Piaţa din Prato di Valle, la Padova. Patru agenţi ai poliţiei municipale intră în acţiune pentru a bloca, încătuşa şi în fine a-l îndepărta pe Daniel Vancea, un cerşetor român invalid, de 41 de ani, care se afla în zonă.
Acţiunea oamenilor de ordine a fost filmată de un vânzător ambulant care a postat filmul pe Facebook. Potrivit mărturiei autorului filmării, cerşetorul obişnuia să frecventeze zona în care a fost încercuit şi arestat. Omul are piciorul stâng mutilat şi suferă de probleme respiratorii: cerea bani pentru a-şi cumpăra medicamente.
Cei care îl cunosc susţin că nu a fost niciodată agresiv şi nu a deranjat niciodată pe nimeni, nici măcar în acea sâmbătă.
Daniel Vancea (fără un picior în urma unui accident în adolescenţă) a povestit că a fost oprit de doi agenţi în timp ce cerşea „pentru a-şi cumpăra vitamina B1, pe care mi-au recomandat-o la spital… Apoi au sosit agenţii municipali: mi-au cerut un document, l-am dat şi mi-au dat o amendă de 50 de euro. Nu făcusem nimic şi nu aveam acei bani, astfel am rupt acea hârtie. M-au luat de un braţ şi m-au aruncat la pământ. M-am lovit la genunchi şi la spate şi m-am rănit cu o cârjă în cap. M-au încătuşat şi imobilizat. Toţi mă priveau de parcă eram un hoţ”.
Veneto, primarii de stânga au pornit cruciada contra cerşetorilor
La scurt timp a sosit un al treilea agent municipal cu mănuşile şi cătuşele pentru a-i ajuta pe cei doi colegi. În acel moment Vancea spune că s-a speriat şi, simţindu-se încercuit, a aruncat cu cârjele în ei.
Agitaţia a atras atenţia unui al patrulea agent municipal din apropiere şi, după ce s-a alăturat celor trei, s-a năpustit asupra cerşetorului care urla, cerea ajutor şi spunea că-l doare un braţ.
Agenţii l-au denunţat pe român pentru ameninţări, rezistenţă şi ultraj (demne de remarcat frazele pe care le-a folosit cel mai mult împotriva agenţilor printre care una adresată singurei femei agent: „Să-mi sugi…”). Procuratura a deschis o anchetă.
Daniel Vancea, fără domiciliu stabil, se afla la Padova de trei săptămâni, înainte a trăit în Germania. Dar acum, după acest episod, nu mai vrea să rămână în oraş. „Imediat ce-mi aduc cârje noi mă duc în gară şi urc în primul tren care merge la Luxemburg. Acolo am verişori. Aici nu mai rămân nici o zi”.
Viaţa cerşetorului a fost grea. Rămas infirm după un accident în adolescenţă, destinul nu a fost generos cu el.
„La 16 ani un amic m-a împins dintr-un tren în mers. Am rămas în comă o săptămână, apoi m-am trezit plin de cicatrici şi fără un picior”. Cu toate acestea, bărbatul de 41 de ani s-a căsătorit cu o conaţională şi a avut trei fiice, dar şi aici ceva a mers prost. „În România am trei fete de 17, 15 şi 13 ani. Nu le văd niciodată. Soţia mea după 17 ani de căsătorie m-a părăsit pentru un alt bărbat. Nu mai aveam nimic, din acest motiv am decis să plec din ţara mea”.
Consilierul pentru Siguranţă de la Primărie, Maurizio Saia, principalul promotor al luptei împotriva cerşetorilor iniţiată de noul primar din Padova, Massimo Bitonci (Lega Nord), apără acţiunea agenţilor municipali. Potrivit lui Saia, polemicile sunt ruşinoase, „poliţia municipală a avut ca întotdeuna un comportament ireproşabil. Cerşetorul în chestiune era agresiv şi deranja lumea: au fost primite şi apeluri telefonice la carabinieri. În ceea ce priveşte polemicile, este încercarea neîndemânatică a vreunui tânăr de stânga care privind subiectul siguranţă ar trebui doar să tacă”.