Doi funcţionari corupţi de la Circulaţie şi un patron al unei agenţii de practici auto, cercetat în trecut pentru acţiuni mafiote: sunt trei membri ai bandei care falsifica documentele maşinilor de lux furate din România şi plasate în Italia.
Pe 12 martie a avut loc o vastă operaţiune a poliţiei rutiere din Palermo, Ancona şi Bologna împotriva vânzării de autoturisme cu capa – citate cilindrică mare furate, cu 12 mandate de arestare şi 67 de anchetaţi. Sunt implicaţi doi funcţionari de la Serviciul Circulaţie din Palermo.
Luigi Costa, de 49 de ani, era funcţionar al consiliului regional al Transporturilor. Împreună cu colegul său, Giovanni Costantino, de 42 de ani, falsifica actele de la Circulaţie pentru a reuşi să înmatriculeze maşinile furate care ajungeau din România la Roma.
A scăpat de arestare, cel puţin pentru moment, şeful organizaţiei: un român care locuieşte în provincia Ancona. Sunt 106 maşini furate de pe străzi, BMW, Mercedes şi SUV, vândute la Roma şi Napoli, şi 58 de dosare falsificate pentru noile “înmatriculări”. O afacere de aproape 3 milioane de euro.
Ancheta a fost începută în 2010 când în birourile de la Serviciul Circulaţie din Palermo au fost primite două dosare pentru înmatricularea unor vehicule care proveneau din România. Actele româneşti păreau contrafăcute, şi îndoieli a trezit şi procura prin care proprietarul vehiculului, rezident la Roma, însărcina o agenţie de efectuare a procedurilor automobilistice palermitană.
A reieşit astfel că agenţia a înmatriculat în 10 luni 2.186 de vehicule de provenienţă străină, şi totul în contul unor rezidenţi în regiuni din centrul Italiei.