Menu
in

Hoți români prinși și eliberați, proteste la Treviso

Cazul a doi români arestați și eliberați imediat a revoltat opinia publică la Trento. Poliția avea suspiciuni puternice că erau autorii a diferite furturi comise recent în dauna unor magazine din oraș, din acest motiv au efectuat un serviciu de filare la distanță.

Ceva s-a întâmplat după miezul nopții dintre 3 și 4 octombrie: cei doi români de circa 20 de ani au fost văzuți în timp ce forțau ușa de intrare a unei gelaterii din Lanzago di Silea, ieșind câteva clipe mai târziu cu casa de marcat în care se aflau 400 de euro. În acel moment polițiștii au intrat în acțiune, arestându-i în flagrant delict.

Cei doi locuiau de câteva săptămâni într-un hotel din centrul orașului Treviso, deși nu lucrau. Un detaliu care a alertat poliția, care apoi a decis să-i țină sub supraveghere pe cei doi în urma unui control.

Potrivit elementelor strânse până acum, cei doi tineri ar putea fi autorii unor furturi din trei magazine comise în ultimele zile, dar și a furturilor unor biciclete.

Acest fapt ar fi confirmat de înregistrările camerelor de supraveghere din oraș, însă asupra acestui aspect sunt în curs verificări din partea poliției.

Cei doi sunt suspectați că sunt autorii a diferite lovituri puse la cale în oraș fiindcă se potrivesc hainele purtate cu cele ale răufăcătorilor surprinși de camerele de supraveghere dar și cele două biciclete (furate) cu care se deplasau în căutarea de obiective.

Cu toate acestea, cei doi, arestați pe 20 septembrie, au fost condamnați și imediat repuși în libertate.

Asociația comercianților Ascom, în ultimele săptămâni sub asediul hoților, atât în centru cât și în cartiere, cere intervenția parlamentarilor veneți pentru ca aceștia să acționeze pentru schimbarea legilor indulgente pentru combaterea infracționalității.

Răspuns imediat al guvernatorului Regiunii Veneto, Luca Zaia: ”Subscriu pe deplin apelului Ascom Confcommercio din Treviso. Un apel pe care și eu îl lansez de luni de zile pentru ca, în afara existenței în teritoriu a mai multor forțe de ordine, lupta împotriva infracționalității să evolueze și pe plan legislativ: gata cu tertipurile de nevinovăție în legi și gata cu decretele de golire a închisorilor. Lumea vrea să redobândească siguranța pierdută și forțele de ordine și magistratura au dreptul sfânt de a nu-și vedea eforturile zădărnicite de legi permisive”.

”Nu este un stat care se poate numi civilizat – subliniază Zaia – acela care permite unei bune părți a delincvenților să evite pușcăria sau să iasă din ea cu tempestivitate. Atâta tempestivitate, poate, ar putea fi foarte utilă pentru combaterea birocrației și nu pentru punerea în libertatea a unui hoț sau a unui jefuitor”.

”Îmi imaginez frustrarea pe care o pot încerca cetățenii, comercianții și întrepinzătorii care nu văd pedepsit delincventul care i-a lovit; polițiști și carabinieri care arestează un răufăcător și îl găsesc pe stradă la scurt timp după; magistrați care trebuie să aplice aceste legi permisive și poate ajung să fie văzuți de opinia publică drept cei care repun în libertate delincvenții și cu siguranță suferă văzând pus la îndoială conceptul de legalitate”.

”Acest obicei prost – încheie Zaia – trebuie să ia sfârșit de urgență și sper ca această unitate de intenții și de interpretare a fenomenului infracțional poate stimula legiuitorul național, începând de la parlamentarii veneți, însă implicând tot Parlamentul, fiindcă legalitatea și certitudinea pedepselor trebuie să fie un patrimoniu național”.

Răspuns din Parlament

Asupra cazului a intervenit și senatoarea trevigiană de la Fare! Patrizia Bisinella răspunzând apelului Ascom. ”Înțeleg resentimentul din partea comercianților din oraș și mă pun la dispoziție pentru o eventuală confruntare cu scopul de a ajunge la rezultatul pe care îl speră: o modificare a normativei. O justiție în ochii opiniei publice excesiv de indulgentă este efectul unor politici laxe și a unei normative în mod foarte evident inadecvată, care nu a făcut altceva decât să stimuleze circulația persoanelor dedicate infracțiunilor, care în definitiv sunt lăsate nepedepsite și libere să comită infracțiuni. Dacă problema este supraaglomerarea din închisori, propunem de mai mult timp soluții: străinii să-și ispășească pedeapsa în țara de origine, să se construiască noi închisori, sau să se transforme în închisori imobile publice dezafectate”.

Deputatele de la Pd Simonetta Rubinato și Floriana Casellato au depus la Cameră o interpelare prin care îi întreabă pe miniștrii de la Interne și de la Justiție care sunt inițiativele pe care intenționează să le activeze pentru a consolida prezența forțelor de ordine la Treviso.

”Având în vedere recentele fapte de cronică care au făcut să se înregistreze o amplificare a furturilor și jafurilor – explică parlamentara de la Pd, Simonetta Rubinato – trebuie evitat să se răspândească un climat de nesiguranță în rândul operatorilor comerciali și ca opinia publică să trăiască cu ideea că există un fel de nepedepsire pentru autorii infracțiunilor. Unicul mod pentru a face acest lucru este să se demonstreze că statul este gata să intervină cu măsuri eficace de combatere a infracțiunilor de furt”.

Interpelarea solicită guvernul și privind necesitatea de a verifica dacă este necesară o intervenție din punct de vedere legislativ pentru a se garanta certitudinea pedepsei. ”Povestea celor doi români, autori ai unui furt, arestați, condamnați și apoi repuși în libertate numai cu obligație de semnătură, necesită o aprofundare și ținând cont de faptul că, potrivit anchetatorilor, cei doi subiecți ar putea fi și autorii altor furturi puse la cale recent la Treviso și de alarma lansată de conducerea Ascom din localitate îngrijorată de numeroasele lovituri puse la cale în dauna unor magazine”, încheie parlamentarele PD.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version