Menu
in

Biserică din secolul XVI pentru ortodocșii români din Piacenza, deschiderea oficială: 2 iunie

O splendidă biserică, construită la începutul secolului al XVI-lea (între 1513 și 1533), va fi destinată comunității ortodoxe române din Piacenza. ”Pe 2 iunie 2017 va avea loc deschiderea oficială a Bisericii San Sepolcro. Un moment dedicat autorităţilor italiene şi societăţii piacentine dar şi pentru comunitatea noastră, oameni care sunt bucuroşi să-şi primească oaspeţii”, ne-a spus preotul Iurie Ursachi, parohul bisericii.

Cu această ocazie l-am rugat pe părinte să ne spună câte ceva despre biserică, parohie și activitățile pe care le desfășoară românii din zonă.

De când sunteți preot și când ați început activitatea în Italia?

Sunt preot din 1996, şi  activitatea pastorală am desfăşurat-o în Basarabia, în România şi din 2005 în Italia. Sunt tată a 4 copii şi împreună cu doamna preoteasă ducem misiunea pe care o avem la Piacenza.

Descrieți-ne comunitatea care e în jurul bisericii

O comunitate ortodoxă în această Provincie a existat cu mult timp înainte de  a se forma o parohie pentru românii de aici, care frecventau parohiile deja înfiinţate din vecinătate, precum Milano, Lodi, Cremona şi Pavia. Necesitatea unui preot  a fost din ce în ce mai vizibil simţită şi cerută de credincioşi, care aveau o neîmplinire sufletească, astfel că  Preasfinţitul Siluan, Vicar pe atunci, însărcinează pe Preotul Doru Fuciu de la Parohia Cremona să se ocupe cu demersurile pe lângă Curia Catolică din Piacenza în vederea obţinerii unui locaş de cult pentru românii ortodocşi din Piacenza.

Demersurile au avut succes datorită unor creştini care insistau dar şi a Părintelui Traian Valdman, fiind cunoscut şi văzut de catolicii de aici ca un reprezentant al Ortodoxiei Româneşti în această zonă, astfel Curia acceptă cedarea unei biserici comunităţii româneşti.

Iar în luna mai 2006 Preotul Doru Fuciu împreună cu mine, care între timp este numit preot paroh organizator al acestei Parohii, semnează un proces verbal de constituire a Parohiei Ortodoxe Române în Piacenza şi  primeşte că locaş de cult Biserica ,,Santo Stefano”.

Care este istoria acestei parohii, a noii biserici?

La început Curia Catolică dorea ca această Biserică să se împartă şi cu ortodocşii ruşi, care nu aveau încă un loc stabil, însă prin intervenţiile Preotului Paroh, care  cerea exclusivitate, după un an şi ceva s-a semnat un comodat între Curie şi Preasfinţitul Siluan.

În 2008 interiorul Bisericii s-a îmbogăţit cu  icoane şi cu o catapeteasmă sculptată în lemn, astfel a căpătat o nuanţă specifică  Ortodoxiei noastre.

În 2009, în urma hotărârii Consiliului Parohial, s-au început demersurile pe lângă Primăria din Piacenza de a primi în concesiune un teren în vederea construirii unei biserici ortodoxe.

Răspunsul a venit după doi ani şi a fost rostit de primarul Dosi Paolo: ” Nu avem teren pentru un edificiu religios, în schimb însă va propunem o biserica”. În 2013 s-a hotărât de către autorităţile piacentine să ni se dea Biserica San Sepolcro, hotărârea întărită birocratic în 2014 la Roma la centrul „Demanio dello Stato”. În 2016 Preasfinţitul Siluan împuterniceşte pe părintele paroh să semneze contractul de primire a bisericii, şi astfel la sediul Demanio regional de la Bologna se semnează contractul de concesiune a bisericii San Sepolcro. După multe intervenţii astăzi putem oficia sfintele slujbe, dar şi a lucra mai bine cu copiii şi tinerii din parohia noastră.

Ce activități ați avut cu românii din comunitate, în afara celor obișnuite ca preot?

La stăruinţa doamnei preotese Veronica Ursachi şi jertfelnicia cântăreţilor din parohie s-a format Corala ”Sf. Daniil Sihastrul”, care a îmbunătăţit considerabil frumuseţea slujbelor. Au înregistrat în studiou trei CD-uri, unul al Coralei, altul cu pricesne al preotesei şi al treilea de colinde româneşti. Au încântat inimile creştinilor noştri, dar şi al celor din alte parohii din cuprinsul Episcopiei noastre.

Pentru catehizarea, educarea copiilor şi a tinerilor în spiritul ortodoxiei dar şi pentru menţinerea limbii şi valorilor româneşti  activează o Şcoală parohială pentru copii şi tineri; s-a  înfiinţat Nepsis pentru tineri, care la fiecare ediţie a Festivalului Bucuriei (Roma, Torino şi Monza ) participa cu cântări, port popular şi  concursuri sportive.

Copiii,  tinerii dar şi părinţii sunt implicaţi în scop educativ la evenimente pe care le avem în parohie, menţionând cele mai importante: Ziua Românilor de pretutindeni (1 decembrie), Zilele Portului Popular,  Hramul Bisericii, Naşterea Domnului,  Anul Nou,  Pastile Copiilor ( a două zi de Paşti, după Sfânta Liturghie, activitate artistică specifică sărbătorii dedicată copiilor şi tinerilor ) şi altele în colaborare cu Curia Catolică şi  Primăria din Piacenza etc.

Când va fi deschiderea oficială?

Pe 2 iunie 2017 va avea loc deschiderea oficială a Bisericii San Sepolcro. Sfinţirea Bisericii va avea loc atunci când se va finaliza catapeteasma şi alte icoane de pictat în Biserica, aşa după cum a propus Preasfinţitul Siluan.

Programul în acea zi este următorul: 8.30 – Utrenia; 10.00 – Sf. Liturghie (bilingv); 12.00 – Cuvântul oficialităţilor; 13.30 – Festivalul Bucuriei la care participa parohiile din Emilia Romagna I; 16.00-18.00 „Hora Satului”.

Andi Rădiu

a.radiu@ziarulromanesc.net

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version