Aceste cifre sunt furnizate de Observatorul privind siguranţa muncii al „Vega Engineering”, o societate din Mestre care de circa zece ani se ocupă de formarea lucrătorilor.
Tristul primat al morţilor albe revine Lombardiei, cu 74 decese, pe locul al doilea este Veneto, cu 55 de victime, şi pe al treilea Campania, cu 44 de lucrători morţi (pe şantiere, în fabrici şi pe câmpuri). Pe provincii, în clasificarea privind accidentele mortale la locul de muncă, pe primul loc sunt două: Bolzano şi Roma, cu 20 de morţi fiecare, apoi este Brescia cu 17 şi urmează Napoli cu 16 lucrători morţi.
Sondajul a stabilit şi că procentul cel mai mare de victime este constituit din bărbaţi: 509 (96,8%) în timp ce numărul femeilor moarte la locul de muncă a fost de 17 (3,2%). Şi dacă 88,7% dintre morţile albe aparţin italienilor, în total 463, este de 59 numărul străinilor (11,3%), în special români şi albanezi, care şi-au pierdut viaţa lucrând pe şantierele sau pe câmpurile din Italia.
Şi având în vedere ziua din săptămână cu cele mai multe accidente, ziua de vineri iese în evidenţă prin a fi cea mai neagră pentru lucrători. De fapt, se numără 100 de victime ale accidentelor tocmai în această zi în timp ce ziua de miercuri (93) şi marţea (90) vin la rând prin rotaţie. Printre cauze în primul rând este căderea de la înălţime (27,8% dintre cazuri), apoi urmează răsturnarea unui vehicul sau a unei maşinării în mişcare (18,8%). Tot la fel de dramatic este procentul celor care au murit zdrobiţi în urma căderii unor obiecte grele (11,2%). însă se continuă să se moară şi din cauza lovirii de către un vehicul (8% dintre cazuri), a contactului cu elementele unor utilaje aflate în mişcare (5,5%), a contactului cu obiecte/vehicule în mişcare (4,2%) şi a contactului electric direct.
Observatorul Independent din Bologna publică o cifră şi mai ridicată: 1.080 de victime la locul de muncă, cărora li se adaugă cei peste 25.000 de invalizi înregistraţi în 2010.
Observatorul estimează a fi de 593 numărul morţilor la locurile de muncă, la care adaugă alte 487 de decese pe şosele, în mijloace de transport proprii sau ale firmelor, la locul de muncă sau pe traseele spre sau de la locul de muncă. Potrivit Inail, în 2009 au existat 1.050 morţi.
Analiza Observatorului bolognez precizează că în construcţii s-au înregistrat 167 de morţi. „Numărul străinilor morţi a fost de 10,1% din total – continuă Observatorul – dintre care 41% sunt români. În categoria de vârstă cuprinsă între 19 şi 39 de ani procentul străinilor ajunge la 15% din total”.
Problema prevenţiei este întotdeauna la ordinea zilei. Dacă nici măcar firmele mari nu se îngrijesc de acest aspect, în micile firme chestiunea este mai mult decât nerezolvată. Lucrătorii nu sunt protejaţi şi riscă să fie alungaţi chiar şi numai în cazul unor critici constructive. Criza economică a înrăutăţit situaţia, constrângând deseori firmele şi întreprinderile să accepte comenzi la preţuri mai joase, obligând lucrătorii să opereze în ritmuri tot mai mari şi în condiţii de risc crescând.