in

Sclavie, Italia printre țările cu riscul cel mai mare. Peste 100.000 de exploatați în agricultură

Raportul Modern Slavery Index 2017 publicat sub îngrijirea  Centrului britanic de studii Verisk Maplecroft, se bazează în special pe numărul ridicat de debarcări pe coastele italiene. Sosiri care au provocat o amplificare a numărului de ”persoane vulnerabile” prăzi ușoare ale mafiilor și exploatatorilor. Sociologul: ”Problema este sistemul primirii. Dintre exploatați, 80% sunt de naționalitate străină, ceilalți italieni”, transmite Agenția ”Diaspora Azi”  – APDA.

Italia este una dintre țările europene în care riscul de sclavie este cel mai mare, alături de Bulgaria, Cipru, Grecia și România. Proiecția, publicată în raportul Modern Slavery Index 2017 sub îngrijirea Centrului britanic de studii Verisk Maplecroft, lansează alarma bazându-se în special pe numărul ridicat de debarcări de migranți pe coastele italiene în 2016. Sosiri care au provocat o amplificare a numărului ”persoanelor vulnerabile” în teritoriu, prăzi facile ale mafiilor și exploatatorilor, alimentând astfel munca la negru și exploatarea. ”Relevăm date similare de câțiva ani – comentează Marco Omizzolo, sociolog și expert în caporalat și exploatare a imigranților – și acest ultim raport confirmă tendința.

Însă atenție, problema nu sunt migranții, ci un sistem de primire și o piață a muncii care pe malurile nordice și estice ale Mediteranei manifestă limite majore. Fluxurile migratorii numai le scot în evidență. Problema e structurală, nu din întâmplare nu găsim fenomenul caporalatului, așa cum se crede, numai pe marile plantații din sud, ci și la întreprinderile vinicole de excelență din bogatul Piemonte”. Dar câți sclavi sunt în Italia? ”Potrivit ultimelor date – spune sociologul – în Italia sunt 100.000 de persoane în stare de sclavie și para-sclavie în agricultură. 80% sunt străini, restul de 20%, italieni”.

Potrivit raportului, printre altele, încălcările legilor împotriva exploatării de ființe umane arată o creștere în 20 de țări membre ale Uniunii Europene din 28. Cazurile cele mai grave de încălcări s-au înregistrat în România și Italia, unde se relevă mai multe cazuri de muncă forțată, sclavie și trafic de ființe umane. ”Într-un sistem în care cererea și oferta sunt atât de mari – continuă Omizzolo – se inserează mafiile. O fac în două moduri. În unele cazuri recrutează persoane direct din țara de origine și organizează transferul, în manieră legală sau ilegală. Alte ori reușesc să intre în Centre de primire extraordinară (CAS), mai puțin controlate care, astfel, devin locuri de recrutare. Mafiile nu produc sistemul, datorat unor deficiențe ale primirii și pieței muncii, ci se inserează în acesta, îl exploatează. Ultimele recensăminte vorbesc de 27 de mafii implicate în această afacere”.

Și, în Italia, sectorul în care este cel mai frecvent întâlnită exploatarea sau ținerea în sclavie este cel agricol. Dar nu numai unele plantații de roșii din sudul Italiei, unde exploatările, abuzurile și violurile sunt la ordinea zilei, produc îngrijorare: ”Este greșit să crezi că acești lucrători exploatați – spune sociologul – ajung numai să culeagă roșii în Puglia și în Sicilia sau pe câmpuri și în piețe generale din Agro Pontino. Bărbați și femei ținuți în sclavie se găsesc și în întrepinderi ale excelenței vinicole din bogatul Piemonte. Acest lucru demonstrează că fenomenul are natură sistemică”.

De aceea, să faci o hartă a sclaviei în Italia nu este posibil fiindcă este vorba de un fenomen fluid: ”Există sectorizare – explică Omizzolo -, însă nu se poate vorbi de un model. La Latina, până în urmă cu câțiva ani, nu se găseau solicitanți de azil pe câmpuri, astăzi da. Mulți dintre ei lucrează la întreprinderile din nord. În plus, nu este corect să se facă o diferențiere etnică: pe câmpuri nu se află numai indieni și africani, ci și persoane din Europa de Est și din alte zone ale lumii. Același lucru este valabil pentru prostituție: pe stradă se află multe femei din est și nigeriene, dar în case lucrează și multe chinezoaice și chiar femei din Pakistan și Bangladesh”.

Însă în Italia problema exploatării și ținerii în sclavie nu se limitează numai la sectorul agricol, ci se manifestă și în construcții și în servicii. Și apoi există exploatarea prostituției, unde piața este dominată de mafiile din est și de cele nigeriene. O piață, estimează ISTAT, care valorează 90 de milioane de euro pe lună, 1,1 miliarde pe an, alimentată de circa 9 milioane de clienți care au la dispoziție între 75.000 și 120.000 de fete împrăștiate prin Italia. 55% dintre aceste tinere, în mare parte minore, sunt străine, în special nigeriene, care reprezintă 36% dintre neitalience, și românce, 22%: ”La acestea trebuie adăugate femeile exploatate în mai multe sectoare – concluzionează Omizzolo. În unele zone ale țării, se sudează diferite forme de sclavie. Să luăm exemplul româncelor: deseori lucrează pe câmpuri, însă sunt constrânse și să se pună la dispoziția propriului patron ca obiect sexual”.

sursa: APDA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, capitala accidentelor de muncă. 153 de morți în patru ani, cei mai mulți au fost români

Teroare la Schio – Vicenza: consilier local italian și profesor la o școală din Schio – Vicenza, bătut de o bandă de români