Povestea ”poetului gropar” a fost una dintre cele mai interesante și frumoase articole publicate la rubrica ”Comunitate” din Gazeta Românească, ziarul românilor din Italia. Articolul a fost republicat și în cotidiane importante din România, fiind preluat apoi de numeroase site-uri.
La apariția unui ziar al românilor din regiunea unde trăiește, Marche-Italia, a fost ales ca material de prima pagină. În peninsulă a atras atenția unui canal de televiziune italian care a realizat un material, transmis de patru ori pe post.
Garoflid, poetul gropar din Jesi
Ce anume a atras atenția și de ce cititorii au fost încântați?! Răspunsul e simplu: era povestea a unui om cinstit, respectat de cei din jur, un perfect tată de familie și ”iubitor al poeziei”, după cum se numește chiar el.
Garoflid Barbu Gighera a împlinit 50 de ani şi este originar dintr-o comună doljeană. Un om simplu, care a căutat mereu să ofere familiei o viaţă frumoasă şi liniştită. Acum stă cu familia ȋn Italia, iar între timp a devenit și bunic. „Am lucrat prin foarte multe oraşe, ȋn diverse locuri şi nu m-am dat ȋnapoi de la nicio muncă. N-am vrut niciodată să lipsească ceva soţiei şi celor două fete ale mele. Pot spune că am fost mereu un călător ȋn căutarea unei vieţi mai bune„, ne declara românul.
Înainte de publicarea acestei cărți, mai publicase două volume de poezii, colaborase cu numeroase asociaţii culturale şi era apreciat de către mulți oameni de cultură din România. Pentru exemplul pe care îl dădea românilor din Italia, la un spectacol organizat de către Consulatul Onorific Român din Ancona, în cinstea Zilei Naționale, a fost premiat cu o diplomă de onoare alături de alți nouă români care au făcut cinste comunității românești.
Poezia lui Garoflid Barbu Gighera atrage imediat. El se adresează în special celor care au emigrat, celor care cunosc suferința depărtării de casă și de familie. Dar în același timp versurile sunt pline de patos, te încarcă de energie și de optimism.
Am asistat odată la reacția unei femei care îi cumpărase cartea și se apucase de citit imediat. I-au dat lacrimile, iar privirea femeii avea o expresie de fericire. O încântase din prima versurile. ”Aveam nevoie de asemenea cuvinte” a exclamat ea.
Andi Rădiu
Prefață volumul ”Hoinari prin lume”, Garoflid Barbu-Gighera