Asociaţia Hora din Forli are mai bine de patru ani de când s-a înfiinţat iar activitatea pe care a desfăşurat-o în tot acest timp, o poate situa pe un loc fruntaş în asociaţionismul românesc din Italia. Deşi nu a beneficiat niciodată de fonduri sau sponsorizări, are o activitate constantă, la care participă mulţi români şi italieni. Am stat de vorbă cu preşedinta asociaţiei, Monica Pădurean.
„Nişte fonduri pentru activităţile noastre nu ne-ar prinde rău”
Monica Pădurean are 35 de ani şi locuieşte împreună cu soţul şi copilul la Dovadola, o localitate cu mai puţin de 2.000 de locuitori, situată în apropiere de Forli, în regiunea Emiglia-Romagna. Este originară din Baia Mare şi a absolvit, împreună cu soţul ei, Academia de Artă şi design din Cluj-Napoca. Pentru o perioadă, ambii au lucrat ca profesori la Baia Mare, iar în anul 2005 au decis să vină în Italia. „Aveam un serviciu amândoi, o casă, nu prea ne lipsea nimic.
Dar am decis să încercăm. Aveam o rudă apropiată care deja era în Italia şi într-o zi ne-am horărât să plecăm. De-atunci, în Italia am rămas şi deocamdată nici nu avem de gând să ne întoarcem. Până când situaţia din ţară nu se va schimba, nu cred că ne vom întoarce. Deocamdată ne este bine aici”, ne-a declarat Monica Pădurean.
Misiunea Hora
Asociaţia Hora a fost înfiinţată în anul 2007, dar Monica Pădurean este preşedinte de un an. „După venirea în Italia am luat legătura cum era firesc cu români din comunitatea din Forli, am descoperit nişte oameni minunaţi şi ne-am arătat disponibilitatea de a participa la acţiuni ale asociaţiei Hora, înfiinţată încă din anul 2007. Anul trecut am avut plăcerea să fiu propusă de către membrii fondatori, în număr de 11, pentru a conduce activitatea asociaţiei şi am primit cu mare plăcere, ca pe o misiune.”
Activităţile din cadrul asociaţiei se desfăşoară într-o sală pusă la dispoziţie de către „Caritas” din Forli. Cea mai importantă dintre acţiuni este un curs de artă pentru copii, care se desfăşoară în fiecare sâmbătă iar de puţin timp şi adulţii pot participa la un curs de iconografie. „Eu mă ocup de 34 de copii, atât români, cât şi italieni.
Copiii învaţă să picteze şi au avut satisfacţia să participe şi la câteva expoziţii. Am organizat pe 1 Decembrie o expoziţie cu desene despre România, pe 8 martie tema a fost evident Ziua Femeii iar pentru sărbătoarea de Paşte vom pregăti nişte ouă încondeiate. Activitatea mea nu se opreşte doar la copii, ci am organizat şi un curs de iconografie pentru adulţi. Cursul a început de câteva săptămâni şi ca prim obiectiv, ne-am propus ca în noaptea de Paşte, să prezentăm o expoziţie de icoane, la slujba de înviere. Avem şi o mică filială la Cesena, dar acolo sunt doat şase copii.”
Monica Pădurean ne-a explicat că activităţile asociaţiei nu se rezumă doar la cursurile de artă pentru copii şi adulţi. O altă membră a asociaţiei se ocupă de un curs de limba, literatură şi tradiţii româneşti, dedicat în special copiilor. „Dorim ca fiii noştri să nu uite limba şi tradiţiile părinţilor. De aceea, aproape în fiecare săptămână organizăm vizionări de filme româneşti, copiii învaţă poezii în limba română iar oridecâte ori se apropie vreo sărbătoare, organizăm recitaluri de cântece şi poezii în limba română. Ultimul spectacol l-am dedicat mamelor cu ocazia Zilei femeii.”
Folclor şi solidaritate
Asociaţia „Hora” a pus bazele unul ansamblu folcloric, denumit „Românaşul” cu care a participat la diferite spectacole. „Totul a fost posibil datorită unor oameni inimoşi şi foarte serioşi. In cadrul ansamblului nu sunt profesionişti iar toată pregătirea s-a făcut după programul de muncă, fără ca cineva să fie remunerat în vreun fel. Am organizat diferite spectacole, nu doar la Forli, ci şi la Imola şi Cesena. Am avut şi invitaţi din ţară, cum ar fi Emeric Imre, de la cenaclul flacăra şi ansamblul studenţesc din Cluj.
Vreau să specific că nu am avut sponsori sau fonduri de la vreo instituţie. Ne-au mai ajutat cei de la Asiprov, adică centrul de servicii pentru voluntariat. Foarte reuşit a fost şi spectacolul denumit „Festa dei popoli”, la Forli, unde am reprezentat România, eveniment la care vom participa şi anul acesta.”
Ajutorarea familiilor nevoiaşe este o altă activitate la care membrii asociaţiei participă constant. „Avem o listă pe care o reactualizăm permanent cu familiile de români care se găsesc în dificultate, fie că nu au un loc de muncă, fie sunt sosiţi de puţin timp în Italia şi nu au reuşit încă să se integreze. La Forli sunt cam 200 de persoane, iar la Cesena cam 150. Cu ajutorul asociaţiei „Banco Alimentare Onlus”, în fiecare lună distribuim alimente celor au nevoie.”
Intenţii politice
Monica Pădurean (foto) va face parte din comisia electorală formată în cadrul primăriei din Forli, pentru alegerea unui comitet al străinilor. Se gândeşte să participe peste trei ani chiar la alegerile locale pentru ocuparea unui loc de consilier.
„Voi participa la aceste alegeri, în comisia electorală, pe 29 mai, la cererea primarului din Forli. Eu nu am participat pentru că sunt rezidentă la Dovadola, localitatea separată. Dar, la alegerile locale de la forli, care se vor ţine peste trei ani, am intenţia să candidez pentru un loc de consilier. Pentru asta însă mai este timp, voi încerca să am o activitate care să-mi dea dreptul moral de a candida. Mai e timp.”
Românca doreşte să ia legătura cu alte asociaţii. „Mi-ar plăcea să iau legătura cu alţi români care au activităţi ca ale noastre şi care iau în serios asociaţionismul. Mi-ar place să fim încurajaţi şi de către instituţiile italiene sau româneşti. Nişte fonduri pentru activităţile noastre nu ne-ar prinde rău. Tot ce am făcut până acum a fost din buzunarul nostru.”
A.R.