Adrian Gherman, 31 de ani, originar din Iaşi, a venit în Italia în anul 2001. Este angajat la un ong din Roma şi a organizat deja în colaborare cu Administraţia locală mai multe evenimente pentru promovarea culturii şi tradiţiilor româneşti.
Tânărul s-a ocupat şi de inaugurarea unui sector de carte românească în cadrul bibliotecii locale, unde deja se regăsesc 300 volume. Adrian Gherman avea întâlniri de consiliere două zile pe săptămână pe lângă Biroul Anagrafic şi alte Birouri Administrative din cadrul Primăriei. Mulţi români i-au cerut sfaturi legate de probleme personale sau de muncă. Anul trecut, cu sprijinul Primăriei, Adrian a reuşit să ajute şi aproximativ 200 de cetăţeni români aflaţi în dificultate.
"Problemele românilor sunt variate. Cele mai multe în mandatul trecut au fost cele legate de procesul de integrare din punct de vedere birocratic. Acum trecem la un alt nivel, de omogenizare a cetăţenilor români în sensul de integrare la un nivel mai ridicat a comunităţii", spune Adrian. O altă atenţie deosebită trebuie acordată, potrivit lui Adrian Gherman, asupra familiilor din punct de vedere social "pentru a crea un sprijin educaţional în mod special şi chiar moral".
Pentru cei 4300 de români rezidenţi din Ladispoli, Adrian intenţionează să solicite administraţiei locale o pagină într-unul din ziarele locale cu distribuţie gratuită, pentru ca astfel românii să poată beneficia de informaţii utilitare, chiar în limba lor.
Totodată face demersuri în continuare pentru obţinerea documentelor necesare referitoare la terenul acordat recent de primarul oraşului Crescenzo Paliotta comunităţii de români pentru a construi un sediul al Parohiei ortodoxe Sf Apostol Andrei. Gherman încearcă să obţiună un alt spaţiu pentru deschiderea unui Centru cultural român tot la Ladispoli.
Adrian Gherman spune că a ales să candideze în continuare pentru a reprezenta comunitatea de români din Ladispoli în cadrul Primăriei "datorită frumuseţii comunităţii". "Este o comunitate demnă, virtuoasă, care efectiv se reprezintă singură pentru că nu sunt cazuri de delicvenţă sau cazuri atât de urâte pentru oraşul Ladispoli. Deci este o comunitate frumoasă, aşezată şi care într-adevăr merită şi o reprezentanţă în cadrul Primăriei" mărturiseşte tânărul.
Referitor la cetăţenii români de etnie romă, Adrian precizează că aceştia, care sunt într-un număr foarte mic în zonă, sunt integraţi. "Se ocupă de cântat, legal, deoarece au autorizaţii şi mai mult de atât şi-au făcut o orchestră. Ei mi-au mărturisit în urmă cu un an că nu vor să deranjeze, nu vor să creeze probleme celorlalţi, în special italienilor, care i-au acceptat în localitate" mai menţionează Adrian Gherman.
C.V.