Menu
in

Minor condamnat în Catania, alege pușcăria din Italia decât să ajungă la școala de corecție din România

Un tânăr îşi va începe viaţa de adult într-o închisoare italiană. Fiind minor, putea refuza extrădarea, dar, din motive de neînţeles, el nu a făcut-o. Pentru vârsta tânărului ieşean acuzat de tâlhărie, Italia nu are prevăzută în legislaţie decât închisoarea. În faţa instanţei, tânărul s-a declarat de acord cu predarea sa către autorităţile italiene.

Curtea de Apel ieşeană a aprobat solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru minori Catania care solicitase extrădarea lui Cristinel Ionuţ Todiraşcu pentru executarea unei sentinţe pronunţate anul trecut în Italia. Ieşeanul a fost condamnat pentru tâlhărie în circumstanţe agravante, în complicitate şi reunit cu alţi indivizi, scrie Ziarul de Iași.

Aflat în Catania în octombrie 2017, Todiraşcu, însoţit de doi complici, l-au atacat pe un alt român, Stelică R. Todiraşcu i-a pus piedică şi l-a îmbrâncit, iar complicii săi i-au sustras trei telefoane mobile şi suma de 1.100 euro.

Condamnarea lui Todiraşcu la patru ani de închisoare a rămas definitivă în iunie anul trecut, dar el nu a putut fi încarcerat, plecând între timp din Italia. Împotriva lui a fost emis în iunie acest an un mandat european de arestare, tânărul fiind reţinut la Iaşi.

Ferrara, prinși doi români, erau coșmarul șoferilor: furau tobele de eșapament

Conform legii, pentru ca o sentinţă emisă în străinătate împotriva unui cetăţean român să fie recunoscută în ţară, este necesar ca fapta pentru care a fost condamnat să existe şi în Codul nostru Penal, iar pedeapsa să se încadreze în limitele prevăzute de legea noastră.

În speţă, fapta tânărului corespundea cu tâlhăria, aşa cum este definită în Codul Penal, iar pedeapsa dată de judecătorii italieni se încadra în limitele de 2-7 ani prevăzute de legea română.

Pe de altă parte, la data comiterii faptei, Todiraşcu era încă minor, având 17 ani şi 9 luni. Or, minorii beneficiază de un tratament mai blând în faţa legii penale. În România, împotriva lui Todiraşcu nu ar fi putut fi luate decât măsuri educative. În plus, tânărul nu era cercetat pe teritoriul României pentru alte fapte penale, aflându-se la prima abatere.

De asemenea, condamnatul poate să refuze extrădarea, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în sistemul reeducativ românesc.

Extrădarea poate fi refuzată şi dacă românul a fost judecat în străinătate în lipsă. Acesta era de altfel şi cazul lui Todiraşcu, care nu se prezentase la procesul desfăşurat în Catania, deşi fusese citat. Niciunul dintre motivele legale de refuz a extrădării nu a putut fi luat însă în calcul de magistraţi.

În faţa instanţei, tânărul s-a declarat de acord cu predarea sa către autorităţile italiene. În aceste condiţii, singura decizie care putea fi luată de magistraţi a fost de recunoaştere a sentinţei date în Italia şi de menţinere a lui Todiraşcu în arest până pe 4 septembrie inclusiv, în vederea extrădării. Sentinţa este definitivă, tânărul urmând să fie trimis în Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version