Acum trei ani, pe 13 iulie 2011, un muncitor român de 44 de ani, Mihai Sadagurschi, a murit într-un accident de muncă la Petrolchimico, societatea chimică a grupului Eni, în stabilimentele întreprinderii Polimeri Europa din Marghera (Venezia).
Pe 4 iunie 2014, Tribunalul din Venezia i-a condamnat pe trei dintre cei acuzaţi de omor din culpă la zece luni de închisoare fiecare: este vorba de Danilo şi Nicolò Marcato, de 67 şi respectiv 44 de ani, şi de Carmelo D’Agosta (46). În judecată au fost trimişi Renato Ferrini, 56 ani din Dolo, Antonio Muscatiello, 66 ani din Manfredonia, Roberto Ugolini, 41 din Milano.
Verona, român de 44 de ani mort la muncă pe şantier, străpuns de o tijă de fier
Muncitorul era angajat al firmei Belmont din Ottobiano (Pavia), societate specializată în intervenţii de întreţinere şi era “împrumutat” altei firme care are un contract cu Polimeri. Au fost audiaţi şi directorii de la Polimeri Europa, societate a Eni, care a comandat antrepriza.
Procesul va trebui să stabilească ce s-a întâmplat cu adevărat în acea zi. Va trebui să se lămurească de ce Mihai şi doi colegi de-ai săi au decis să mute „în mod manual” flanşa gigantică şi grea, un disc de metal de 800 de kg care l-a zdrobit pe muncitor sub greutatea sa, înaltă de aproape doi metri şi cu diametrul mai mic de jumătate de metru, care permite cuplarea ţevilor care transportă aburi sub presiune.
Muncitor român mort la locul de muncă: zdrobit de o placă de oţel lângă Torino
Din primele mărturii culese la locul accidentului se pare că cei trei muncitori au decis să mute manual flanşa întrucât braţul macaralei pe care o utilizau pentru a o ridica nu ajungea să o agaţe. Dacă asta s-a întâmplat cu adevărat, trebuie să se stabilească de ce cei trei muncitori au decis să efectueze în mod manual o operaţiune atât de riscantă, adică mutarea cu mâna a foarte grelei flanşe pe care apoi nu au reuşit să o ţină în echilibru şi a ajuns asupra unuia dintre ei.
A fost o decizie autonomă sau a fost un ordin? Primele îndoieli au venit din partea secretariatului sindicatului Fiom Venezia care, într-un comunicat, se întreba de ce „sindicaliştilor noştri ajunşi la faţa locului imediat după cele întâmplate li s-a interzis accesul la poartă şi au fost blocaţi pe stradă de paznici?”.
Român de 50 de ani, accident mortal la o firmă de prelucrarea deşeurilor din Roma
Sindicatele au acuzat sistemul lanţului de subantreprize pentru accident.
Muncitorul lucra cu alte 4 persoane într-un spaţiu mic, înconjurat de schele. Flanşa se afla la un metru şi jumătate înălţime. Mihai şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să mute discul greu din oţel pentru a-l agăţa de cârligul macaralei şi a-l fixa în dreptul ţevilor ce trebuiau legate. Flanşa i-a spart cutia toracică. Colegii de muncă au ridicat inelul de metal care căzuse peste el, însă când au sosit salvatorii era prea târziu. Bărbatul, care a lăsat în urmă soţia şi doi copii, a murit pe loc.