Ținuți sclavi pe câmp, constrânși să muncească zilnic, fără zile de odihnă și concedii, până la 17 ore pe zi pentru un euro pe oră și să trăiască în dormitoare insalubre fără băi. Cei care denunțau, erau bătuți la sânge. La închisoare au ajuns Francesco Sabato, de 43 de ani, întreprinzător agricol din Ginosa Marina, și intermediarul său, un român de 25 de ani, considerat a fi „caporalul” întreprinderii agricole.
Potrivit anchetelor Carabinierilor și Inspectoratului pentru Muncă, 35 de bărbați și femei, toți de naționalitate română, lucrau la câmp pentru sume infime, de la 1 la 4 euro pe oră, în condiții inumane. Cei doi arestați sunt considerați vinovați cu titlu diferit de intermediere ilicită de forță de muncă și exploatare a agravată a muncii, extorcare, furt agravat, vătămare corporală, tentativă de violență privată în complicitate.
Din anchete reiese că întreprinderea agricolă se ocupa cu recrutarea de muncitori agricoli direct din România. Caporalul plătea transportul până în Italia, circa 300 de euro, apoi le cerea lucrătorilor plata în rate a acestuia, reținându-le din retribuții. Același lucru îl făcea și privind cazarea și masa.
Potrivit investigatorilor, muncitorii lucrau până la 17 ore pe zi și trăiau într-o casă dărăpănată: un fel de dormitor de 20 mp, plin de mucegai și umiditate cu paturi supraetajate și conectare ilegală la electricitate în care locuiau femei și bărbați, și cu un duș numai cu apă rece, pe care aveau voie să îl folosească maxim 5 minute pe zi. Nici măcar toaletă nu exista, lucrătorii fiind constrânți să își facă nevoile pe câmp.
Pentru a rezulta în mod formal în regulă cu fiscul, întreprinzătorul agricol plătea lucrătorii cu cecuri. Însă erau însoțiți de caporal la bancă și după încasarea cecului erau obligați să restituie parte din bani pentru hrană, cazare și pentru cheltuielile de transport în Italia. La netul reținerilor ilegale, plata nu depășea 200 de euro pe lună. Unicul subordonat angajat regular de întreprindere era românul care își exploata conaționalii.
Împreună cu el au fost denunțați alți trei cetățeni români, acuzați că au participat la o agresiune împotriva unui conațional: un muncitor care denunțase neregularitățile și abuzurile. Într-o altă ocazie o femeie a fost lovită în față și abdomen. Din anchete reiese că atât întreprinzătorul, cât și caporalul obișnuiau să-i intimideze pe lucrători cu amenințarea unor violențe și întreruperea raportului de muncă.
Investigațiile au fost demarate după denunțul unor sindicaliști care în februarie 2017 au strâns mărturiile a cinci muncitori. Datorită noilor norme anticaporalat, carabinierii au pus sub sechestru structura utilizată ca locuință de lucrători și două autobuze folosite pentru transportul pe câmp, cu o valoare totală de circa 300.000 de euro. Întreprinderea agricolă a primit amenzi și sancțiuni de circa jumătate de milion de euro și a fost găsit vinovată de evaziune fiscală de aproape 4 milioane de euro.
Oameni simpli din Moldova
La anchetă au fost cooptaţi şi câţiva poliţişti români, care au avut misiunea de identifica persoanele ţinute în captivitate, dar şi rudele din ţară ale acestora. Unul dintre ofiţerii angrenaţi în anchetă a declarat pentru Adevărul că majoritatea românilor obligaţi să muncească la ferma italiană provin din judeţe din Moldova (în special Bacău, Vaslui şi Galaţi) şi că aceştia sunt ţărani simpli, fără şcoală, care locuiau şi munceau ilegal în Peninsulă.
Nu au ajuns în Italia din propria iniţiativă, ci au racolaţi, în februarie-martie 2017, din satele de baştină de către un intermediar român în vârstă de 25 de ani care, din ce spun carabinierii, ar fi implicat şi în traficul de carne vie, tot pe relaţia România-Italia.
„Au fost forţaţi să lucreze 16-17 ore pe zi, şase zile pe săptămână, uneori şi şapte. Culegeau fructe, le ambalau şi le încărcau în camioane. La sfârşitul fiecărei luni, li se vira pe un card doar câte 300 de euro, însă la ridicarea banilor de la bancomat mergeau doar însoţiţi de şeful român, care reţinea între 150 şi 200 de euro de la fiecare în contul unor comisioane şi cheltuieli imaginare. Practic, oamenii rămâneau cu 100 de euro pe lună”, a mai povestit polițistul român. Trebuie spus că toţi cei au comentat în vreun fel sau au vrut să plece de la fermă au fost bătuţi cu sălbăticie, fie de interlopul de 25 de ani, fie de cele două „ajutoare” ale acestuia. De altfel, cazul a intrat în atenţia oamenilor legii după ce unul dintre muncitorii români a ajuns în stare foarte gravă la spital şi a povestit ceea ce i s-a întâmplat. Deocamdată nu a fost făcută publică identitatea interlopului român arestat, dar se pare că ar fi vorba despre un individ din Brăila, cunoscut pentru maşinile scumpe şi traiul opulent pe care îl afişează.