Denunţul, scrie La Nazione, vine de la Grosseto. „De mai mult timp – spune exponentul Pdl Alessandro Ulmi – se înregistrează masacre repetate de peşti şi în consecinţă distrugerea florei şi faunei din numeroase zone umede ale Maremmei, cât şi de-a lungul râului Ombrone. Semnalări privind astfel de evenimente dăunătoare sosesc şi din partea asociaţiilor de pescuit sportiv şi de la asociaţii ecologiste. Se pare că unii subiecţi, din Europa de Est în special români, utilizează substanţe chimice (mai ales hipoclorit) şi şocuri electrice pentru a captura peşti de apă dulce în scop comercial”.
„În acest sens – continuă Ulmi – consilierul regional Andrea Agresti a prezentat o interpelare în consiliu pentru a sensibiliza organele regionale de conducere şi în consecinţă instituţiile locale competente privind această practică care produce o daună ecologică de proporţii notabile. Această practică condamnabilă nu comportă doar moartea peştilor capturaţi ci şi a tuturor celorlalte organisme prezente, atât vegetale cât şi animale, cauzând moartea întregului ecosistem afectat.” Pentru a reface echilibrele preexistente vor fi necesari ani de zile şi sume enorme de bani şi în multe cazuri se risipesc munca şi investiţiile de ani de zile ale unor organisme care lucrează în teritoriu şi care au creat în unele cazuri adevărate ecosisteme de o inestimabilă valoare. „Să se evalueze daunele şi să se intervină prompt cu personalul competent pentru control pentru a opri această ruşine”, este cererea consilierului Agresti făcută Consiliului şi instituţiilor locale. „Deja de prea mult timp se întâmplă aceste fapte şi nu e tolerabil ca nimeni să nu intervină”.
Atac la crap
Fipsas, Federaţia italiană de pescuit sportiv, a tras şi ea un semnal de alarmă. Într-un articol intitulat „Otravă şi curent electric pentru masacrarea crapilor” din La Nazione, preşedintele provincial al Fipsas, Mario Benucci spune că „apele din Maremma sunt sub atac”, denunţând „uciderea nediscriminată” de peşti în râul Ombrone.
„Este o adevărată distrugere ambientală care se comite în apele noastre – a subliniat preşedintele provincial -. Apa este un bun fundamental şi rar ce trebuie conservat cu grijă”.
Însă nu numai Ombrone. şi lacurile au intrat în vizorul celor rău-intenţionaţi şi fără scrupule: „Peştii din apele bazinului San Floriano din apropiere de Capalbio, din Poggio Perotto din localitatea Magliano în Toscana, zonă fantastică unde printre altele a reînceput să cuibărească vulturul pescar, au fost ucişi de grupuri de persoane din estul european, în special români – denunţă preşedintele – care cu otravă, plase şi curent electric, au distrus un patrimoniu imens de specii de peşti şi păsări rare care au cuibărit prin împrejurimi”.
O operaţiune propriu-zisă de ucidere nu numai a peştilor, ci şi a faunei. „Aceleaşi bande de răufăcători sunt şi pe râul Ombrone, mai spune Benucci. Sunt persoane fără scrupule care foloseasc de toate: de la cabluri electrice, la plase. Nu folosesc bombele pentru că fac prea mult zgomot”. Astfel, pescuind zilnic agresează resursele râului, în special în scop comercial: „Aceşti oameni crează dezechilibre incomensurabile şi mai ales costuri imense pentru refacerea populaţiei de crapi, caraşi şi cleni care sunt pescuiţi în cantităţi enorme prin cele mai absurde metode”. „Maremma – încheie Benucci – a absorbit diferite valuri migratorii, însă până în urmă cu ceva timp mediul era respectat ştiind bine că era un bun preţios pentru noi toţi. Nu ne putem permite să lăsăm să dispară acel ecosistem care a însoţit Maremma vreme de sute de ani”.
(sursa: La Nazione)