Judecătorul pentru investigații preliminare de la Tribunalul din Firenze a emis 11 mandate de arestare preventivă pentru membrii grupului de români specializați în furtul de metale.
Pe 22 octombrie, au fost puse în executare șapte mandate, patru răufăcători fiind de negăsit. Românii furau de la firme din zona fiorentină (Firenze, Rignano sull’Arno, Reggello, Fiesole, Calenzano, Tavernelle Val di Pesa) și din Altopascio în provincia Lucca.
Banda era specializată în furtul de metale, printre care cupru, aluminiu și alamă (cu greutatea totală de câteva tone), dar pe lista furturilor apar și motorină, computere, camere video, material electronic de diferită natură, ustensile și echipamente de muncă (burghie, schele), chiar și un gard din aluminiu de 800 de kg, paleți din lemn și, într-un caz, carne de porc congelată, totul cu o valoare de circa 100.000 de euro.
Operațiunea „Jimbolia”, bandă de hoți români anihilată, pradă de peste 320.000 de euro
Obiectele, în special metalele, erau din nou plasate pe piață datorită unei firme din sector, din Sesto Fiorentino, cu complicitatea patronului și a unui subordonat, ambii italieni, denunțați pentru tăinuire. Operațiunea este ultimul act al unei anchete demarate în martie 2012 de carabinierii din Figline privind furturile comise la firme din diferite localități ale provinciei Firenze.
Operațiunea, pe timpul căreia au fost efectuate filări și interceptări în cursul cărora au fost arestate în flagrant cinci persoane, a plecat de la un grup de cetățeni români domiciliați într-o tabără de nomazi din Firenze, dedicați comiterii de furturi din locuințe și firme.
La descinderea din 22 octombrie au participat circa 50 de carabinieri de la Comandamentul provincial din Firenze, cu spijinul unui elicopter al Carabinierilor din Pisa. Arestații sunt acuzați și de infracțiunile de utilizare frauduloasă de cărți de credit: unele găsite la firmele unde puneau la cale furturile, altele sustrase unui bătrân a cărui îngrijitoare era soția unuia dintre răufăcători. Femeia dădea cardul bătrânului, împreună cu codul pe care îl descoperise, soțului, care îl utiliza pentru retrageri de bani; apoi femeia îl punea din nou la locul lui.