Fotomodel, în vizită la Roma, violată de un român. Femeia are acum 55 de ani și nu a mai pus niciodată piciorul în Roma, așa cum a jurat la momentul evenimentelor.
Avea 49 de ani când, pe 3 octombrie 2016, a fost abordată de Eduard Oprea, în vârstă de 41 de ani, cu condamnări anterioare pentru hărțuire, în apropierea unui bar, nu departe de gara Termini și de hotelul în care era cazată în acel moment. Ea nu-și amintea drumul înapoi la hotel, a cerut informații, iar el s-a oferit politicos să-i arate drumul, scrie ilgazzettino.it.
Fotomodel, în vizită la Roma, violată de un român
Dar după câțiva metri, australianca și-a dat seama că fusese dusă într-un colț întunecat și izolat al parcului central Colle Oppio, la doi pași de Colosseum. ‘Nici nu am avut timp să-mi dau seama de nimic’, a povestit atunci pentru Messaggero, de pe patul din spitalul San Giovanni, unde a fost internată, ‘că am simțit o lovitură puternică în mijlocul feței care m-a trântit la pământ. Apoi m-am trezit goală și fără poșeta cu bani, telefonul mobil, lanțul și cerceii: bestia aia mi i-a smuls fără milă”.
Femeia avea un prognostic de 30 de zile, nasul fracturat și fața distrusă. Cazul a stârnit o mare vâlvă. Episodul dramatic și sângeros a făcut înconjurul lumii. Iar Roma, „un oraș nesigur pentru femei”, a fost lovită de o furtună. Atunci s-a decis înăsprirea controalelor. Oprea a fost depistat și arestat (se ascunsese în zona Viterbese) de către anchetatorii de la Brigada Mobilă din Roma câteva zile mai târziu, fiind prins cu ajutorul probelor ADN.
Românul a fost condamnat inițial la 12 ani și 6 luni de închisoare redusă ulterior la 10 ani în a doua instanță (în 2019) și confirmată de Curtea de Casație (în 2020). El a făcut apel împotriva sentinței, dar acesta a fost respins.
Nicio despăgubire!
Femeia de 49 de ani ar fi avut dreptul la o despăgubire stabilită de judecător la 50.000 de euro. Dar ea nu a văzut niciodată acei bani. „Nu are rost să deschidem un proces civil pentru a o obține”, explică astăzi avocatul Rinaldi, „pentru că românul nu are proprietăți. În plus, acesta a beneficiat de asistență juridică din partea statului și, prin urmare, statul însuși, prin lege, nu o poate acorda. De aceea, clientul meu a apelat la Fondul pentru victimele violenței și crimelor mafiote, așa cum ar fi făcut orice alt client într-un astfel de caz.
Dar iată surpriza: „Comitetul de solidaritate înființat la prefectură la 17 februarie 2021 a respins cererea pe motiv că cetățeanul este australian și nu este rezident permanent într-o țară europeană”.
Tânăra, prin intermediul avocatului său, Mario Rinaldi, nu a avut de ales decât să dea în judecată Ministerul de Interne împotriva deciziei luate de comisia de examinare, pe care o definește ca fiind „discriminatorie, pentru mine și pentru toate femeile”.
La mai bine de un an de la depunerea recursului, în mai 2021, la 18 ianuarie, ar fi trebuit să aibă loc audierea, dar aceasta a fost amânată din oficiu pentru 4 aprilie. „După șase ani de la acea noapte blestemată în care acel bărbat m-a bătut și a abuzat de mine în timp ce eram inconștientă”, explică acum victima, „încă mă lupt cu sistemul de justiție italian și nu mă pot hotărî să închid odată pentru totdeauna acest capitol dureros din viața mea.