Erau constrânși să lucreze chiar și 13 ore pe zi și din plata de 131 de euro primeau între 40 și 60 de euro. La conducerea exploatatorilor era o femeie. A fost aplicată noua lege, aprobată în 2016, care permite penalizarea întreprinderilor care se folosesc de intermedierea caporalilor. O lucrătoare agricolă mărturisește: ”Ne spunea: cățea, curvă grăbește-te că în seara asta este târziu, altfel ne prinde noaptea”.
Erau constrânse să plece din San Vito dei Normanni și Carovigno înainte ca soarele să răsară pentru a merge pe câmpurile de lângă Polignano a Mare, în provincia Bari. Și lucrau până târziu, se întorceau când deja era întuneric. Uneori chiar și la miezul nopții. Deși contractul era de 6 ore și jumătate. Însă rămâneau pe câmpuri cel puțin 10 ore și jumătate și până la 21 de ore departe de casă.
Este fotografia exploatării a circa 40 de lucrători – în bună parte femei dar și bărbați, italieni și străini – surprinsă de o nouă operațiune împotriva caporalatului încheiată de Procuratura din Brindisi.
Printre persoanele arestate la dispoziția judecătorului de instrucție, opt inculpați printre care patronul întreprinderii agricole, ”incriminat” de noua lege privind caporalatul.
Șefa era o femeie, Anna Maria Iaia, ajunsă la închisoare cu acuzația de intermediere ilicită și exploatare a muncii. Pentru un episod este acuzată și de fraudă la INPS pentru că a umflat numărul de zile lucrate. În arest domiciliar sunt mama sa, Anna Errico, și Giuseppe Bello, care conducea furgoneta la bordul căreia lucrătorii erau însoțiți pe câmp. Un ”serviciu” pentru care Iaia reținea 10 euro din salariul fiecărui pasager. Astfel, din plata brută de 131 de euro pe zi, rămâneau 59.
Ancheta, încredințată carabinierilor din San Vito dei Normanni, a început datorită denunțurilor a două femei și a unui bărbat, împinși să se prezinte la cazarmă în ianuarie de noutățile privind normativa privind caporalatul, aflată din mijloacele de informare, după cum a explicat procurorul. Scenariul povestit de cei trei și confirmat de anchetele efectuate și cu interceptări telefonice și ambientale, este foarte similar celui conturat de o altă anchetă încheiată curând de procuratura din Brindisi cu 4 arestări: exploatare și sărăcie absolută, insulte adresate femeilor, intimidare și amenințări.
Pentru mulți, scrie judecătorul, munca ”constituia unica sursă de venit al familiei, cu soți invalizi sau supuși unor limitări ale libertății personale, nuclee familiale numeroase sau cu copii la vârsta școlii, cu multiple datorii”. ”Ne puneau să lucrăm la nesfârșit” și amenințau cu concedierea, explică lucrătoarele agricole. Una dintre persoanele care au denunțat susține că ”femeile mai lente erau mustrate de Bello uneori cu adjective jignitoare: ”Cătea, curvă grăbește-te că în seara asta e târziu, altfel ne prinde noaptea”.
Lucrătorii care au ridicat capul povestesc că ”pe timpul operațiunilor de recoltare nu ne lăsau să ne oprim nici pentru a fuma” și erau ”constrânși să lucreze fără gustare sau prânz”. Doisprezece au declarat carabinierilor că în fiecare lună primeau cecul de salariu, statul de plată și ”un bilețel scris de mână pe care era trecută suma de restituit la negru” presupușilor caporali.
Într-un caz, printre altele, ar fi falsificat numărul zilelor lucrate pentru a înșela INPS-ul: ”Tu nu știi nici câte zile ai lucrat. Nu știi nici pe dracu’. Când vei avea șomajul trebuie să mă pupi! Trebuie să mă pupi pe frunte – spune Iaia unei muncitoare. Ai făcut 159 de zile… Anul ăsta i-am păcălit cu toate”.