Escrocheria cu banii vechi – O nouă tentativă de fraudă a fost dejucată în Italia, unde patru cetățeni români au încercat să păcălească șoferii de pe o șosea din apropierea orașului Brescia. Folosind o metodă bine pusă la punct, aceștia pretindeau că au rămas fără combustibil și cereau bani de la trecători, oferind în schimb bancnote străine care nu mai aveau nicio valoare.
► Escrocheria cu inelul, din nou români prinși în Italia. Iată cum funcționează și la ce să fii atent
Escrocheria cu banii vechi – Un plan aparent convingător
Escrocii au ales un drum circulat din Bassano Bresciano, de-a lungul statalei 45bis, pentru a-și desfășura planul. Cu o mașină cu numere de înmatriculare britanice, cei patru români – printre care și un minor de 16 ani – abordau șoferii, susținând că sunt blocați din cauza lipsei de combustibil. Ca soluție, le propuneau schimbul unor bancnote străine pe euro, dând impresia că oferă o afacere avantajoasă.
Totul părea să funcționeze, iar o tânără de 23 de ani chiar a căzut în capcana lor, oferindu-le 50 de euro. Însă, exact în acel moment, escrocheria a fost observată de un carabinier aflat în afara serviciului.
Intervenția carabinierilor a pus capăt tentativei de fraudă
Escrocheria cu banii vechi – Fără a sta pe gânduri, ofițerul a alertat echipele de intervenție din Verolanuova, iar în scurt timp două patrule au ajuns la fața locului. Minorul tocmai se pregătea să fugă cu banii, dar a fost prins înainte să reușească să dispară. Cei patru au fost identificați și reținuți, iar banii pe care îi foloseau pentru înșelătorie – 22 de bancnote de 500 de ruble bieloruse și două bancnote de 1.000 de lei românești – au fost confiscați.
Autoritățile italiene au deschis o anchetă pentru truffa aggravata in concorso (înșelăciune agravată în complicitate), iar cei patru suspecți sunt acum cercetați în stare de libertate, scrie Corriere.
Cum funcționează această metodă de fraudă
Astfel de scheme nu sunt noi în Italia, însă continuă să facă victime, mai ales în rândul persoanelor de bună-credință care încearcă să ajute pe cei aflați în dificultate. Escrocii folosesc adesea bancnote din țări est-europene sau din state care au schimbat moneda națională, mizând pe faptul că majoritatea oamenilor nu sunt familiarizați cu acestea și nu pot verifica autenticitatea lor pe loc.
Carabinierii atrag atenția asupra acestui tip de fraudă și recomandă șoferilor să fie prudenți atunci când sunt abordați de necunoscuți care cer bani pe marginea drumului. În cazul în care suspectează o posibilă înșelătorie, cetățenii sunt sfătuiți să contacteze imediat autoritățile.