Petre Mihai Baleanu, purtătorul de cuvânt al Asociației medicilor străini din Italia, povestește despre dificultățile legate de medicii care lucrează fără pașaport italian. Fără plată, blocați de birocrație, prost retribuiți. Și totuși, există din ce în ce mai multă cerere de medici.
Medicul, în vârstă de 56 de ani, în Italia, din 1990, cetățean italian, chirurg specializat în Ortopedie, liber profesionist, este unul dintre fondatorii și acum purtător de cuvânt al Amsi, Asociația medicilor străini din Italia, formată din 19.000 de medici și 65.000 de asistenți medicali și paramedici specializați, fără pașaport italian.
Dr. Petre Mihai Baleanu, când ați ajuns în Italia?
În 1990, doi ani după ce am obținut o diplomă în Medicină la Universitatea din București. Și din moment ce diploma mea nu a fost recunoscută în Italia, a trebuit să absolvi aici, la Universitatea din Chieti Pescara, în 1996. A trebuit să fac un examen de limba italiană, teza, să ia examenul de calificare profesională … ani pierduți din cauza birocrației. Dacă aș fi refăcut toate examenele începând de la zero, aș fi pierdut mai puțin timp.
Sunteți cetățean italian?
Da, numai italian. Mi-am pierdut cetățenia română, este singura modalitate de a lucra în sectorul public. M-am alăturat ordinului național al medicilor în anii 1990. Fără această înregistrare nu aș fi fost în stare să fac cursuri de formare profesională. Așadar, astăzi am și o diplomă de masterat de nivel 2 obținută la Campus Bio-Medico din Roma, precum și o bursă în Statele Unite „.
Ai fost unul dintre fondatorii lui Amsi …
Integrarea trece și prin recunoașterea profesională a doctorilor și asistentelor medicale care nu s-au născut aici, dar care doresc să lucreze aici. Au avut loc bătălii nesfârșite cu birocrația italiană pentru recunoașterea diplomelor obținute în străinătate și pentru obținerea cetățeniei. A trebuit să luptăm împotriva altor reguli împotriva ordinului medicilor. Noi, medici străini care sunt în Italia ți doresc să ajute țara asta să crească.
Luptele tale nu s-au terminat. Există încă problema concursurilor publice la care nu vi se permite dacă nu aveți cetățenie …
Cred că este, mai presus de orice, o problemă de protecționism. Apărarea castei medicilor italieni. Să ne gândim la îngrijirea dentară. În ultimii ani, italienii au crescut în țările din est deoarece sunt mai competitivi. În Italia, costurile intervențiilor dentare nu sunt justificate. În România gradul în stomatologie a existat timp de 40 de ani, când în Italia a fost încă o specializare în medicină.
În prezent, sunteți un freelancer.
Da, dar nu e ușor. Apoi, există problema cum se plătesc medicii în serviciul public. În Roma, chiar și 10 euro pe oră. Este ceea ce îngrijitorul ia. Acest lucru cauzează inconveniente majore. Încercăm să elaborăm un proiect de lege care să încurajeze integrarea medicilor străini. Am întâlnit mulți politicieni din ultimele guverne. Am primit multe promisiuni, dar suntem încă în același punct.
Între timp, regiunea Veneto, prin cuvintele guvernatorului Luca Zaia, a sunat alarma. În Veneto, lipsesc 4000 de medici. Luca Zaia a spus că dorește să angajeze medici străini.
Singura soluție este asta. Chiar dacă ne-am născut în altă parte avem o diplomă, trăim aici, plătim impozite aici, vorbim italiană … Ar fi nevoie de o atitudine europeană comună asupra acestor probleme. De exemplu, în Austria și Germania angajarea de medici străini este mai ușoară decât în Italia. Acestea sunt două țări care au o abordare mult mai concretă.
În ce sens?
Italia este o țară primitoare, dar nu e de ajuns. Cred că în cele din urmă a fost convenabil pentru toată lumea să nu aibă imigranți la toate nivelurile în ordine. Ai luat tot ce aveau nevoie de munca lor și, în schimb, nu le-ai dat nimic. Nici un drept, nici o recunoaștere profesională ».
Nu-i așa?
Cu ani în urmă un medic din București a venit să lucreze în Italia. A fost profesor universitar. I-au oferit un loc ca un coleg într-un important spital din hinterlandul milanez. Plata a fost de 800 de euro pe lună. S-a intors în Romania. Astăzi este șeful Cardiologiei Intervenționale din București. Este o excelență a sectorului nostru la care Italia nu a reușit să ofere o oportunitate. Străinii nu ar trebui să fie plătiți mai puțin decât alții doar pentru că sunt străini ».
Să revenim, prin urmare, la problema nerezolvată a cetățeniei.
Dacă oamenii își părăsesc țara de origine și casa lor, nu fac acest lucru pentru că este distractiv. Ei își părăsesc viața și adesea familia pentru că ei speră să găsească ceva mai bun sau pentru că fug de ceva rău ca un război. Există o mulțime de discuții despre aceste probleme, dar foarte puțin este de fapt făcut. Și, în final, uităm că trăim acum într-o lume globalizată. Fie că vrei sau nu „.
sursa: https://www.nuoveradici.world/