Un băiat care a anunțat că vrea să moară, și chiar a murit, fără ca nimeni să-l oprească. Procuratura din Vicenza a deschis un dosar.
Înainte de a muri, a scris un mesaj pentru mama și tatăl său: «Nu vă învinuiți degeaba, m-am deghizat foarte bine. Ați fost cei mai buni părinți pe care mi-i puteam dori.”
Matteo Cecconi a împlinit 18 ani pe 8 martie, era elev în anul IV la Institutul Tehnic Industrial Fermi din Bassano del Grappa, Vicenza.
În dimineața de 26 aprilie, Matteo nu are nicio ezitare. A scris scrisoarea de adio, se conectează online pentru învățarea la distanță și, între o lecție și alta, anunță lumii sale că și-a început călătoria fără întoarcere, reconstituie cazul Corriere della Sera.
Lumea lui, în acel moment, nu este nici școala, nici familia, nu este prietena sa și nici măcar rețelele sociale.
Lumea lui o reprezintă utilizatorii unei pagini web care se definește ca un „forum de discuții în favoarea sinuciderii”, cu 17.000 de abonați. El se alătură comunității, din care face parte din 13 aprilie, și descrie ceea ce face celor unsprezece utilizatori conectați. „Voi muri otrăvit”, dezvăluie el. A luat deja un medicament, explică el, va număra minutele potrivite pentru a lua nitritul de sodiu și apoi va aștepta șă îți facă efectul „urați-mi noroc”, spune el la 9.33.
„Să ai drum bun”, răspunde o fată la ora 9.50. Și îl citează pe Cesare Pavese, un scriitor care s-a sinucis, „A început sfârșitul suferinței”.
„Mulțumesc”, răspunde Matteo. – „Am observat că îți place Pavese, și mie”.
Nu există nimeni care să scrie „oprește-te”, „nu o face”, sau ceva de genul acesta.
Nebunie la Cuneo, muncitor de 48 de ani și-a ucis mama și câinele, apoi s-a sinucis
La 9.53 Matteo introduce un mesaj nou: această chestie „are un gust oribil”.
Spectatorii, să-i numim așa, așteaptă ca otrava să acționeze, să fie totul complet, să nu apară nimic pe ecran, semn că Matteo nu mai este acolo. Unul dintre ei scrie „odihnește-te în pace, cățeluș”. Un altul: „Dacă ai dispărut, sper că poți găsi pace”.
Există un băiat pe moarte pe cealaltă parte a ecranului și a chat-ului, dar nimic: emoțiile și mila nu trec.
Vrea să moară? Să moară. La urma urmei, membrii forumului cunosc regulile, «nu vă încurajăm să faceți nimic. Vă susținem dreptul de a trăi la maximum sau de a termina titul, dacă asta doriți sincer.”
Nebunie ucigașă: O româncă din Italia și-a ucis fetița de șase ani, apoi s-a sinucis
În mesajele pentru Matteo nu există o singură frază care să poată fi citită ca instigare la sinucidere, iar procurorul din Vicenza este orientat să solicite respingerea cazului. Dar nu acesta este scopul.
Tatăl lui Matteo, Alessandro, spune că scopul dosarului este să monitorizeze și să închidă astfel de site-uri, chiar dacă onestitatea sa intelectuală îl face să recunoască că „nu, nu cred că Matteo a luat decizia de a se sinucide navigând pe acel site. Devenise nihilist, citea Baudelaire și raționa constant pe tema existenței, dezvoltând convingerea că nu există nicio diferență între viață și moarte ». Ideea este, de asemenea, „să împingem identitatea digitală împotriva anonimatului internetului”.
Tatăl lui Matteo este un educator, soția lui profesoara. Sunt oameni care trăiesc și lucrează în fiecare zi cu copiii, cu chinurile lor existențiale. Cu toate acestea, toată experiența lor, toată dragostea lor nu a fost suficientă pentru a primi semne de avertizare.
„M-am deghizat foarte bine”, le-a scris Matteo în ultimul mesaj.