Menu
in

Alegeri Sicilia/ Daniel Bălteanu vrea să reprezinte 6000 de români la Canicattì

Daniel Bălteanu, 32 de ani, originar din Petroşani s-a stabilit la Canicattì, în Sicilia, acum 9 ani de zile. Şi-a construit o firmă de servicii pentru comunitate, studiază dreptul la Universitatea de la Palermo şi a decis să candideze la alegerile administrative din 29 mai (în Sicilia, alegerile vor fi decalate faţă de restul Italiei). El doreşte să reprezinte în primărie interesele uneo comunităţi, alcătuită din 6000 de conaţionali, dintre care circa 2500 cu reşedinţă.

După ce a terminat liceul la Petroşani, Daniel s-a dus să studieze la Cluj, dar, înainte de a termina facultatea, a decis să vină în Italia, la muncă. Aşa a ajuns în Sicilia, la Canicattì, unde lucrau deja nişte prieteni români, care l-au ajutat să se integreze la început, oferindu-i un loc unde să doarmă. Acum gestionează un centru internet dedicat străinilor, unde se ocupă şi de alte servicii pentru comunităţile de imigranţi, fiind, după cum însuşi spune, “în permanent contact cu comunitatea românească”. O activitate care-i permite să-şi gestioneze singur timpul, ceea ce i-a permis românului să-şi reia un vis mai vechi, acela de a studia la universitate: “M-am înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Palermo, la cursurile de zi, munca îmi permite să am destul timp la dispoziţie şi pentru studiu”.

Canicattì, oraş primitor

Când a ajuns în Sicilia, erau puţini români la Canicattì, îşi aminteşte Daniel Bălteanu: “în ulitmii ani, a crescut numărul conaţionalilor noştri şi în sudul Italiei, iar oraşul s-a demonstrat un oraş destul de primitor cu noi, italienii au început să ne cunoască şi pot spune că e o convieţuire liniştită”. Mai e încă un aspect deloc de neglijat: “Canicattì e o zonă preponderent agricolă, iar prezenţa românilor este benefică şi pentru că ei fac munci pe care unii italieni refuză să le facă”.

Daniel Bălteanu spune că decizia sa de a candida la alegeri nu este una de moment sau de circumstanţă: “de-a lungul timpului, am avut mai multe iniţiative prin care am încercat să contribui la o mai bună integrare a românilor de aici. In primul rând, am încercat să-i determin să se implice mai mult în viaţa socială şi culturală a oraşului şi cred că tocmai de aceea am devenit destul de cunoscut printre conaţionalii mei”.

Românul a decis să candideze după ce, în luna ianuarie a fost abordat de diversi politicieni din zonă: “Mi-au propus să mă implic în viaţa politică a oraşului şi să candidez la un post de consilier în primărie”. În alegerea sa, candidatul ne mărturiseşte că a fost ghidat de convingerile sale politice: “sunt un tip de dreapta, deci în primul rând am avut în vedere PDL, am avut discuţii preliminare cu el, dar am avut privilegiul să port discuţii cu reprezentanţii tuturor partidelor din zonă”.

Condiţiile românului

Alegerea listei, spune Daniel Bălteanu, o va face până pe 18 aprilie, pentru că în Sicilia, termenul pentru prezentarea candidaturilor este decalat faţă de restul Italiei, fiind vorba de o regiune autonomă. Principala condiţie pe care românul o pune politicienilor italieni este legată de angajamentele faţă de comunitate: “le-am propus reprezentanţilor partidelor italiene o serie de criterii de bază. Noi, românii, avem o forţă electorală pe care trebuie să o folosim în beneficiul comunităţii noastre”. Publicaţia Canicattìweb anunţa candidatura unui român chiar la funcţia de primar, ştire dezminţită de Daniel Bălteanu: “autorul articolului nu s-a informat bine, românii nu pot să candideze decât pentru un loc de consilier”.

400 de înscrieri pe listele electorale

In alte localităţi, chiar oraşe mari precum Torino şi Milano, românii care s-au înscris pe liste pentru a vota sunt de ordinul a câteva sute, circa 2% din cei cu drept de vot. Care este situaţia în Sicilia? “La Canicattì sunt 22000 de italieni cu drept de vot, românii cu reşedinţă sunt circa 2500, comunitatea noastră ar putea avea o pondere “electorală” de 10%! Pe liste s-au înscris circa 400, doar eu singur am dus 180 de cereri la primărie. Sper ca până pe 18 aprilie să se fi înscris cel puţin 800 de conaţionali pentru a vota. Din păcate, acum suntem în afara sezonului agricol, deci mulţi români sunt în ţară şi vin abia la vară”.

Românul spune că nu se aşteaptă să fie votat şi de italieni, care “nu ar pune ştampila pe numele unui străin şi cu greu ar accepta să voteze un imigrant in guvernul local”.

Campania electorală

Daniel Bălteanu nu intenţionează să cheltuie o avere pentru a-şi susţine campania electorală: “Voi organiza un eveniment folcloric pentru concetăţenii mei, cu care mă întâlnesc şi în timpul activităţii mele de zi cu zi. Obiectivul meu e de a a-mi face cunoscute proiectele, spre exemplu acela de a înfiinţa o grădiniţă care să aibă un orar flexibil, care să se adapteze condiţiilor de muncă ale românilor de aici, adică cu începerea progamului la ora 5:30- 6:00 dimineaţa. Am găsit deja persoane care mă sprijină în acest proiect. Apoi aş vrea să găsesc două învăţătoare române dispobile să predea”.

Un alt proiect la care ţine românul este, fără îndoială, acela de a contribui şi susţine înfiinţarea unui consulat românesc la Canicattì.

Pasiunea pentru zbor

Nu putem vorbi despre Daniel Bălteanu fără a menţiona, la sfârşit şi pasiunea lui pentru sport, prin care susţine că şi-a cucerit respectul multor italieni din Sicilia: “Sunt pilot de parapantă şi am participat la mai multe manifestaţii sportive din Sicilia. Zbor de la vârsta de 14 ani, am început la Petroşani, apoi am practicat sportul la nivel performant. In Italia mi-am conituat pasiunea şi m-am perfecţionat şi cu deltaplanul. Iubesc natura şi muntele!”.

“Noi contăm”

Un mesaj pentru românii din Canicattì? “Pentru prima oară putem să ne exprimăm ca şi cetăţeni euroeni, să nu rămânem indiferenţi şi să ne implicăm în viaţa politică, socială şi culturală a oraşului nostru, pentru a arăta că noi contăm!”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version