Cea mai importantă informaţie de astăzi este cifra prezenţei la vot. Dacă în România, Biroul Electoral Central (BEC) dă publicităţii la interval de trei ore procentul de participare a alegătorilor din România, pentru diaspora nu există niciun fel de date centralizate. Datele ar trebui date ca prezenţă efectivă la vot, nu ca procent, pentru că nu se ştie câţi români sunt în străinătate.
Am sunat şi la noul număr verde introdus de MAE pentru „informaţii utile cetăţenilor români din afara graniţelor, legate de Referendumul Naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012”. Ne-au expediat foarte rapid cu un „Sunaţi la ambasadă”!
Referendum, MAE a înfiinţat o linie telefonică gratuită pentru românii din străinătate
Am încercat atunci să obţinem aceste date conform procedurilor oficiale. Am sunat mai întâi la „Biroul Electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării”, unde un domn destul de nedumerit ne-a spus că acolo nu se centralizează datele cu privire la prezenţa la vot la secţiile din străinătate. „Sunaţi la preşedinţii secţiilor de votare„.
În Italia sunt 55 de secţii şi ar fi cel puţin foarte lung demersul, probabil se termină votul şi nu reuşim să vorbim cu toată lumea. Asta în cazul în care am avea datele de contact ale preşedinţilor de secţii.
Nimeni nu centralizează datele de prezenţă la vot în diaspora
Sperând că este o greşeală, am sunat la BEC-ul mare, unde o doamnă ne-a spus acelaşi lucru: „Noi nu centralizăm aceste date, sunaţi la preşedinţii secţiilor de vot”.
Ultima încercare, biroul de presă al Ministerului de Externe. „Nu avem datele centralizate şi s-a stabilit că fiecare preşedinte de secţie de votare din străinătate să comunice, dacă este solicitat de presă, datele cu privire la prezenţa la vot, la intervalele la care se comunică şi la secţiile din ţară”, a fost răspunsul.
Bine, şi de unde luăm telefoanele preşedinţilor de secţii? „De pa harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate de pe site-ul MAE”. O hartă Google Maps, care ar fi trebuit să aibă locaţiile tuturor secţiilor din străinătate.
Am început cu Roma, unde harta arată 5 secţii. Dacă te apropii rămân patru. Prima încercare, la secţia Roma 5. Iată ce scrie pe feresatra care se deschide: „Secţia nr. 198, ROMA 5, ITALIA, Adresa: Centrul Comercial La Strada (statia Tiburtina) Circonvolazione Nomentana Nr. 530, 00162 Roma, Prefix: 0039 06, Telefon: 8073082; 8084529, Fax: 8084995, Email: amdiroma@roembit.org”.
Am sunat la numărul indicat, aşa cum am fost îndrumaţi de biroul de presă al MAE. A răspuns nu preşedintele secţiei de vot de la Secţia 198, ci portarul de la Ambasadă. „Încercaţi la biroul de presă al Ambasadei”. Ne-am întors de unde am plecat.
Oficial, nicio şansă de a obţine aceste date. Neoficial, din „surse”, am reuşit să aflăm, de exemplu, că în secţiile de vot arondate Ambasadei de la Roma votaseră până la ora 14.00 circa 2.500 de persoane.
La Milano, la cele două secţii amenajate la Consulat, votaseră până la ora 14 cam 800 de persoane. Date evident incomplete şi neelocvente.
Am trimis şi o solicitare prin email, de la adresa noastră, gazeta@stranieriinitalia.it la BEC, mai precis la cele trei adrese care ar putea fi considerate conexe scopului nostru: strainatate@becreferendum2012.ro, presa@becreferendum2012.ro, secretariat@becreferendum2012.ro. Toate adresele au respins mesajul, pe motiv de spam!
Ne întrebăm dacă haosul este întâmplător, depinde de incompetenţa unor „factori de decizie”, sau este deliberat?
Sorin Cehan
UPDATE 16.50: Conform ultimelor date obţinute neoficial de Gazeta Românească, în toată Italia votaseră până la ora 14.00 circa 8.500 de persoane.