Grup de italieni prins în Franța la cules ilegal de hribi. Operațiune a militarilor francezi de la ”Brigada Verde” în masivul Vosges, scrie Corriere.it. O mașină a fost oprită la vamă pe autostrada A35 în cadrul unui raid împotriva culegătorilor de ciuperci ilegali. Acum, italienii riscă o condamnare sau amenzi de zeci de mii de euro.
Austria: permite legea culesul ciupercilor din pădure? Iată în ce condiții o putem face
Grup de italieni prins în Franța la cules ilegal de hribi
Un grup de italieni au fost prinși de vameși cu 150 de kilograme de ciuperci în portbagaj. Din acest motiv, la 2 octombrie au fost verificați de gărzileBrigăzii Verte Gardes Champêtres d’Alsace.
Aceștia ar fi cules ciuperci hribi (porcini), fără să știe (sau, știind, dar încălcând legea) că, în Franța, limita maximă admisă este de cinci kilograme de persoană, iar culesul a mai mult de zece kilograme poate fi sancționat cu o amendă de 45.000 de euro și trei ani de închisoare.
Acțiunea de reprimare a culegătorilor de ciuperci ilegali este în curs de desfășurare și în Italia, unde raidurile carabinierilor forestieri se succed neîncetat.
Controale și în Italia
Ultimul a avut loc în pădurea Poggio Cinolfo, în zona Carsoli, unde au fost nevoiți să abandoneze 40 de kilograme de ciuperci porcini printre vegetație pentru a scăpa de soldați și, poate, să se întoarcă după ce lucrurile se vor fi liniștit.
Motivul este adesea de ordin economic: prețul unui kilogram de hribi proaspeți este în prezent de aproximativ 60 de euro, în timp ce cel al ghebelor este puțin mai mic și se ridică la 50 de euro.
Pădurarii au explicat că, numai în această zonă, în perioada august-septembrie, au găsit 33 de culegători de ciuperci care nu erau în regulă, fie pentru că nu aveau ecusonul regional necesar, fie pentru că nu au plătit taxa anuală, fie, mai rău, pentru că au depășit cota maximă pe cap de locuitor. În pădurea Parma, 200 de kilograme au fost confiscate într-o singură zi.
„Ciupercile reprezintă un element important pentru echilibrul corect al pădurilor”, explică Direcția Silvică, „iar recoltarea trebuie să se bazeze pe criterii de protecție și respect pentru resursa naturală”.
În Italia amenzi doar de 300 de euro
Sunt prevăzute amenzi de până la 300 de euro și confiscarea. Culegerea incorectă a ciupercilor poate altera ecosistemul forestier și poate provoca daune naturii care se răsfrâng timp de zeci de ani. Ca să nu mai vorbim de posibilitatea de a face schimb de specii și de a pune vieți în pericol odată ingerate.
Recoltarea este reglementată de reglementările naționale, regionale și locale și există o cantitate de ciuperci epigene sălbatice care poate fi recoltată pe zi. Este necesar un card, care se primește după obținerea unui certificat de aptitudine pentru colectare în urma unui curs de micologie. Cursurile de perfecționare trebuie să fie urmate la fiecare cinci ani pentru a obține reînnoirea.