„Suntem încă aici, nu știm nimic », spune părintele Gheorghe Velescu, parohul parohiei „Sfântul Apostol Toma”. În urmă cu circa doi ani, biserica în care parohia încă își desfășoară slujbele, cunoscută ca „ex Riuniti” (fostă a spitalelor Riuniti), a fost scoasă la licitație și a fost cumpărată de asociația musulmanilor din Bergamo, care vrea să o transforme în Moschee.
Din cauza scandalului creat (creștini alungați din biserică pentru a face loc musulmanilor), Regiunea Lombardia a anunțat că vrea să își exercite dreptul de preempțiune.
Instanța din Bergamo a respins acțiunea Regiunii, considerând-o discriminatorie. Dar Regiunea va face apel.
În vizita sa la Bergamo, miercuri, 14 octombrie, președintele Regiunii, Attilio Fontana (Lega), a spus că sentințele nu se comentează, dar că din partea regiunii nu a existat nicio intenție discriminatorie, ci dorința de a continua proiectele considerate importante, scrie Corriere della Sera.
Ortdocșii continuă să folosească clădirea, chiar dacă acordul de comodat gratuit a expirat de cel puțin un an și jumătate. Parohiei române i-au fost propuse biserici alternative, care până acum au fost întotdeauna refuzate. Și ce se va întâmpla acum? Dacă Regiunea va face recurs așa cum a promis, totul ar putea rămâne neschimbat până la sentință.
Dar nu sunt excluși alți pași pentru a-l convinge pe părintele Gheorghe Velescu și comunitatea sa ortodoxă română să părăsească fosta biserică Riuniti.
Asociația musulmană ar putea cere punerea în executare a sentinței instanței din Bergamo, care recunoaște asociația drept câștigătorul licitației.
Dar, deocamdată, musulmanii au fost foarte precauți. Este greu de crezut că vor să ridice tonul și să încerce să forțeze evacuarea actualilor ocupanți.
Corriere della Sera scrie despre posibilitatea ca musulmanii chiar să vândă rmânilor biserica, dacă Primăria din Bergamo le oferă un loc pentru mosechee.
Cu siguranță, Asociația are o negociere deschisă la primărie, unde a cerut de mult timp ajutor pentru a găsi un loc potrivit pentru rugăciune. Și administrația a arătat întotdeauna deschidere către acest lucru.
Nimeni nu le-ar interzice musulmanilor – odată finalizate toate demersurile birocratice pentru a reveni în posesia proprietății – să le vândă biserica ortodocșilor și apoi să găsească un spațiu nou, pe care Municipalitatea să poată prevedea destinația religioasă.
Înainte de apel, dacă va exista cu adevărat, ar putea fi încercată și o conciliere între musulmani și Regiune. Dar nici măcar încercarea de a ajunge la un acord în această primă fază a procesului nu a avut succes.
Sentința instanței din Bergamo spune că nu s-a ajuns la conciliere deoarece Regiunea nu a fost de acord să ofere o proprietate diferită și alternativă Asociației Musulmane.