din zori pentru comunitatea ortodoxă din Bra.

Femeile au aproape toate năframa legată sub bărbie sau încă în jurul gâtului, foarte curând le va acoperi capul. Merg grăbite pe via Cavour, unde la jumătate, în punctul extrem al intersecţiei, e noua Biserică cu rit ortodox, dedicată Sfintei Ecaterina din Alexandria.

Soseşte şi un grup de tineri, grăbiţi şi eleganţi, care intră în Biserică introducând în buzunare telefoanele mobile. Este momentul în care comunitatea ortodoxă din Bra se strânge în jurul propriei patroane.

„Integrarea trece şi prin posibilitatea de a-ţi putea profesa propria credinţă, în special în vremuri de violenţă precum acestea în care nu trebuie să ai teamă, ci încredere în Dumnezeu dar şi în om”, a explicat părintele Vasile Doroftei, care a oficiat slujba în onoarea Sfintei martire, în faţa unei mulţimi mari şi fierbinte în rugăciune.

Credincioşii români în sfârşit au la dispoziţie un loc de rugăciune. Tocmai comunitatea ortodoxă este cea care a jucat un rol cheie în recuperarea edificiului şi interioarelor, restaurate datorită sudorii, nu numai banilor. Angajamentul lor în sinergie cu administraţia locală şi localnicii, la această slujbă reprezentaţi tocmai de viceprimar, a convertit imagini de ruină, restituind demnitate acestor spaţii şi creând un nou, important punct de întâlnire.

„În Bra sunt aprope nouă sute de rezidenţi care profesează doctrina ortodoxă. Mare parte dintre aceştia are naţionalitate română, dar sunt şi albanezi, ruşi, moldoveni şi câţiva sârbi”, declară părintele, care apoi dezvăluie modalitatea prin care administrează binecuvântarea: „Momentului colectiv, îi urmează un gest singular în care ung cu ulei sfânt capul şi mâinile credincioşilor pentru a forma triunghiul trinitar. Pe lângă aceasta, se doreşte să se binecuvânteze partea corpului care pe timpul săptămânii este cea mai solicitată de muncă”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version