Mulţi români din Italia îşi asigură, mai ieftin, maşina în România. Cred că au făcut o afacere, însă nu ştiu care sunt riscurile la care se expun. Am discutat cu Cristina Hebelea, 39 de ani, originară din Galaţi şi rezidentă la Desio, în Lombardia, care lucrează de doi ani în sistemul italian de asigurări auto. Indiferent de preţ, fiind rezident în Italia, e mult mai bine să ai maşina înregistrată aici şi să apelezi, pentru asigurare, la societăţile care operează pe teritoriul italian, ne explică românca.
"Sunt foarte multe aspecte de clarificat în legătură cu “avantajele” aparente ale înmatriculării maşinii în România. Însă unul din lucrurile cele mai importante pe care aş vrea ca românii să le înţeleagă ar fi să nu mai ducă maşinile în România să le înmatriculeze. Sfatul meu este să înmatriculeze maşina în Italia, acolo unde au rezidenţa. Acest lucru le aduce avantaje considerabile. Să nu se mai uite doar la cât costă asigurarea în România şi la cât costă asigurarea în Italia, deoarece companiile româneşti nu ţin cont de condiţiile de trafic sau de risc atunci când încasează o poliţă RCA”.
Totul despre asigurările AUTO (RCA) în Italia
Cristina Hebelea ne dă un exemplu concret: “E vorba de un caz foarte recent, în care un fost client de-al nostru, anul trecut, a decis să îşi ducă maşina în România. A înmatriculat-o în ţară. Odată întors în Italia, cu maşina înmatriculată în România, a avut un accident în care şi-a pierdut viaţa, la Monza”.
“Dacă ar fi avut o asigurare italiană, cu numere de înmatriculare italiene am fi putut să ajutăm familia, făcând cerere de despăgubiri primăriei din Monza pentru porţiunea de stradă unde s-a produs accidentul, deorece strada prezenta gropi şi lucrări în curs. În acest caz asigurările plăteau, urmând o întreagă procedură de plată în compensare.
Asigurarea românească nici nu a luat în considerare acest aspect, ţinând cont de situaţia drumurilor din ţară. Nu s-a pus în discuţie ca şoferul să poată fi despăgubit, mai ales în cazul în care acesta şi-a piedut viaţa. Aşadar, reflectaţi la ceea ce vă expuneţi în momentul în care faceţi asigurări în România: la bani puţini nu aveţi nici măcar o minimă garanţie."
Cristina Hebelea ne explică ce studii trebuie să ai pentru a lucra în Italia, în domeniul asigurărilor auto: "Pentru a putea începe o activitate de intermediar de asigurări, sunt necesare în mod obligatoriu cunoaşterea limbii italiene, măcar o diplomă de bacalaureat şi cursuri obligatorii de formare profesională de 60 de ore, cu obţinerea atestatului de profesie şi înscriere în registrul profesional. Anual, se fac cursuri de pregătire şi actualizare a produselor fiecărei companii care îţi oferă mandatul, care pot fi diferite de la un an la altul."
Iată şi criteriile aplicate de societăţile de asigurare italiene, în stabilirea preţului final: "Tarifele RCA pe care companiile le practică, diferă în funcţie de clasa demerit, provincia de rezidenţă, capacitatea cilindrică a maşinii şi combustibilul folosit, vârsta proprietarului, vârstele conducătorilor auto, vechimea în condus, etc. De ştiut că atunci când maşinile sunt noi, cu vechime mai puţin de 5 ani, companiile asigurative dau şi garanţii accesorii, cum ar fi incendiu-furt, vandalism, evenimente atmosferice, etc.
În cazul românilor, procedurile sunt câtodată mai grele: “Nu-mi place s-o spun, dar de cele mai multe ori suntem nevoiţi să cerem autorizaţie la direcţiile administrative ale companiilor pentru a putea da aceste garanţii clienţilor noştri, tomai datorită numărului mare de accidente false pe care conaţionalii noştri le pun la cale. Dar asta ar fi un subiect separat."
Ai maşină înmatriculată în România? Rişti amenzi de 1.000 de euro!
Lucrând cu românii, Cristina Hebelea s-a gândit şi la o serie de servicii suplimentare pentur conaţionalii săi:
"Noi oferim servicii şi pentru cei care doresc să ducă maşinile în România sau oriunde în Europa, în acest sens oferim asigurări de doar 5 zile atât pentru maşinile care pleacă din Italia, înmatriculate italiene cât şi pentu cele care pleacă cu aşa numita ''demolizione''. Cu alte cuvinte, poliţe pentru numerele de înmatriculare provizorii, numite şi ''targa di cartone''. Pentru cei care ajung pentru prima dată în Italia şi au nevoie de poliţe sanitare, noi le putem face şi cu această poliţă se pot prezenta în primăriile de rezidenţă în vederea obţinerii documentelor de identitate italiene."
Andi Rădiu
Cine este Cristina Hebelea:
Românca ne-a povestit cum a ajuns în Italia şi greutăţile pe care a fost nevoită să le înfrunte: "În 2007 din disperare şi cu amărăciune în suflet, am decis să las pământurile unde m-am născut şi am crescut şi am luat drumurile străinătăţii. Aveam doar banii de drum în buzunar, multe speranţe şi mai multe vise, multă ambiţie, determinare şi dorinţa de schimbare câtă nu credeam nici eu că pot avea. În ţară, din păcate, chiar dacă ai o pregătire profesională nu valorezi nimic, bunul simţ este un defect, şi un limbaj decent a devenit un handicap… Şi cum toate astea nu mă ajutau la nimic am decis că poate acolo nu este locul meu. Ajunsă în Italia, cu doar 18 euro rămaşi de ''rezervă'' mi-am găsit imediat de lucru, ca şi ''badante'' îngrijitoare la un bătrân neputincios. Mulţi dintre cei de acasă mi-au spus că e umilitor, nedemn, însă eu le-am spun că nimic nu este mai nedemn decât a te plânge de milă fără a face nimic. Deşi în ţara eram doar pe hârtie o intelectuală, un director, fost inspector în finanţe, aici am învăţat că munca te înnobilează, te îmbogăţeşte, te ajută să creşti, să redescoperi plăcerea unui surâs pe chipul unei persoane în suferinţă şi te învaţă să surâzi chiar şi pe tine. Trei ani lungi, alături de persoane care nu sunt ai tăi dragi, însă care devin ai tăi dragi, care te susţin atunci când ai tăi te-au uitat, care devin noua ta familie, au trecut repede pentru mine şi mi-au oferit experienţe de neuitat, care m-au îmbogăţit spiritual. Dacă Italia a devenit a doua mea casă, fără să ştie, a devenit şi a doua mea mare familie, cu oameni care surâd, cu oameni care ştiu să te salute, să te respecte, să te primească în viaţa lor, în casa lor…"
Contact: Cristina Hebelea
tel. 036 2504086
cel. 373 3446396