in

Asociaţia Românilor din Italia se opune ”votului fiscal” propus de PNL pentru diaspora

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a reacţionat la propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a lega votul românilor din diaspora de plata impozitelor în ţară. Iată scrisoarea deschisă către preşedintele PNL semnată de Eugen Terteleac, preşedintele ARI.

Domnule Preşedinte PNL, Crin Antonescu,

Foarte mulţi români din Italia aşteptau din partea formaţiunii politice pe care o conduceţi o poziţie despre cum doriţi să ne implicaţi în programul dumneavoastră de guvernare, despre cum vedeţi o participare mai largă a diasporei la vot, etc.

Din interviul acordat săptămânalului “Gazeta Românească” din Italia aflăm însă cum vreţi să îngrădiţi dreptul la vot românilor din străinătate care nu cotizează la bugetul de stat. Spuneţi că vă gândiţi la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, dreptul la vot să fie condiţionat de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat.

Domule Presedinte, vă reamintim că în ultimii ani banii trimişi de diaspora în România au ţinut în viaţă finanţele ţării. În fiecare an cel puţin 5 miliarde de euro ajung în ţară la familiile celor plecaţi, o contribuţie netă la economia României. Cu aceşti bani familiile rămase în ţară plătesc şi taxele şi impozitele cerute de statul român, pe care altfel nu ar avea de unde să le plătească.

Ce impozit suplimentar ar trebui să plătească cei din diaspora pentru a-şi putea exercita un drept fundamental, acela de a vota? Dreptul de a vota derivă din faptul că suntem cetăţeni români, nu din plata taxelor. Votul universal este o componentă de bază a democraţiei reprezentative. Atât timp cât vom fi cetăţeni români, indiferent unde ne aflăm, vom avea dreptul să participăm la vot, indiferent dacă rezultatul votului din diaspora convine unuia sau altuia dintre partidele româneşti.

Propunerea de a vota pe baza impozitelor plătite constituie o nouă cărămidă în clădirea “zidului răutăţii” ridicat între românii din străinătate şi cei rămaşi acasă.

Tot din declaraţiile dvs. deducem că vă este frică de votul prin corespondenţă. Argumentul este arbitrar: “Dacă nu ar fi PDL-ul la putere, ar funcţiona”. Domnule Preşedinte, votul prin corespondenţă trebuie adoptat cât mai repede. Datoria dvs. este să faceţi în aşa fel ca această lege să fie cât mai bună şi să supervizaţi buna desfăşurare a votului prin corespondenţă.

După completarea prin votul prin corespondenţă a legii electorale, considerăm că ar trebui introdus obligativitatea votului pentru toţi cetăţenii României, nu excluderea unor categorii care nu plătesc taxe sau care sunt plecaţi temporar din ţară. ARI a propus votul prin corespondenţă încă din anul 2004. Îl cerem în continuare şi suntem convinşi că democratizarea statului român, trezirea neamului românesc se poate realiza prin modificarea (îmbunătăţirea) Constituţiei la articolele “drepturile şi obligaţiile românilor”, nicidecum îngrădirea acestor drepturi. Cu deosebita consideraţie,

Eugen Terteleac

Preşedinte Asociaţia Românilor din Italia

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Crin Antonescu, preşedintele PNL: „Plăteşti taxe în ţară, votezi!”

Efectele noului acord cu FMI: Scumpiri, medicamente compensate mai puţine şi facturi mai mari