O italiancă a fost condamnată pentru că pretindea mită de la îngrijitoarele românce. Stefania Atti, la acea vreme funcționară la Biroul de Muncă al Provinciei la Monfalcone, a fost găsită vinovată pentru instigare la dare de mită și calomnie, scrie Il Piccolo di Trieste.
Doi ani și 2 luni de detenție pentru infracțiunea de instigare la dare de mită, 1 an și 4 luni de detenție pentru calomnie, interzicerea unor drepturi civile 2 ani și 2 luni, despăgubirea daunelor către cele trei părți civile de stabilit în proces civil (se cer 10.000 de euro pentru fiecare) și plata cheltuielilor de judecată.
Astfel a decis pe 21 ianuarie Tribunalul din Gorizia, după o oră și jumătate de cameră de consiliu, privind procesul unei organizații care storcea îngrijitoare în care a fost inculpată Stefania Atti. Fostei funcționare de la Oficiul de Muncă al Provinciei, Ghișeu Îngrijitoare, din Monfalcone, i s-au adus două acuzații. Primul cap de acuzare se referea la abuz de putere, însă procurorul a propus judecătorilor să schimbe încadrarea în infracțiunea de instigare la dare de mită.
S-a precizat la proces că Stefania Atti nu întruchipa figura de oficial public, ci de însărcinat serviciu public. A doua acuzare se referea la infracțiunea de calomnie împotriva a trei (părțile civile) dintre cele circa douăzeci de îngrijitoare române, cărora Stefania Atti le-ar fi cerut și de la care a obținut bani pentru a le găsi de lucru în zona Monfalcone.
Astfel se încheie procesul în primă instanță deschis în urma unei anchete demarată de Procuratura din Gorizia în primăvara lui 2011 și încredințată Gărzii de Finanțe din Monflacone.
Anterior a încheiat un pact judiciar o îngrijitoare, și aceasta româncă, considerată în mod substanțial complicea lui Atti. Ea fusese cea care ar fi recrutat româncele de angajat ca îngrijitoare.
Discuția a fost foarte detaliată. Procurorul Collini a cerut condamnarea lui Atti la doi ani și cinci luni de închisoare pentru instigare și la un an și șase luni pentru calomnie. Collini a afirmat că s-au demonstrat în dezbatere rezultatele anchetelor: «Dacă îngrijitoarele voiau să lucreze trebuiau să plătească, Atti obținând în acest mod un beneficiu».
Procurorul a subliniat apoi că Atti nu a explicat niciodată în mod convingător raportul său cu îngrijitoarea ”complice” și a efectuat o reconstituire meticuloasă a tuturor episoadelor de plată de bani lui Atti și ”complicei” de către îngrijitoare. În schimb a cerut achitarea, fiindcă fapta nu există, avocatul lui Atti. Acesta a vorbit de proces cu probe indirecte, de absența observării directe a dărilor de bani, de inexistența materialului sechestrat.
«Adevărul – a spus avocatul lui Atti – este că zelul și profesionalismul cu care a operat asistata mea în mod evident a deranjat pe cineva. Ea completa cu rigurozitate fișele aspirantelor la munca de îngrijitoare cu unicul scop de a pune la dispoziția bătrânilor din zona Monfalcone personal la înălțimea sarcinilor».
Avocatul părților civile (trei românce) a cerut o despăgubire a daunelor de 10.000 de euro pentru fiecare dintre cele trei asistate ale sale, obiect de calomnie din partea lui Atti. «Această sentință demonstrează și confirmă neimplicarea în fapte a asistatelor mele acuzate în mod nefondat de doamna Atti».