Anchetatorii au stabilit că românul murise pe şantier ȋn timp ce lucra, ȋnsă pentru a nu fi acuzaţi că au ȋncălcat normele de protecţie a muncii, responsabilii şantierului au transportat corpul pe câmp simulând un accident. Moartea românului trebuia să pară un accident pe câmp, pe timpul descărcării unui camion cu nisip.
Potrivit reconstituirii carabinierilor, Salvatore Zumbo, proprietarul camionului, a telefonat ȋn acea zi ȋn jurul orei 18 carabinierilor afirmând cu ȋngrijorare că s-a produs un accident pe ţinutul Santo Spirito. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au văzut cadavrul lui Ludovic sub nisipul vulcanic pe care Zumbo ȋl descărcase din camionul său. Din primele cercetări, şi-au dat seama că nu era suficient nisip pentru a provoca moartea bărbatului şi au ȋnceput să ancheteze.
La final investigatorii au ajuns la o concluzie. Românul nu rămăsese ȋn mod fatal sub nisip ȋn timp ce ȋl descărca Zumbo, ci murise ȋn aceeaşi zi alunecând ȋn interiorul unui siloz plin de nisip al firmei Inerti e Calcestruzzi s.r.l. din Solicchiata.
Pentru a-i face pe anchetatori să nu bănuiască responsabilitatea firmei, Zumbo ar fi transportat cadavrul bărbatului pe câmp ȋnscenând accidentul. Astfel Zumbo va trebui acum să se apere de acuzaţia de favorizare şi pentru mutarea cadavrului bărbatului.
Pentru Maria Marco, patronul firmei Inerti e Calcestruzzi, acuzaţia este de omor din culpă, acesta ȋncălcând normele de prevenire a accidentelor de muncă.
Lakatos fusese ȋnsărcinat să execute câteva lucrări de ȋntreţinere ȋntr-un siloz şi din cauze neprecizate ar fi alunecat ȋn interiorul acestuia, scufunzându-se ȋn nisipul vulcanic şi murind asfixiat.
Administratorul unic al societăţii, ȋncălcând normele ȋn materie de prevenire a accidentelor de muncă, a permis ca muncitorul să desfăşoare anumite lucrări de ȋntreţinere a silozului fără nicio protecţie, fără utilizarea niciunui dispozitiv de prevenire a accidentelor de muncă şi fără a goli anterior silozul.