Menu
in

Român de 45 de ani, decedat în explozia de la hidrocentrala din Bargi. Sindicatele: „Încă un masacru la muncă”

Român mort în accidentul de la hidrocentrala din Bargi – Un român este pe lista victimelor accidentului extrem de grav care a avut loc marți după-amiază, la hidrocentrala Enel Green Power din Bargi, pe lacul Suviana, în Apeninii Bolognezi la granița cu Toscana, în municipiul Camugnano. Explozia unei turbine a centralei, survenită la etajul minus opt, a provocat un incendiu, în timp ce la etajul munis 9 a avut loc o inundație din cauza unei conducte de răcire a turbinei care a inundat încăperea pe câțiva metri. Primul bilanț provizoriu de la Prefectura Bologna este tragic: trei muncitori găsiți morți, alți cinci răniți și patru încă dispăruți. Acestea sunt numele celor trei victime: Mario Pisani, 73 de ani, rezident în San Marzano di Giuseppe (Taranto), Vincenzo Franchina, 35 de ani, rezident în Sinagra (Messina) și Petronel Pavel Tanase, 45 de ani, român rezident în Settimo Torinese.

Fidenza, încărcătura din macara se desprinde și ucide un muncitor român: Vasile Tofan avea 51 de ani

Român mort în accidentul de la hidrocentrala din Bargi

Doi dintre răniți au rămas la fața locului pentru a fi aproape de colegii lor care și-au pierdut viața. Mărturiile lor vor fi fundamentale pentru a înțelege ce s-a întâmplat. De la Prefectură s-a aflat că cei 12 lucrători implicați în explozie aproape toți apartin unor firme externe companiei. Se pare că există doar un fost angajat Enel care era consultant pentru aceste companii. La turbinele hidrocentralei erau în curs lucrări de întreținere.

Pompierii, relatează Luca Cari, directorul comunicațiilor de urgență al comandamentului general al Detașamentului de Pompieri, „au salvat imediat trei persoane arse” în timp ce încă nu există certitudine despre ce s-a întâmplat cu ceilalți prezenți la momentul exploziei. „Martorii ne-au indicat șapte persoane dispărute, dar nu știm sigur dacă au fost implicați în accident sau dacă au reușit să găsească adăpost”. Angajații companiei, conchide Cari, „lucrau în incintă pentru repunerea în funcțiune a unei pompe”. „Toate camerele – adaugă Cari – sunt invadate de fum”.

Monza, cade de pe schelă de la 6 metri peste o structură metalică: muncitor român grav rănit

Directorul regional al Detașamentului de Pompieri, Francesco Notaro, speră să găsească pe cineva încă în viață printre cei dispăruți: „Deși explozia a provocat inundații, s-ar putea ca după explozie să-și fi găsit adăpost în altă parte, sperând că vom găsi pe altcineva în viaţă.”

Enel Green Power informează, printr-o notă, că a „activat cu promptitudine toate măsurile de siguranță necesare conform procedurilor interne pentru a garanta derularea corectă a procedurilor de evacuare pentru a-și proteja personalul”. Compania mai explică că este în contact și strânsă coordonare cu Detașamentul de Pompieri și autoritățile competente. La fața locului a sosit CEO-ul Salvatore Bernabei.

Condoleanțe de la Sergio Mattarella

Pentru a face față situației de urgență, Regiunea Emilia Romagna a activat imediat structurile de protecție civilă, în timp ce guvernatorul Stefano Bonaccini a primit un apel telefonic de la președintele Republicii, Sergio Mattarella. „În timpul convorbirii telefonice – citim într-o notă din Quirinale – președintele Mattarella și-a exprimat condoleanțe pentru lucrătorii decedați și solidaritatea cu răniții, familiile și colegii de muncă ai victimelor, în speranța că se va face lumină deplină asupra dinamicii accidentul”.

Pentru victimele accidentului de la Suviana, „condoleanțe și rugăciuni” arhiepiscopului de Bologna, cardinalul Matteo Zuppi. «Arhiepiscopul – citim într-o notă a Arhiepiscopiei – și-a făcut prezentă apropierea și prin apelurile telefonice pe care Vicarul General pentru Sinodalitate, Monseniorul Stefano Ottani, le-a făcut lui Marco Masinara, primarul orașului Camugnano și lui Don Emanuele Benuzzi, paroh de Castel di Casio, exprimând participarea și oferta și disponibilitatea pentru orice tip de nevoie, sprijin și necesitate”, scrie Avvenire.

Despre tragedie a vorbit și președintele Camerei, Lorenzo Fontana, care și-a exprimat „profunde condoleanțe”, în timp ce „familiilor victimelor, muncitorilor răniți, dispăruților” s-a adresat președintele Senatului, Ignazio La Russa. Cu un mesaj activat „Întreaga comunitate a Partidului Democrat simpatizează cu durerea familiilor victimelor exploziei și este profund îngrijorată pentru cei răniți și pentru cei care sunt încă dispăruți”, a declarat secretarul Partidului Democrat, Elly Schlein.

Sindicatele: „Încă un masacru”

Secretarul general al CISL, Luigi Sbarra, insistă asupra siguranței lucrătorilor: «Explozia centralei Enel din zona Bologna este un fapt grav care ne lasă consternați, o tragedie – scrie el pe social media -. Suntem aproape de familiile lucrătorilor implicați și sperăm ca justiția să facă lumină asupra responsabilităților cât mai curând posibil. Siguranța la locul de muncă este astăzi prioritatea sindicatului și trebuie să devină așa și pentru țară. O vom striga cu voce tare sâmbătă, la Roma, la Adunarea delegaților și delegaților de securitate CISL. Nu ne vom coborî garda – conchide Sbarra – pentru a îndemna la respectarea deplină a regulilor, cu mai multe controale, inspecții și sancțiuni în toate companiile și pedepse sigure și severe pentru cei care în numele profitului nu au respect pentru viața umană”.

Secretarul general al CGIL, Maurizio Landini, vorbește despre „încă un masacru”. „În fiecare zi, în medie, mor trei oameni, apoi în fiecare lună se întâmplă lucruri de această natură cu mai multe decese. Există un model de a face afaceri care nu este bun și care trebuie schimbat”, denunță Landini. Mai mult, în fața masacrului de la Suviana, greva de patru ore proclamată pentru mâine de CGIL și UIL devine opt în toate sectoarele, public și privat în Emilia-Romagna.

„Încă un accident, încă un masacru – spune Alfonso Luzzi, președintele Mișcării Muncitorilor Creștini –. Inail nu poate continua să adune numerar în fiecare an cu excedente bugetare financiare. Trebuie să finanțeze toate proiectele pe care companiile le prezintă pentru siguranța lor, trebuie să eficientizeze procedurile de evaluare și să grăbească timpii pentru rambursări.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version