Carduri clonate la restaurantele din Roma – Au sustras unor turiști neștiutori sume de sute de mii de euro datorită unei serii de carduri bancare clonate. Potrivit reconstituirilor carabinierilor de la comandamentul provincial din Roma, banda, compusă din cetățeni italieni și români, clona cardurile cu ajutorul unor complici care lucrau ca ospătari în restaurantele din centrul Romei.
Carduri clonate la restaurantele din Roma
Datele de pe cardurile bancare erau introduse apoi pe carduri virgine pe care ceilalți componenți ai bandei le utilizau pentru achiziționarea de produse tehnologice. Investigațiile au durat opt luni și au fost executate acum treisprezece mandate de arestare.
Anchetele au început de la arestarea a trei români care au utilizat carduri bancare clonate în cartierul Prati. Din analiza istoricului cardurilor bancare sechestrate, militarii au ajuns la momentul crucial: cumpărăturile și locul în care proprietarii legitimi au făcut ultimele plăți genuine. Astfel au fost descoperite câteva restaurante, unde lucrează ospătarii rezultați a fi în contact cu arestații.
Militarii au monitorizat aparatele POS ale restaurantelor incriminate, cu ajutorul serviciilor interbancare Cartasì și American Express, au filat și ținut sub control suspecții, identificând toți componenții bandei, în timp ce interceptările au închis cercul.
Carabinierii au reconstituit astfel sistemul pus în act de bandă: cardurile bancare au fost clonate în câteva restaurante din centrul istoric și din cartierul Prati, de ospătari plătiți de asociația infracțională, a cărei șef a fost identificat a fi un român, cu antecedente penale pentru infracțiuni de același tip.
Modul de operare era mereu același: la finalul fiecărei serviri, ospătarul duce la masă, aleasă dintre cele ocupate de turiști străini înstăriți, nota de plată, clientul dă cardul bancar ospătarului, care se îndepărtează fără a se face observat, trece cardul de credit printr-un dispozitiv electronic, skimmer, de mici dimensiuni și copiază codul PAN al cardului, apoi restitut ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic proprietarului legitim. De obicei la câteva zile distanță, și uneori numai la reîntoarcerea acasă, în străinătate, turiștii își dădeau seama de cheltuielile, de mii de euro, efectuate de necunoscuți.
De asemenea, cheltuielile ilegitime cu cardurile clonate erau efectuate grație unei stratageme la comercianți complici: codurile cardurilor bancare erau introduse pe suporturi magnetice virgine și erau predate altor componenți ai organizației, însărcinați să le folosească în câteva magazine ”alese”, pentru achiziționarea în special de celulare de ultimă generație.
Potrivit reconstituirilor carabinierilor, un rol important în sistemul pus la punct de bandă era cel acoperit de câțiva comercianți complici, toți italieni, cu magazine în diferite zone ale orașului, precum Monteverde, Cinecittà, Castro Pretorio și Camilluccia, care permiteau inculpaților să achiziționeze marfă cu cardurile bancare clonate, primind în schimb un procent în numerar din vânzare, echivalentul a 15% din achiziție.
Marfa cumpărată astfel era în final revândută cu 50% din prețul real, prin intermediul unei rețele de tăinuitori, și aceștia italieni, care deseori comandau cumpărăturile. Un cerc de afaceri înfloritor, împărțit între diferiți membri, proporțional cu rolul acoperit în cadrul organizației infracționale.