Autorul uciderii lui Alberto Canizzaro, de 79 de ani, pensionarul găsit omorât pe 2 iulie 2015 în casa sa din Marghera, este un tânăr român, Marcel Mustaţă, de 21 de ani. L-a descoperit Poliţia din Venezia datorită comparării amprentelor găsite la locul crimei cu cele ale lui Mustaţă, actualmente deţinut în România pentru comiterea unui viol cu sechestrare de persoană în dauna unei conaţionale.
Tânărului i-a fost predat la închisoarea din România mandatul european de arestare. Procedurile pentru extrădare au fost deja demarate.
În afara crimei, trebuie să răspundă şi pentru jaf. Din locuinţă au dispărut bijuterii din aur de mică valoare.
Tânărul a fost dat de gol de amprentele digitale pe care Poliţia le-a ridicat din locuinţa în care a fost găsit mort bătrânul.
Fundamental a fost aportul Poliţiei Criminalistice, care a descoperit părţi ale amprentelor asasinului. Nu numai că le-a găsit în diferite zone ale locuinţei, ci mai ales le-a depistat pe mânerul cuţitului folosit pentru uciderea bătrânului. Astfel este de netăgăduit că acele amprente aparţin asasinului.
Odată găsite amprentele, acestea au fost comparate cu cele din baza de date la dispoziţia diferitelor poliţii europene. Iată atunci că, la câteva săptămâni după ridicarea acelor urme şi după stabilirea validităţii lor, este posibil, pentru investigatorii de la Echipa Mobilă, să le asocieze unui nume. Este vorba de Marcel Mustaţă. Foarte tânăr, fără domiciliu stabil, se ştia că trăieşte de pe-o zi pe alta, în special din furturi. Este cunoscut de forţele de ordine veneziene.
Locuia în case rurale şi locuri abandonate din Marghera împreună cu conaţionali şi tineri de aceeaşi vârstă. Acolo l-ai căutat investigatorii de la Echipa Mobilă. Dar el nu era de găsit. Găsesc amici şi cunoscuţi, oameni pe care el îi frecventa, însă băiatul a dispărut.
Între timp poliţiştii strâng alte elemente. Dar unde a ajuns Mustaţă? Datorită schimbului de informaţii cu poliţia română, investigatorii reuşesc să-l găsească. Băiatul este în închisoare în România cu acuzaţiile de viol şi jaf. În acel punct procuratura începe procedurile pentru emiterea unui mandat european de reţinere pe care agenţii l-au trimis autorităţilor române.
Omor premeditat
„Suntem siguri. El era acolo la momentul crimei. Asasinul este el”, spun investigatorii. A fost trădat de fragmente ale unei amprente digitale de pe cuţitul de bucătărie folosit pentru omor, care ar putea denota o criză bruscă de furie.
Faptul că omorul nu a fost premeditat îl denotă faptul că presupusul vinovat nu ar fi utilizat mănuşi şi ar fi lovit de mai multe ori victima. Ar fi vorba de un furt din locuinţă încheiat cu o tragedie, chiar dacă Echipa Mobilă, împreună cu toate celelalte secţii ale Chesturii, are încă diferite puncte de întrebare la care trebuie să găsească răspunsuri.
Se cunoşteau victima şi asasinul? În primul rând nu există semne de spargere. Când în după-amiaza de 2 iulie părintele Corrado Cannizzaro şi-a găsit tatăl lipsit de viaţă pe podeaua bucătăriei într-un lac de sânge cele două uşi de la intrare erau închise, la fel ferestrele. Bătrânul se afla singur în casă de cel puţin o zi.
Asasinul i-a tăiat gâtul dintr-o parte în alta cu un cuţit. Însă furia ucigaşă nu s-ar fi oprit aici. Au fost date ale lovituri în spatele victimei. Cu violenţă şi cruzime.
Alberico Cannizzaro, care a avut meseria de croitor, era complet autonom în ciuda vârstei avansate. Deseori dădea o mână de ajutor în grădinile parohiale. Pensia o ridica în prima zi a fiecărei luni, un detaliu la care anchetatorii lucrează. E posibil să fi fost un omor în scop de jaf?
Văduva: „Pentru un pumn de aur”
Soţia victimei, Bruna Vergotti, s-a întors să locuiască în casa din piazzale Radaelli în care pe 2 iulie a fost ucis soţul său, Alberico. Vestea descoperirii numelui asasinului soţului său a făcut-o să recadă în durere şi în disperare. «L-a ucis pentru un pumn de lucruri din aur – a spus înainte ca Echipa Mobilă să dezvăluie detaliile anchetei. După 55 de ani de căsătorie şi 60 împreună îmi lipseşte, îmi lipseşte mult. Mă întorc acasă şi nu e nimeni. Este o durere insuportabilă». Doamna Bruna nu se miră când află că asasinul soţului este un cetăţean român. «Aici era plin de aceia, chiar şi la casa din faţă. Îi vedeam mereu vagabondând beţi. Însă faptul că poliţia a descoperit cine a fost nu aduce nicio justiţie. Eu nu mai cred în justiţie. Azi îi prind şi mâine sunt liberi şi ucid din nou. Cum aş putea crede?».
Bătrânul de 79 de ani este tatăl a doi preoţi foarte cunoscuţi în oraş, părintele Stefano şi părintele Corrado Cannizzaro. „Va fi nevoie de timp pentru a metaboliza tot ceea ce s-a întâmplat – declară părintele Stefano Cannizzaro – însă vreau să mulţumesc forţelor de ordine care au lucrat lunile acestea şi tuturor acelora care ne-au fost aproape în vreun fel”.
„Consternează să ştii că la Marghera s-a putut întâmpla un fapt atât de grav, care din câte se înţelege odată cu trecerea orelor ar fi din păcate un omor – comentează primarul Luigi Brugnaro. Reafirm că siguranţa caselor noastre şi a locurilor publice este o prioritate absolută pentru administraţia locală şi este o temă pe care mă confrunt în mod constant cu prefectul, cu chestorul, cu toate forţele de ordine. Sper ca responsabilul unui delict atât de crud să fie identificat şi predat justiţiei. Doamnei văduve şi celor doi fii, preoţi şi parohi la Carpendo, le exprim condoleanţele mele personale şi ale oraşului”.