“Vreau să mă intorc în închisoare”- iată rugămintea disperată a unei românce de 26 de ani, eliberată pentru bună purtare, după ce a executat o parte dintr-o condamnare de trei ani, într-un penitenciar din Castrovillari (Calabria).
Pe româncă o cheamă Alexandrina Lăcătuş şi a fost condamnată la trei ani de închisoare de un tribunal din România pentru omor din culpă, după ce toţi cei trei fii ai săi au murit într-un incendiu, în urmă cu patru ani. În noiembrie 2010, autorităţile româneşti au emis pe numele ei un mandat de arestare internaţional.
Tânăra a fost reţinută de poliţiştii italieni în Calabria, pe 26 aprilie 2011 şi a executat o parte din pedeapsă în închisoarea din Castrovillari.
Acum Alexandrina Lăcătuş se află în regim de semilibertate pentru bună purtare, dar îşi doreşte să se întoarcă în închisoare. De aceea a făcut un apel adresat unei organizaţii de apărare a drepturilor civile.
Liderul Mişcării “Drepturi Civile”, Franco Corbelli (FOTO), a înaintat apelul româncei presei din Peninsulă: “Este vorba de o dramă infinită: cea a Alexandrinei Lăcătuş, o fată româncă rămasă singură şi săracă, după ce a fost lovită deja de un destin tragic: şi-a pierdut cei trei copii într-un incendiu. Ea a decis să se întoarcă în închisoare, pentru că nu mai are posibilitatea să se întreţină: nu mai are bani pentru a plăti chiria la casă, nici pentru mâncare sau medicamentele de care are nevoie.”
Tânăra nu mai avea bani nici să-şi plătească biletul de tren până la Catanzaro, unde trebuia să se prezinte pentru o audienţă. “I-am dat un ajutor material şi am reuşit să o conving să renunţe, momentan, la decizia ei de a se întoarce în închisoare”, mai adaugă Franco Corbelli.
VIDEO: Incendiul de la Bacău, în care şi-au pierdut viaţa copiii Alexandrinei
Alexandrina Lăcătuş şi-a pierdut cei trei copii Diana, Sebastian şi Nicoleta, cu vârsta cuprinsă între un an şi trei ani, într-un incendiu care i-a mistuit casa din Răchitoasa, judeţul Bacău, pe 28 decembrie 2008. Anchetatorii au stabilit că cei trei copii au murit din cauza neglijenţei părinţilor, care i-au lăsat nesupravegheaţi în casă.
Ulterior, românca a venit în Italia, unde se aflau fratele şi mătuşa ei, pentru a-şi găsi un loc de muncă şi a-şi începe o nouă viaţă.