in

Alegeri 2011/ Lămbiţa Cocoloş: “Am dreptul moral să cer voturile românilor din Grosseto”

Este singura româncă de pe listele PD de la Grosseto, alături de actualul primar Emilio Bonifazi. Lămbiţa Cocoloş are o bogată activitate asociaţionistică şi prezenţă constantă în cadrul comunităţii româneşti din localitatea toscană. După inaugurarea centrului cultural românesc şi realizarea unor programe de ştiri în limba română, românca promite să rezolve problema caselor şi a grădiniţelor pentru copiii imigranţilor.

"Sper să fiu votată şi de italieni"

Lămbiţa Cocoloş are 45 de ani, este originară din Năvodari, judeţul Constanţa şi locuieşte împreună cu familia la Grosseto, în regiunea Toscana. Va candida la alegerile din luna mai pentru ocuparea unui loc în Consiliul Local, pe listele PD. Propunerea de a candida alături de actualul primar Emilio Bonifazi a venit în urmă cu doi ani, moment care a marcat începutul unei bogate colaborări între asociaţia "Hora Unirii" condusă de către soţul ei, Lorenzo Prundeanu (FOTO 2) şi administraţia locală.

«Decizia participării la aceste alegeri nu a fost luată în ultima clipă, doar pentru a atrage voturile românilor. Am discutat cu mult timp în urmă cu actualul primar Bonifazi, iar activitatea noastră în cadrul asociaţiei, implicarea în activităţile sociale şi culturale ale comunităţii, ne-a recomandat şi ne-a dat practic şi dreptul moral de a participa pentru ocuparea unui loc în consiliul local. Eu sunt şi membră a PD de mai bine de doi ani de zile şi de anul trecut am obţinut şi cetăţenia italiană

«Din câte ştiu nu mai sunt candidaţi români pe vreo listă la aceste alegeri locale. Tocmai de aceea sper ca românii care s-au înscris să mă voteze. Eu am reuşit să vorbesc şi să-i conving să participe la vot pe 230 de conaţionali. Sper însă foarte mult să fiu votată şi de italieni cu care toţi cei din familie am discutat şi ne cunosc de foarte mult timp. Activitatea pe care am făcut-o de-a lungul timpului îmi dă dreptul moral, zic eu, să cer voturile pentru a ocupa un loc în consiliul local.»

Ca proiecte de viitor românca îşi va îndrepta atenţia către tineri, încercând să rezolve două mari probleme şi anume casele populare şi locurile în grădiniţe şi creşe. «Ca activitate socio-culturală voi continua ceea ce am început până acum, la centru, televiziune sau ca traducător. Dacă voi ocupa un loc în consiliul local mă voi ocupa de tineri. Probleme sunt multe, le cunosc şi sper ca măcar problema caselor şi a locurilor în grădiniţe şi creşe să se rezolve sau măcar să se amelioreze. Proiectele sunt multe şi ambiţioase. Important e să se vadă şi din partea comunităţii dorinţa de a evolua şi a lua parte la viaţa urbei.»

Traducătoare la Tribunal

Românca are o activitate intensă în diferite comisii din cadrul instituţiilor provinciale şi lucrează ca interpret-traducător la Tribunalul şi Procuratura din Grosseto. «Fac parte din comisia "Politiche Sociali e Pari Opportunità" din cadrul provinciei Grosseto şi coordonator în cadrul "Tavola rotonda del Terzo Settore", instituţie care adună cele mai active asociaţii din provincie şi unde se dezbat numeroase probleme, chiar şi despre emigraţie.

Activitatea de traducător însă mă pune faţă în faţă cu românii care sunt aduşi în justiţie pentru diferite contavenţii sau infracţiuni şi nu e un lucru care mă face să fiu încântată. Săptămânal sunt prezentă în instituţiile italiene pentru a participa la diferite interogatorii sau procese ale conaţionalilor mei certaţi cu legea.

De multe ori am avut ocazia să vad şi partea urâtă a comunităţii, creată de cei care încalcă legea şi care ne dă şi nouă, celor care suntem integraţi şi reprezentăm cu onoare comunitatea, o imagine generală negativă. Mi-aş permite să spun că dacă presa italiană ar relata toate câte se întâmplă din acest punct de vedere, imaginea noastră ar fi mult mai urâtă.»

Centru cultural

Nenumăratele activităţi ale asociaţiei "Hora Unirii", al cărei preşedinte este soţul său, Lorenzo Prundeanu, au avut un rezultat deosebit, acela de înfiinţare a unui centru cultural, într-un sediu pus la dispoziţie de către primăria din Grosseto, ca semn de recunoştinţă pentru bogata activitate.

«Pe 6 martie 2011, asociaţia "Hora Unirii" a inaugurat centrul cultural "La Fratellanza", centru destinat comunităţii româneşti din Grosseto. Acest lucru a venit după o bogată activitate pe care a avut-o asociaţia. La inaugurare au fost prezenţi, primarul Bonifazi dar şi foarte mulţi reprezentaţi din cadrul primăriei şi a provinciei. Nu au lipsit reprezentanţii autorităţilor române. Centrul cultural "La Fratellanza" va fi condus, gestionat şi supravegheat de asociatia "Hora Unirii" şi va fi deschis nu numai românilor, ci tuturor asociaţiilor, comunităţilor diferitelor etnii care vor dori să desfăşoare activităţi socio-culturale în interiorul centrului.

Centrul cultural este dotat cu aparatură electronică, instalatie de sunet şi lumini, videoproiector, la care se adaugă mobilierul şi biblioteca care găzduieşte pentru moment 300 de carţi, volume de literatură si poezii ai marilor scriitori romani. "Colţul folcloric " este dotat cu costume tradiţionale din diferite zone ale României, măsti populare din zona Moldovei şi obiecte de artizanat. Totul a fost realizat prin forţe proprii, cu mult entuziasm şi suflet.»

Prezentatoare tv

Lămbiţa prezintă la televiziunea locală un jurnal de ştiri în limba română. «De două ori pe săptămână difuzate şi în reluare, realizez o emisiune de ştiri în limba română. Producătorul mi-a dat mână liberă, ca să-i spun aşa, în realizarea materialelor. Nu există cenzură sau o triere din partea lor. Asta înseamnă că au încredere în mine şi că emisiunea se bucură de succes.»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un italian condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a abuzat sexual de o fetiţă româncă

Românii continuă să emigreze în masă