Asociația culturală românească „Stindardul geto-dacic” s-a născut în urmă cu un an la Parma. Deși timpul foarte scurt de la înființare nu ar fi permis foarte multe activități, membrii formațiunii se pot lăuda cu realizări importante: manifestări culturale, strângere de fonduri pentru copiii din România precum și inițiative legislative.
La începutul lunii decembrie, o delegație românească va fi primită de către Papa, la Vatican, cea care a inițiat această acțiune fiind chiar președinta asociației, Carmen Scorțanu.
În Italia a avut diferite ocupații. „Am lucrat tot ce mi s-a oferit pentru a mă putea întreține și a-mi realiza din proiectele pe care mi le propusesem la sosirea în peninsulă. Am fost funcționară la o firmă de montaje industriale, hostess la diferite festivaluri sau prezentări comerciale la Bologna, apoi la o firmă multinațională și chiar și la un cotidian local din Reggio Emilia. Pot spune că știu ce înseamnă să încerci să-ți rezolvi problemele legate de necunoașterea limbii la începutul perioadei sau chestiunile legate de documente, contracte de muncă, samd.” ne-a povestit Carmen.
În ajutorul conaționalilor
Carmen Scorțanu s-a căsătorit și de atunci a decis ca pentru o perioadă să nu mai lucreze. Fire activă însă, a înființat o asociație împreună cu alți conaționali din Parma. Asociația se numește „Stindardul geto-dacic” și are în prezent peste 70 de membri.
„Așa cum am mai spus, de-a lungul timpului m-am lovit cam de toate problemele pe care le întâmpină un străin în Italia. Tocmai de aceea m-am gândit să înființez o asociație și împreună cu membrii să promovăm activități care să fie în ajutorul conaționalilor.
La Parma era nevoie de cineva care să organizeze manifestări cu și pentru români. și mă refer și la cele care să păstreze vii în cadrul comunității spiritul românesc, tradițiile, limba și cultura românească.”
Prima activitate importantă a asociației a fost aceea de strângere de ajutoare pentru copiii nevoiași din România. „Am luat legătura cu fosta mea profesoară de limba română, din Brașov, actuală directoare a liceului unde am terminat școala. Ea este și președinta ONG „Catharsis” și împreună am pus la dispoziția a circa 100 de copii și tineri nevoiași, ajutoare de toate felurile. O reală satisfacție pentru noi toți, știind că am putut ajuta semeni de-ai noștri, tineri, aflați în dificultate.”
Au urmat și alte activități, inclusiv susținerea unui proiect legislativ. ” Am fost chiar și la Parlament, la București, pentru a ne implica în susținerea unui proiect referitor la reactivarea Legii Adopțiilor Internaționale, adică Legea 273/2004. E adevărat acțiunea a fost la la inițiativa președintei ONG Catharsis Brașov, Azota Popescu, cea cu care am organizat și acțiunea de ajutorare, precum și a senatorul PNL Brașov, Sebastian Grapă. Atunci au mai venit din Italia și alte asociații românești. Stiu că ați consemnat și dumneavoastră în Gazeta Românească.”
Vizită la Papa
Cu ocazia Zilei Naționale, asociația va participa la evenimentul organizat de Consulatul General de la Bologna. „Vom răspunde invitației pe care ne-a adresat-o domnul Consul General, Eugen Serbănescu. Am înțeles că va fi un eveniment deosebit la care vor participa multe alte asociații românești din zona consulatului.”
Cel mai așteptat moment este însă vizita la Vatican, asociația primind deja cofirmarea pentru posibilitatea unei întâlniri cu Papa Francisc, la Vatican. „Vom prezenta costume populare, datini, obioceiuri, cât mai multe din cultura românească. Vrem să fim niște adevărați ambasadori ai României.
In organizarea și la invitația asociației noastre vor mai participa 120 de persoane și de alte asociații românești. Ne-au confirmat participarea asociațiile Folkloriamo Martisor, Rumeni a Siena e Amici, Grupul folcloric „Rapsodia del Livenza”, Asociația George Enescu, Un Mondo Sereno, Valahia, Grupul folcloric „De la bătrâni cetire”, Catharsis, Arezzo Insieme, Europa, Dacia Nicolaiana, Sarmisegetusa, Europa Onlus, Coordinamento Nazionale Citadini Romeni in Italia.”
Andi Rădiu
- stindardulgetodacic.wordpress.com/
- facebook: Stindardul Getodacic
- stindardulgetodacic@gmail.com