in

Anca Polmolea: «Comunitatea nu înseamnă numărul, ci unitatea românilor»

Anca Maria Polmolea, originară din oraşul Victoria, judeţul Braşov, locuieşte în Sicilia din 1990 şi s-a numărat printre fondatorii organizaţiei „SI.RO. Onlus din Catania. Anca Polmolea a cochetat şi cu politica, fiind până în 2012 preşedinta PDL Catania.

Ideea de a înfiinţa o asociaţie pentru ajutorarea românilor i-a venit soţului ei, Giovanni Falsone, după ce a cunoscut mulţi compatrioţi de-ai noştri care erau nevoiţi să facă munci necalificate şi care aveau nevoie sprijin, psihologic şi legal, românilor aflaţi în dificultate. A şi avut nenumărate iniţiative legate de sprijinul românilor care au candidat în insulă pentru ocuparea unui loc în consiile comunale, la alegerile locale.

Congresul al XV-lea

Anca Polmolea este de părere că înfiinţarea unui Congres al românilor de pretutindeni este o idee bună, pentru a putea stabili un contact direct cu diaspora.

«După părerea mea, comunităţile de români din diaspora ar trebui sa fie reprezentate la Congres de către membri ai fiecărei comunităţi, desemnaţi de către comunitate.

Numărul membrilor reprezentanţi ai fiecarei comunităţi trebuie sa fie proportional cu numărul membrilor comunităţii. Pentru mine comunitate nu înseamnă un număr mai mare sau mai mic de români care trăiesc în acelaşi teritoriu, ci unitatea acestora şi apartenenţa lor la o asociaţie sau altfel de organism neguvernamental, organism prin care membrii comunităţii au acces la toate serviciile din teritoriul unde locuiesc, au asistenţă legală şi juridică, asistenţă sanitară şi facilitarea integrării în ţesutul socio-cultural al ţării gazdă.

Asociaţiile sau organismele neguvernamentale aspirante la acest Congres ar trebui să prezinte un curricullum cu activitatea din cel puţin ultimii doi ani, activitate care poate fi verificată, pentru a putea demonstra utilitatea cererii de participare.

De asemenea, cred că unul dintre obiectivele Congresului trebuie să fie înfiinţarea unei comisii prin care ministerul diasporei ar putea fi în contact direct cu comunităţile pentru a putea interveni şi ajuta în cazuri de necesitate.

Mi-ar face plăcere să pot participa la acest congres, deoarece în ultimii opt ani de activitate, ca voluntar în funcţia de Administrator Delegat al Asociaţiei SICILANO- ROMÂNE SI.RO. Onlus din Catania, am cunoscut amănunţit toate problemele comunităţii din Sicilia şi Calabria

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Adrian Chifu: „Expoziția fotografică itinerantă despre România, un mare succes”

De-ar fi fost odată, de-ar putea fi cândva…