La ieşirea de pe autostradă uită să mai plătească. Pe autostrăzile din Italia circulă mulţi şoferi care nu vor să plătească, iar între aceştia, 90% sunt români!
Anul trecut, compania Autovie Venete a organizat 65 de intervenţii de control şi a recuperat circa 100.000 de euro. Compania are o „listă neagră” a şoferilor care nu plătesc, pe care i-a identificat şi somat să achite taxele de autostradă.
„Importantul rezultat – afirmă preşedintele companiei, Emilio Terpin, citat de Ansa – a fost obţinut datorită unei foarte strânse colaborări între Concessionaria autostradale şi Polstrada, care a intensificat controalele în special pe porţiunea Latisana-Villesse, unde se concentrază mare parte a tranzitelor către bariera Trieste Lisert pe de-o parte şi către A23 şi Tarvisio de cealaltă, şi unde operează subsecţia Polstrada din Palmanova.”
Leontin Vlass, Sindacato Immigrati: “Camionagiul român, țap ispășitor”
Acţiunea Polstrada, care constituie un factor de descurajare mai ales că printre şoferi veştile circulă foarte repede, s-a desfăşurat în momente diferite: pe timpul controalelor speciale, dar şi pe timpul supravegherii şi patrulării de rutină.
Agenţii care opresc mijloacele grele de transport pentru a verifica starea vehiculului, orele de conducere sau încărcătura, adaugă controlul plăţilor neefectuate. „Aşadar o muncă sinergică – subliniază Terpin – între încasatori, centrul radio informativ din Palmanova, Coa şi patrule care a dat rezultate optime”.
Grevă în transporturi, şoferii italieni blochează Italia: „Să plece șoferii români”
În momentul în care şoferul (de cele mai multe ori străin şi la volanul unui vehicul greu) găsind scuze încearcă să nu plătească, încasatorul apelează sala radio a Autovie, care la rândul său alertează Coa, care ia măsura trimiterii celei mai apropiate patrule. În acel moment „blatistul” nu mai are scăpare.
Dacă apoi, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, în urma controalelor efectuate în timp real în baza de date a Concessionaria reiese că numărul de înmatriculare al vehiculului este pe lista neagră, şoferului i se cere socoteală şi privind restanţele. Dacă nu poate plăti, vehiculul este oprit. Circa 90% dintre şoferii care nu plătesc sunt români. Neplata din partea şoferilor italieni este ocazională, mai scrie Ansa.