Valentin Valdman, fiul preotului paroh al comunităţii ortodoxe româneşti din Milano, a fost ales şi a activat în două legislaturi ca şi consilier pe zona 1 a oraşului din Lombardia. Cu o experienţă politică şi administrativă de zece ani, a decis că a sosit momentul să facă « un salt de calitate » : va candida pentru post de consilier la primăria oraşului Milano. Iată interviul acordat de Valentin Valdman publicaţiei noastre, la câteva zile după publicarea oficială a listei pe care o susţine, cea a partidului condus de Silvio Berlusconi, Popolo della Libertà.
« Este vorba de o hotărâre ce exprimă o evoluţie naturală a angajamentului meu politic. Am început activitatea politică în timpul studenţiei », ne spune Valentin Valdman, care în 2001, la vârsta de doar 22 de ani, a fost ales consilier în Zona 1 Milano, pe lista partidului Forza Italia şi confirmat la alegerile succesive, în aceeaşi funcţie.
10 ani consilier Pdl la Milano
Iată bilanţul tânărului consilier, după zece ani de activitate administrativă : « Am participat cu entuziasm şi dăruire la şedinţele Consiliului de zonă, convins că orice situaţie poate fi îmbunătăţită şi că fiecare problemă poate avea o soluţionare. Ca responsabil al Departamentului politica tineretului, la alegerile din anul 2006 am dus o campanie electorală care s-a soldat cu alegerea mai multor tineri în circumscripţiile de zonă. Am fost desemnat preşedinte al Comisiei Urbanistică, Trafic, Transport, Mobilitate, Mediu şi Design Urban din Zona 1 şi am avut posibilitatea să mă ocup construcţii, parcări şi piste ciclabile în centrul istoric al oraşului ».
In activitatea sa de consilier, Valentin Valdman recunoaşte că « funcţiile avute nu m-au pus în situaţia să mă ocup în special de români, dar în cadrul general în care am activat am luat în considerare şi situaţia românilor din şcoli şi cadrul de ordine pentru buna desfăşurare a activităţilor Comunităţii române. Am reuşit să organizăm şi o întâlnire de cunoştere cu ARI- Asociaţia Românilor din Italia ».
« Prietenii din Lega Nord »
Tânărul de origine română a îmbrăţisat idealurile politicii promovate de partidul lui Silvio Berlusconi, pe care le consideră « moderate » şi vorbeşte despre cei de la Liga Nordului folosind termenul : « prieteni » : „prietenii din Ligă sunt de acord cu noi: Italia poate şi trebuie să primească pe oricine vine pentru a munci şi a se integra: nu este acceptabil să vedem câţiva certaţi cu legea care murdăresc numele propriei ţări de origine şi îngreuează viaţa muncitorilor imigraţi oneşti.” Pentru a-şi susţine afirmaţia, aduce ca exemplu experienţa propriei familii: „în momentul în care doreşti să te integrezi cu poporul care oferă ospitalitate, menţinând şi cultivând propriile tradiţii, poporul italian, în special în cetatea Milano a Sfântului Ambrozie, te primeşte cu braţele deschise”.
Integrarea trebuie să fie „europeană”
În prezentarea pe internet a candidaturii, Valentin Valdman nu face referire la originea sa românească. E o alegere de campanie? „Nu am considerat necesar să mă fac cunoscut de conaţionali prin internet- precizează- pentru că „românii de aici ştiu că sunt fiul Părintelui Traian, care este de zeci de ani punct de referinţă pentru comunitatea română la Milano şi în Italia. Dacă voim să realizăm integrarea trebuie să gândim în perspectiva europeană şi aceea a valorilor pe care le aducem din tradiţiile popoarelor noastre. Părinţii mi-au transmis dragostea de Dumnezeu şi de om, iubirea de adevăr şi de frumos, sintetizate de expresia om de omenie”. Valentin Valdman se consideră mai degrabă cetăţean european, decât român sau italian: „In România, merg numai în vacanţă, destul de rar. Fiind născut în Italia şi trăind într-o familie de tradiţie românească, îmi place pizza, dar îmi plac şi mititeii: fac deja sinteza valorilor celor două popoare, orientat spre cetăţenia europeană!”
Românii nu au fost excluşi însă, din proiectul electoral al lui Valentin Valdman, care a organizat deja mai multe întâlniri cu reprezentanţii comunităţii: „amintesc ultimele două: una cu jurnalistul Dario Fertilio de la ziarul Corriere della Sera asupra fenomenului Piteşti şi alta cu profesorii Raimondi cu privire la Mişcarea catolică a focolarinilor. Este important ca ne deschidem italienilor: cu toţii au rămas plăcut impresionaţi de numărul celor circa 500 de credincioşi prezenţi, de interesul lor pentru istorie, pentru ecumenism şi în general pentru cultură”.
Strategie de campanie
Strategia în campania electorală este simplă: „Intenţionez să întâlnesc cel mai mare număr de persoane în grupuri mici, pentru că e mai important să instaurez raporturi directe cu electorii decât să organizez mai adunări.” Valentin Valdman nu intenţionează să investească o avere în campanie: „Puţini bani, pentru că nu înţeleg să fac din politică o meserie. Voi continua să lucrez în privat şi să mă dedic comunităţii prin politica din timpul liber ».
Obiective
Iată şi ce intenţionează să facă Valentin Vladman, dacă va intra în Consiliul Comunal, folosind experienţa dobândită: „nu voi avea atribuţii operative, ci de orientare şi de control asupraGiuntei Comunale. Voi continua cu sensul de responsabilitate şi bun simţ pe care l-am avut totdeauna în activitatea mea. Desigur Expo 2015, dezvoltarea urbanistică, integrarea socială, deplasarea pe două roţi, mobilitatea persoanelor cu handicap şi mediul vor fi teme cărora le voi acorda deosebită atenţie. Nu voi uita nici experienţa Consiliului de Zonă: atenţie la micile probleme: gropile de pe stradă şi neplăcutele graffitti pe pereţii caselor, pentru a cita numai două, vor trebui aduse în centrul activităţii de fiecare zi”.
Votul românilor, important
Am abordat apoi un subiect delicat, acela al slabei dorinţe de participare a românilor la alegeri: „Din păcare am descoperit târziu că românii pot să voteze- mărturiseşte Valdman- şi am făcut ce s-a putut pentru a-i informa despre această oportunitate. Oricum, chiar dacă în termeni de procentaj sunt puţini, am reuşit să obţinem înscrierea unui bun număr de români. Este important ca aceştia să meargă să voteze şi să voteze pentru mine, pentru a ne obişnui să participăm la viaţa oraşului şi pentru a arăta adevărata faţă, curată şi onestă, a românilor. Dar în urna electorală, cetăţenia nu contează, din moment ce trebuie să administrăm oraşul în interesul cetăţenilor Dacă voi reuşi să fiu ales, vom avea posibilitatea să arătăm adevărata comunitate română şi vom putea participa în mod activ la deciziile administraţiei oraşului: este o oportunitate pe care nu putem să o pierdem”.
Formaţiunile politice etnice, „ghetizează”
Legat de formaţiunile politice înfiinţate de români în Italia, Valdman afirmă că „nu au niciun sens: în loc să integreze, ghetizează. Obiectivul este să trăim în armonie integraţi, în respectul legii şi al propriilor tradiţii”, iar la întrebarea câte voturi speră să obţină, răspunsul este unul clar: „Important este să fii ales”.
Miruna Căjvăneanu